Structuri de Lucru. Consiliile Uniunii Europene

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Consiliul Uniunii Europene este principala putere legislativă a Uniunii Europene ,organism de decizie politică ce stabileşte orientările politice generale ale Uniunii, este expresie a intereselor naţionale.Consiliul reprezintă aşadar statele membre în structurile comunitare ,în politica externă şi în de securitate comună(PESC)-pilonul II al UE, şi în domeniul justiţiei şi afacerilor interne(JAI) –pilonul III al UE.

Consiliul exercită concomitent cu Parlamentul European funcţiile legislativă şi bugetară. În conformitate cu Tratatul de la Nisa (art.203 TCE) este format din câte un reprezentant al fiecărui stat membru la nivel ministerial, împuternicit să angajeze guvernul respectivului stat , cu participarea entităţilor federale sau regionalizate.

Consiliul reprezntă principalul legislator al Uniunii şi el este cel ce adoptă Regulamente,Directive,Decizii, Recomandări,Avize, pe baza Tratatelor şi a propunerilor sau recomandărilor venite din partea Comisiei, instituţie ce deţine monopolul iniţiativei legislative.

În ceea ce priveşte componenţa Consiliului Uniunii Europene putem spune că este variabilă ,deoarece aceasta depinde de problemele ce se dezbat pe ordinea de zi, Consilul fiind astefel format din trei părţi componente, dar dintre acestea doar două figurează pe ordinea de zi.

Aceste două componente sunt:

• Consiliul general care are drept scop dezbaterea problemerlor generale ,ce nu au un caracter ethnic limitata în anumite sectoare şi în care guvernele sunt reprezentate de miniştrii de externe.

• Consiliile specializate pe sectoarele acţiunii comunitare ca de exemplu în sectorul agriculturii,probleme economico-financiare,mediu,transport, folosirea forţei de muncă, în care guvernele sunt reprezentate de miniştrii din aceste domenii.

• Consiliile conjuncte denumite şi “jumbo”, care reunesc miniştrii din mai multe sectoare sau domenii de activitate ,când se discută atât aspecte cu caracter general cât şi tehnice.

În momentul în care se iau măsuri pentru domeniul politicii externe şi de securitate comună ,este obligatorie participarea miniştrilor de externe ,iar când deciziile privesc cooperarea în domeniul justiţiei şi afacerilor interne este necesară prezenţa miniştrilor de justiţie şi de interne.

Consiliul se poate reuni de asemenea în mai multe componenţe,există doar un singur Consiliu al UE, indiferent de formula în care se ţin şedinţele.

Consiliul se reuneşte la convocarea Preşedintelui ,din iniţiativa acestuia sau a unuia dintre membrii săi sau la solicitarea făcută de Comisie .Şedinţele Consiliului nu sunt publice de regulă.

Rolurile Consiliului Uniunii Europene au o mare importanţă pentru:

• a trece legile europene - în colaborare cu Parlamentul European, în multe domenii de politici.

• Să-şi coordoneze politicile economice generale ale statelor membre.

• Pentru a încheia acorduri internaţionale între UE şi alte ţări sau organizaţii internaţionale.

• Pentru a aproba bugetul UE, în colaborare cu Parlamentul European.

• . Pentru a dezvolta comună a UE externe şi de securitate comună (PESC), pe baza liniilor directoare stabilite de Consiliul European.

• Pentru a coordona între instanţele naţionale şi forţele de poliţie în materie penală.

Cele mai multe dintre aceste responsabilităţi se referă la domeniul "comunitar" - şi anume domeniile de acţiune în cazul în care statele membre au decis să îşi reunească suveranitatea şi de decizie delege puterile de a instituţiilor UE. Acest domeniu este primul "pilon" al Uniunii Europene. Cu toate acestea, ultimele două responsabilităţi în mare măsură se referă la domeniile în care statele membre nu au delegat puterile, dar sunt de lucru, pur şi simplu împreună. Aceasta se numeşte "cooperarea interguvernamentală" şi se aplică al doilea şi al treilea "pilon" al Uniunii Europene.

Structurile de lucru ale Consiliului Uniunii Europene sunt:

• Preşedenţia

• Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi

• Secretariatul General.

Organizarea acestora este redată de tratate ,fiind dezvoltată în Regulamentul Interior , adoptat în virtutea art.207.pct 3.TCE.

Preşedenţia Consiliului Uniunii Europene este asigurată pentru o perioadă de 18 luni de către “grupurile predeterminate” din trei state membre ,grupuri compuse prin rotaţia egală a statelor contând foarte mult diversitatea şi echilibrele geografice din cadrul Uniunii.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Structuri de Lucru. Consiliile Uniunii Europene.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 685 cuvinte
Nr caractere:
9 345 caractere
Marime:
15.43KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științe Politice
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!