Sistemul electoral din Olanda și Israel

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Sistemul electoral proportional in Israel si Olanda. Relatia dintre pragul electoral, magnitudinea circumsciptiei si deviatia de la proportionalitate.

Olanda si Israelul sunt singurele tari din lume cu alegeri directe si cu un sistem RP pur pentru Camera inferioara.

Consider sistemul RP pur acel tip de transformare a voturilor in locuri care permite partidelor sa obtina un procent similar al voturilor si locurilor astfel incat sa nu existe practic disproportionalitate. In realitate pentru a avea aceasta situatie trebuie sa vedem daca cele doua state care potrivit legilor electorale efectueaza transformarea voturilor in locuri doar la nivel national, iar ponderea locurilor in Parlament a partidelor depinde doar de urmatoarele prevederi ale legii electorale: pragul electoral si metoda matematica prin care se obtine numarul locurilor fiecarui partid, se apropie de un sistem RP pur.

In determinarea principalelor trasaturi ale sistemului electoral care la randul sau contureaza sistemul de partide, conceptul de magnitudine - numarul de locuri alocate pentru fiecare circumscriptie - este esential. Termenul de magnitudine a circumscriptiei este preferabil celui de marime a circumscriptiei. Ipoteza lucrarii se va referi la urmatoarea situatie: Cu cat magnitudinea circumscriptiei este mai mare cu atat transformarea voturilor in locuri va mai proportionala sau cu cat magnitudinea creste cu atat gradul de disproportionalitate scade. Pe masura ce analiza va evolua voi utiliza si urmatorul argument care poate fi descris astfel : Pragul electoral legal poate avea efect asupra magnitudinii, iar acest impact poate fi exprimat ca magnitudine efectiva. Nu intoddeauna cea mai mare magnitudine produce cea mai buna proportionalitate, (tabelul 1) iar magnitudinea efectiva poate primi urmatoarea formula : Voi introduce in discutie cazurile statelor cu o singura circumscriptie la nivel national, si deci, cu cea mai mare magnitudine de M=120, respectiv M=150, pentru Israel si Olanda. Discutia se va axa pe analiza comparata a disporortionalitatii celor doua state. Efectul pragului asupra magnitudii efective pentru Israel este 33, 3 si pentru Olanda este 74, 6. (tabelul1) Israel are un sistem electoral bazat pe reprezentare proportionala. Numarul de locuri car ii revin fiecarei liste este determinat de ponderea voturilor. Singura conditie pe care o lista trebuie sa o indeplineasca pentru a fi aleasa este de a trece pragul electoral de 1, 5%. In Olanda, locurile sunt distribuite la nivel national dintre liste sau grupuri de liste care au obtinut cel putin 0, 67% din votul national (tabelul3). Metoda coeficientului simplu, adica numarul total de voturi valide este impartit la numarul de locuri (150), este combinata cu metoda celei mai puternici medii pentru ocuparea locurilor ramase dupa prima distributie. Aceasta situatie are importanta relativ mica pentru ca practic, nici o formula electorala nu poate influenta dispoportionalitatea electorala atata vreme ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sistemul Electoral Din Olanda Si Israel
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 624 cuvinte
Nr caractere:
9 346 caractere
Marime:
16.17KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Stiințe Politice
Tag-uri:
sistem politic, state
Predat:
la gimnaziu
Sus!