Tratatul de la Amsterdam

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Argument

Tratatele reprezinta pentru Uniunea Europeana ceea ce constitutia reprezinta pentru un stat national.

Mi-am ales aceasta tema deoarece cred ca semnarea Tratatului de la Amsterdam a reprezentat un moment important in evolutia Uniunii Europene.

Toate Tratatele Uniunii Europene sunt importante. Tratatul de la Amsterdam nu consider ca este mai important ca Tratatele fondatoare, insa fiecare Tratat este important din anumite puncte de vedere.

Tratatul de la Amsterdam este important deoarece prin el s-au eliminat ultimele obstacole din calea liberei circulatii a persoanelor, bunurilor si serviciilor, s-a dat dat locul cuvenit muncii si drepturilor cetatenilor.

S-au dezvoltat politici privind azilul politic, vizele, controalele granitelor externe, imigrarea, ocuparea fortei de munca, politica sociala, protectia sanatatii.

Obiectivul Tratatului de la Amsterdam era sa asigure capacitatea de actiune a Uniunii Europene si dupa extinderea acesteia spre est; obiectiv care, din punctul meu de vedere, a fost indeplinit.

Geneza si factori care au impus adoptarea Tratatului

Inca de la incheierea negocierilor Tratatului de la Maastricht, semnat la 7 februarie 1992 si intrat in vigoare pe 1 noiembrie 1993, s-a convenit ca se va efectua o revizuire pana la sfarsitul deceniului.

Vechiul articol N prevedea reforma Tratatului Uniunii Europene “cel tarziu pana la sfarsitul anului 1996”. Redactorii isi propusesera prin acest articol “autoconvocarea” unei noi Conferinte Interguvernamentale pentru 1996.

Desi deschiderea oficiala CIG a avut loc la Torino pe 29 martie 1996, statele membre si institutiile comunitare incepusera sa reflecteze asupra functionarii UE dupa reformele realizate la Maastricht si asupra noilor reforme ce ar fi trebuit introduse.

Deasemenea s-a format un “Grup de Reflectie” de catre Consiliul European de la Corfu, format din 18 membri: reprezentantul personal al fiecarui ministru al afacerilor externe, comisarul european responsabil cu dosarul institutional si doi reprezentanti ai Parlamentului European.

Institutiile UE au elaborat propriile rapoarte privind “Functionarea Tratatului UE”, rapoarte ce au constituit baza Grupului de Reflectie.

Cea mai semnificativa analiza a fost cea din 1967, cand au fost unificate institutiile celor trei Comunitati si au fost schimbate competentele, puterea si sfera lor de actiune.

Conferinta Interguvernamentala a durat mai mult de un an: s-a incheiat la Amsterdam pe 17 iunie 1997 printr-un acord politic la inalt nivel cu privire la un nou Tratat, semnat pe 2 octombrie 1997.

Tratatul de la Amsterdam a intrat in vigoare la 1 mai 1999.

Printre factorii care au impus adoptarea acestui Tratat:

-necesitatea cresterii rolului Parlamentului in procesul decizional;

-necesitatea perfectionarii sistemului de functionare a celor doi piloni ai Uniunii Europene: politica externa si de securitate comuna si cooperarea in domeniul justitiei si afacerilor interne;

-necesitatea inlaturarii tehnocratiei care guverna activitatea institutiilor comunitare;

-necesitatea reducerii disensiunilor dintre statele mari si cele mici referitor la activitatile comunitare.

Tratatul de la Amsterdam avea sa fie o etapa decisiva in evolutia Uniunii Europene pentru ca urmarea: implementarea unor schimbari radicale in domeniul exercitarii si garantarii drepturilor si libertatilor fundamentale, a protectiei mediului inconjurator, cresterii rolului Parlamentului in procesul decizional prin ridicarea procedurii codeciziei la rang de „regula generala”, a securitatii si apararii comune, cresterea flexibilitatii procesului de integrare a noilor candidati, statuarea unor noi reglementari in ceea ce priveste domeniul vizelor, a liberei circulatii a persoanelor, politica sociala si forta de munca, extinderea si simplificarea procedurii legislative a codeciziei la noi domenii, introducerea majoritati calificate in noi domenii si extinderea competentelor Curtii de Justitie la noi domenii observandu-se dorinta autorilor de a dezvolta, cel putin simbolic, protectia drepturilor omului si, nu in ultimul rand, a apropierii institutiilor Uniunii fata de cetateni.

De asemenea, principiul egalitatii intre barbati si femei in procesul muncii constituie una din dispozitiile cele mai importante ale Tratatului, in acelasi timp fiind considerabil largita si definirea notiunii de egalitate in ceea ce priveste remunerarea muncii .

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tratatul de la Amsterdam.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
4 510 cuvinte
Nr caractere:
28 732 caractere
Marime:
23.42KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științe Politice
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!