Terorismul Contemporan

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Esenta, cauzele si dimensiunile terorismului contemporan

In lumea contemporana nu exista o definitie universal acceptata a terorismului si nici a cauzelor care il genereaza. Dreptul international nici nu l-a codificat in studii, conventii sau tratate. Acest lucru nici nu este posibil atata timp cat, in marile centre de putere ale lumii, pentru fenomenul terorist, tot mai amenintator la scara globala, nu se admite nici o justificare. Aceasta nu inseamna ca nu s-au facut sau nu se fac incercari de definire a terorismului.

Terorismul din spatiul national sau international este un fenomen social vechi de cand omenirea si va dainui cat timp va exista omenirea. Aceasta pentru ca niciodata nu vor putea fi lichidate cauzele care il genereaza: SARACIA, INECHITATEA, OPRIMAREA, DICTATUL, JAFUL, AGRESIUNEA, toate la scara globala.

Dintr-o multitudine de definitii pe care le-am analizat, cea mai apropiata de adevar mi se pare urmatoarea: "Totalitatea actelor deliberate generatoare de TEROARE executate de catre un grup, o organizatie, un stat sau un grup de state, in scopul atingerii unor obiective politice, economice sau de alta natura". Terorismul de stat nu poate fi exclus din tipologia terorismului contemporan.

Terorismul intern se naste acolo unde exista regimuri politice oprimante, regimuri politice antisociale aservite unor interese straine, unde exista saracie, coruptie, iresponsabilitate, ineficienta, injustitie si inechitate sociala. Aceasta poate constitui preludiul unei revolte, a unei revolutii sau a unui razboi civil. Terorismul ia forme extreme, de masa, in conditiile ocupatiei militare straine. (Irak, Afganistan sau Palestina).

Terorismul international loveste acele state a caror politica este oprimanta, hegemonista, rapace, neo-colonialista, iar mai nou "globalista" in raporturile cu alte state. Puterile promotoare ale "globalizarii", precum si statele multinationale, au devenit tinte ale unor lovituri teroriste devastatoare. Din acest punct de vedere, S.U.A. si Federatia Rusa se situeaza pe primele locuri. Manifestatiile anti-globalizare ar putea imbraca in viitor forme violente, inclusiv cu caracter terorist.

Terorismul poate constitui nu numai preludiul sau pretextul unui razboi civil intern (inter-etnic de exemplu), ci si al unor interventii militare staine cum au fost cele din 1999 impotriva Iugoslaviei (Serbia si Muntenegru), din 2001-2002 din Afganistan, precum si interventia militara impotriva Irakului, pregatita de S.U.A. si Marea Britanie, si derulata in martie-aprilie 2003.

In formularea cea mai larga, terorismul poate fi definit, atat cel intern, cat si cel international, drept FOLOSIREA ORGANIZATA A TERORII.

Ingrozita de efectele loviturilor teroriste de la 11 septembrie 2001 si de faptul ca S.U.A. au devenit principala tinta a terorismului international Administratia de la Washington a elaborat o strategie de combatere a terorismului dandu-i urmatoarea definitie:"Terorismul reprezinta orice act premeditat si ilegal periculos pentru viata umana sau bunastarea publica avand scopul de a intimida sau a constrange populatia civila sau guvernul".

Pentagonul, chemat sa distruga terorismul international, lovit si demolat partial la 11 septembrie, dar mai ales umilit in fata natiunii americane si a intregii lumi, in doctrina sa militara din anul 2002, are si el o definitie care spune ca: "Terorismul este un pericol asimetric mortal".

Din aceasta definitie au rezultat derivatii precum:

- Terorismul - parte a strategiei asimetrice in fata colosalei superioritati militare a S.U.A. in raport cu restul lumii;

- Terorismul - arma celor saraci.

Terorismul intern (autohton) american, reprezentat de organizatiile teroriste "Alianta Nationala", "Natiunea Ariana" (amintind de nazism), "Los Macheteros" (portoricana) si altele reprezinta forma de riposta asimetrica fata de atotputernicia statului.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Terorismul Contemporan.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
4/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
6 422 cuvinte
Nr caractere:
35 926 caractere
Marime:
27.39KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științe Politice
Tag-uri:
terorism, studiu, lume, drept, conflict
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!