Terorismul - Studiu de Caz Boko Haram

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Necesitatea realizǎrii unei analize succinte cu privire la organizaţia teroristǎ islamicǎ multistatalǎ Boko Haram survine ca urmare a actualitǎţii acţiunilor acestei organizaţii, a gradului extrem de ridicat de violenţǎ de care membrii organizaţiei dau dovadǎ, precum și pentru a prezenta contextul social, politic, economic în care astfel de organizaţii pot sǎ aparǎ/dezvolte. Perspectiva pe care doresc sǎ o abordez în aceastǎ lucrare este una ce vizeazǎ, în esenţǎ, faptul cǎ organizaţiile teroriste, în speţǎ organizaţia Boko Haram (ce își desfǎșoarǎ actele teroriste cu preponderenţǎ în Nigeria, dar care s-a extins inclusiv în statele vecine) , gǎsesc un teren propice de desfǎșurare, acţiune în regiuni caracterizate de sǎrǎcie, lipsa unor instituţii statale puternice, șomaj, grad ridicat de analfabetism în rȃndul populaţiei, iar elementele ce vizeazǎ fundamentalismul religios (gruparea este una musulmanǎ ce urmǎrește instituirea unui califat în nordul Nigeriei ce ar urma sǎ respecte cu stricteţe șaria) și care constituie nucleul doctrinar, ideologic central ce motiveazǎ, oferǎ legitimitate acţiunilor extrem de violente realizate reprezintǎ prin dogmatismul și fanatismul cu ca care sunt aplicate un real pericol la adresa democraţiilor occidentale – prin atentatele teroriste ce pot fi îndreptate asupra acestora. Pe de altǎ parte, dincolo de fanatismul religios în numele cǎruia acţioneazǎ și care oferǎ legitimitate membrilor în ceea ce privește atacurile extrem de violente, un alt aspect vizeazǎ lipsa de reacţie occidentalǎ, cȃt și aceea din interiorul Nigeriei (Republica Federalǎ Nigeria, cel mai populat stat din Africa – 174 milioane de locuitori, totodatǎ și cu cea mai dezvoltatǎ economie de pe continent, avȃnd, în altǎ ordine de idei, pe teritoriul sǎu aproximativ 500 de grupuri etnice) – aspect pe care doresc sǎ îl evidenţiez. Așadar, în aceastǎ lucrare ipoteza de lucru este cǎ putem evidenţia o serie de factori ce pot conduce la ascensiunea unor grupǎri teroriste (de ce a apǎrut într-o astfel de zonǎ, caracteristici specifice ce au dus la ascensiunea grupǎrii, cum și dacǎ poate fi explicat gradul de violenţǎ, cruzime de care membrii acestei formaţiuni teroriste dau dovadǎ).

Pentru început, meritǎ evidenţiat faptul cǎ mişcarea teroristă îşi are rădăcinile în sentimentul aproape ancestral de respingere a influenţei şi valorilor occidentale, care poate fi urmărit până la începutul secolului al XX-lea (până în ziua de azi mulţi locuitori din regiune tot nu îşi trimit copiii la şcoli de stat, deoarece consideră că le subminează aceste tradiţii). Denumirea de Boko Haram provine din limba Haussa. În traducere ar semnifica “Tot ce e vestic e un păcat”. Mişcarea fondată de Yusuf are însă si un nume oficial, şi anume “Frăţia sunnită pentru înfăptuirea războiului sfânt” . Originile Boko Haram au legătură cu statul Borno (nordul Nigeriei), una dintre cele mai sărace regiuni ale Nigeriei. Astfel, „în 2001, un tânăr cleric musulman numit Mohammed Yusuf din oraşul Maiduguri (capitala statului Borno) a început să predice împotriva nedreptăţilor guvernului, cum ar fi corupţia, lipsa condiţiilor proprii de muncǎ, lipsa educaţiei, persistenţa sărăciei”, a explicat jurnalistul local Alexis Okeowo într-un interviu al revistei „Foreign Policy Interrupted” .

Bibliografie:

http://www.worldaffairsjournal.org/blog/elizabeth-dickinson/what-boko-haram-wants;

http://foreignpolicy.com/2014/07/15/the-boko-haram-economy;

http://www.vox.com/2014/5/13/5710484/boko-haram-maps-charts-nigeria;

http://www.mediafax.ro/externe/organizatia-terorista-boko-haram-se-extinde-teritorial-in-nigeria-existand-riscuri-si-in-camerun-13786596:

http://adevarul.ro/cauta/?terms=boko%20haram&fromDate=2012-1-1&toDate=2015-1-31&tab=mrarticle&page=2;

http://www.reuters.com/article/2014/04/06/nigeria-gdp-idUSL6N0MY0LT20140406;

http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/islamistii-nigerieni-statul-radical-boko-haram;

http://adevarul.ro/international/in-lume/nigeria-totul-despre-gruparea-boko-haram-acuzata-rapirea-200-fete-1_536e19ab0d133766a88737c8/index.html;

http://mashable.com/2015/01/15/boko-haram-nigeria;

http://www.contributors.ro/politica-doctrine/confruntand-occidentul-islamul-si-impasul-modernizarii-2;

http://www.contributors.ro/global-europa/boko-haram-terori%C8%99tii-pe-care-nu-i-baga-nimeni-in-seama/.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Terorismul - Studiu de Caz Boko Haram.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 075 cuvinte
Nr caractere:
12 020 caractere
Marime:
25.73KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științe Politice
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!