Structura ocupațională a Uniunii Europene

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Criza fără precedent de pe piețele financiare mondiale, care a luat amploare în toamna anului 2008, a dus la cea mai gravă recesiune de după cel de-al doilea război mondial , afectând economia mondială și având un impact tot mai mare asupra piețelor forței de muncă din UE.

După mai mulți ani de creștere economică relativ mare și de creare de locuri de muncă (9,7 milioane de noi locuri de muncă numai în perioada 2005-2008), ceea ce a făcut ca nivelurile de ocupare a forței de muncă din Europa să ajungă la valori maxime istorice, criza mondială afectează întreprinderile, locurile de muncă și gospodăriile și are un impact tot mai mare asupra existenței și perspectivelor cetățenilor europeni. Inversarea bruscă a creșterii ocupării forței de muncă a creat noi provocări pentru elaborarea politicilor . Deoarece șomajul continuă să crească, se pune accentul pe limitarea impactului social și pe crearea de condiții favorabile pentru a sprijini tranzițiile rapide către activitate o dată cu reluarea activității economice.

Reacționând în mod coordonat, UE a luat măsuri importante pentru a aborda impactul pe care îl are criza. În toamna anului 2008, UE a luat măsurile necesare pentru a împiedica un colaps al piețelor financiare și pentru a răspunde provocărilor crizei în mod global. În decembrie 2008, Consiliul European a aprobat Planul european de redresare economică pentru a atenua efectele recesiunii și, la reuniunea sa din primăvara anului 2009, a identificat următoarele priorități cheie pentru politicile de ocupare a forței de muncă:

- menținerea nivelului de ocupare a forței de muncă, crearea de locuri de muncă și promovarea mobilității;

- îmbunătățirea competențelor și satisfacerea necesităților pieței forței de muncă;

- îmbunătățirea accesului la locuri de muncă.

Se așteaptă ca actuala recesiune să afecteze în mod semnificativ piețele forței de muncă din UE și să conducă la creșteri importante ale șomajului, deși în anumite state membre pierderile de locuri de muncă care au avut loc până în prezent au fost restrânse datorită utilizării de regimuri precum program de lucru mai scurt sau șomaj parțial temporar.

Totuși, chiar dacă piețele forței de muncă s-au dovedit a fi mai solide, se așteaptă încă să se piardă în Europa mai mult de șapte milioane de locuri de muncă în perioada 2009-2010, iar șomajul ar putea ajunge la peste 10 % până la finele anului 2010 . Într-adevăr, deoarece ocuparea forței de muncă reacționează cu o anumită întârziere la conjunctura economică, condițiile pieței forței de muncă vor continua să se înrăutățească un timp chiar după ce economia începe să se redreseze.

Criza actuală se caracterizează prin faptul că impactul asupra unor grupuri de lucrători este mai puternic decât asupra altor grupuri. În special, lucrătorii cu contracte pe perioadă determinată sau temporare au suportat partea cea mai grea a contracției ocupării forței de muncă, în timp ce șomajul în rândul tinerilor a ajuns la noi valori maxime istorice în ultimele luni. Aceste tendințe subliniază necesitatea intensificării acțiunii de combatere a șomajului în rândul tinerilor și de reducere a segmentării pieței forței de muncă.

Riscul de şomaj pe grupe de vârstă şi sex

Piețele forței de muncă din UE au demonstrat un dinamism considerabil în ultimii ani. În perioada 2002-2010, rotația medie anuală a forței de muncă s-a ridicat la 22 %, ceea ce indică faptul că, în fiecare an, un număr cuprins între o cincime și un sfert din totalul lucrătorilor europeni își schimbă locul de muncă.

Observații:

Universitatea Ştefan cem Mare Suceava

Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Structura Ocupationala a Uniunii europene.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
3 557 cuvinte
Nr caractere:
18 471 caractere
Marime:
116.60KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științe Politice
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!