Statul Bunăstări

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In prezenta teza de doctorat, ne-am propus sa efectuam o cercetare asupra aparitiei si evolutiei statului bunastarii sociale in context european, in dorinta de a contribui la clarificarea si fundamentarea teoretica a acestui concept complex. In acest sens, am optat pentru o analiza amanuntita atat a statului britanic al bunastarii sociale, cat si a statului suedez al bunastarii sociale. Pornind de la aceste considerente, prezenta teza de doctorat a fost astfel structurata incat sa raspunda obiectivelor pe care ni le-am propus si sa ne permita conturarea unor concluzii cu privire la problematica statului bunastarii sociale in context european.

Marea criza economica din anii 1929-1933 a ridicat in fata sistemului capitalist probleme sociale grave, precum saracia si bolile. Paradoxal poate, doi exponenti ai liberalismului britanic, J. M. Keynes si W. H. Beveridge, au fost cei care au oferit solutia iesirii din criza a tarilor capitaliste. La sfarsitul celei de-a doua conflagratii mondiale, planul Beveridge si politicile economice keynesiste si-au gasit deplina afirmare in ceea ce s-a numit statul britanic modern al bunastarii sociale.

Insa in nordul Europei, inca din anii 1930, Suedia a inceput constructia ,,caii de mijloc" ca alternativa de lupta impotriva inegalitatilor sociale si a saraciei. Modelul suedez a fost probabil ,,cel mai ambitios si mai promovat efort facut de o economie capitalista de piata pentru a dezvolta un stat al bunastarii vast si activ"

Dupa o expansiune postbelica de aproape trei decenii, statul capitalist al bunastarii sociale a intrat in criza in anii 1970. Pana la sfarsitul anilor 1980, economiile tarilor capitaliste dezvoltate au cunoscut o evolutie ciclica. Aflat sub presiunea politicilor de sorginte neoliberala, statul bunastarii sociale a ales calea restructurarii, reducand uneori in mod semnificativ nivelul cheltuielilor sociale.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Statul Bunastari.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
3 093 cuvinte
Nr caractere:
16 076 caractere
Marime:
16.95KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științe Politice
Tag-uri:
Statul Bunastari, politica
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Profesorului:
Sorin-George Toma
Sus!