Terorismul contemporan și impactul în securitatea globală

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Terorismului i se poate da o definitie simpla si cuprinzatoare: reprezinta o manifestare ilegala de violenta politica. Dar nu toate actiunile ce se inscriu in acest spectru pot fi considerate ca acte de terorism si nici cei care le comit nu pot fi toti caracterizati ca teroristi. Fiecare caz este unic. Fiecare actiune terorista ocupa doar un singur punct din spectrul violentei politice. Istoria ne invata ca violenta reprezinta un ultim mijloc de convingere; societatea depinde de legi, iar legile depind de aparatul care le pune in aplicare si care vegheaza la respectarea lor. Astfel ajungem sa constatam ca statul, in mod necesar, exercita violenta - o violenta controlata, egala.

In cadrul stiintelor sociale, domeniul pe care il numim ,,studii despre terorism" reprezinta intr-o oarecare masura o anomalie. Dupa cum s-a subliniat de nenumarate ori, acesta este unul dintre putinele domenii ale stiintelor sociale in care nu s-a convenit asupra unei definitii a obiectului de studiu insusi. Aceasta dilema, care i-a impiedicat chiar si pe cercetatorii O.N.U. sa ajunga la un consens asupra unei definitii general acceptate a termenului de terorism, in ciuda celor aproape patruzeci de ani de eforturi, poate pune probleme serioase celor care cauta explicatii concrete. In ce situatii se fac statele vinovate de terorism? Poate fi violenta justificabila atunci cand este folosita in numele libertatii? Acestea si alte intrebari stau la baza filosofiei politice, iar unul dintre marile neajunsuri ale studiilor este tocmai dificultatea cu care reusesc sa patrunda dincolo de suprafata dimensiunii violentei in terorism Sa nu uitam ca terorismul este un fenomen complicat, divers, determinat de cauze multiple, caruia nu ii putem gasi o definitie clara si obiectiva, ce ridica probleme de ordin moral de o complexitate coplesitoare si rezista eforturilor noastre de a-1 intelege sau controla

Abordarea diferita a conceptului de terorism si neajungerea la o definitie a acestuia unanim acceptata pana in prezent, nu a fost de natura sa conduca la o actiune conjugata si eficienta antiterorista. Dificultatea definirii provine din faptul ca, in esenta sa, terorismul nu a putut fi definit ca fenomen.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Terorismul Contemporan si Impactul in Securitatea Globala.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
3 497 cuvinte
Nr caractere:
19 255 caractere
Marime:
32.35KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științe Politice
Tag-uri:
impact, aparat
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!