Șomajul - o problemă socială de actualitate

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1.NATURA PROBLEMEI

Somajul este astazi unul din fenomenele cele mai putin acceptate care afecteaza economiil tuturor tarilor. . Somajul se poate caracteriza ca o stare negativa a economiei care afecteaza o parte din populatia activa disponibila prin neasigurarea locurilor de munca. Someri sunt toti acei apti de munca, dar care nu gasesc de lucru si care pot fi angajati, partial sau in intrgime, numai in anumite momente ale dezvoltarii economice. Ei reprezinta, un surplus de forta de munca, in raport cu numarul, celor angajati,in conditii de rentabilitate impuse de economia de piata.

Piata muncii nu functioneaza,ca o piata obisnuita atat din cauza restrictionarilor legislative (patronat, sindicate) si a raportului de forte dintre acestia. Piata contemporana a muncii se poate afla fie in situatia de echilibru, adica de subocupare sau supraocupare.

Prin politicile sociale promovate de guvernele tuturor tarilor, se tind spre realizarea unui grad de ocpare (deplina) a populatiei active cat mai apropiat de ocuparea deplina. Potrivit opiniilor diferitilor economisti romani si straini, realizarea unui grad de ocupare deplina este considerata aproape imposibila, declarand ca este satisfacator un grad de ocupare 97-98%, respectiv de neocupare de 2-3%.

Exista o evolutie ciclica evidenta o somajului. Pe masura ce creste, cererea companiile angajeaza mai multi lucratori si somajul descreste. Cand nu mai exista forta de munca disponibila ( cand se atinge rata nornala a somajului) cererea devine generatoare de inflatie sau de importuri.

In Romania, somajul a inceput sa fie urmarit din februarie 1991 si in 1999 numara 1148000 persoane cu o rata a somajului de aproximativ de 12%.Şomajul în România a depăşit 10% în anumite zone defavorizate, cum ar fi unele judeţe din Moldova sau din Oltenia, precum Vaslui sau Dolj. FMI spune că în 2010 vom ajunge la o medie naţională de 10%, de la 6,9% în luna septembrie. Numărul şomerilor va ajunge la 900.000. Criza a produs deja 277.000 de şomeri în nouă luni de zile. Cei care vor fi cel mai mult afectaţi sunt angajaţii din sectorul bugetar. Aproximativ 140.000 de angajaţi de la stat riscă să rămână fără loc de muncă anul viitor. Afectaţi vor fi şi tinerii absolvenţi, care nu vor reuşi să se angajeze.

2.CAUZELE PROBLEMEI

Deoarece fiecare cauză şi tip de şomaj implică o viziune specială şi, în consecinţă şi măsuri adecvate de combatere trebuie ca aceste două aspecte, care la prima vedere s-ar părea că ar trebui tratate separat, să fie abordate în strânsă corelaţie. Ca un flux macrosocial global, şomajul este generat de cauze ce ţin de situaţia economică a utilizatorilor, pe de o parte, şi de statutul social al ofertanţilor de muncă, pe de altă parte.

În analiza cauzelor şomajului trebuie avute în vedere:

• sporul natural al resurselor de muncă, respectiv al populaţiei în vârstă de muncă;

• femeile casnice care doresc şi presează să intre pe piaţa muncii;

• disponibilizarea unei părţi a populaţiei ocupate, datorită dispariţiei unor locuri de muncă şi a reclasării altora;

• dezvoltarea lentă a sectorului privat;

• viaţa economică ce se confruntă cu dificultăţi generate de lipsa pieţelor de desfacere, lipsa unor surse convenabile de materii prime, materiale, energie, capital etc.

• specializarea şi segmentarea unor grupuri şi categorii socio-profesionale neconcurente, ca urmare a multiplicării fără precedent a numărului de profesii, specializări, calificări şi a numeroaselor diferenţieri dintre salariaţi din punct de vedere al experienţei şi abilităţii lor;

• consolidarea pieţei de cvasimonopol a unor agenţi economici, având drept consecinţă rigidizarea pieţei muncii;

• amplificarea elementelor de intervenţionism pe piaţa muncii din partea puterii publice sau a unor agenţi instituţionalizaţi cu atribuţii în formarea, angajarea sau utilizarea factorului muncă.Somajul - O Problema Sociala de Actualitate

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Somajul - O Problema Sociala de Actualitate.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 388 cuvinte
Nr caractere:
12 820 caractere
Marime:
13.66KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științe Politice
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!