Rolul NATO în Afganistan

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Rolul principal al NATO in Afganistan este sa asiste Guvernul Afgan in exercitarea si extinderea autoritatii si influentei in tara, pavand calea catre reconstructie si catre o guvernare eficienta. Acest lucru se realizeaza predominant prin „UN-mandated International Security Assistance Force”.

Din momentul in care NATO a preluat comanda ISAF-ului in 2003, Alianta si-a extins treptat misiuniile, initial pozitionate numai in Kabul, pe intreg teritoriul Afganistanului. Numarul trupelor ISAF a crescut de la 5000 la aproximativ 50000 de trupe din 41 de state, incluzand toate cele 26 de state membre NATO.

Misiunile ISAF

ISAF este o componenta cheie in cadrul angajamentului comunitatii internationale in Afganistan, asistand autoritatiile afgane in furnizarea securitatii si stabilitatii si in crearea de conditii pentru dezvoltare.

Securitatea

In concordanta cu toate Rezolutiile Consiliului de Securitate, rolul ISAF este de a asista Guvernul Afgan in stabilirea unui mediu sigur si stabil. In acest scop, fortele ISAF conduc operatiuni de securizare si stabilizare in intregul stat impreuna cu Fortele Afgane Nationale pentru Securitate si sunt direct implicate in dezvoltarea Armatei Nationale Afgane prin consiliere, antrenare si echipare.

o Conducerea operatiuniilor de securizare si stabilizare

ISAF conduce operatiuni de securizare si stabilizare pe teritoriul Afganistanului impreuna cu Fortele Afgane Nationale pentru Securitate (ANSF). O mare parte din aceste operatiuni sunt conduse de ANSF.

o Sustinerea Armatei Nationale Afgane

In plus, ISAF ajuta Armata Nationala Afgana (ANA) sa atinga un anumit nivel de operabilitate prin sprijinul Statelor Unite care sustine si intregul program de instruire si echipare prin „Combined Security Transition Command Afghanistan” (CSTC-A).

In termeni concreti, ISAF conduce mai multe Echipe pentru Monitorizarea Operationala si de Legatura (OMLT-uri) care sunt incadrate in Batalioane ANA (Kandaks), Brigate si Corpuri HQ pentru a sustine instruirea si participarea la operatiuni in rol de consilier. OMLT-urile se alatura ANA dupa ce cele din urma au primit un instructaj anterior la Centrul de Pregatire Militara din Kabul (KMTC).

OMLT-urile joaca un rol de legatura intre unitatiile ANA si fortele ISAF proxime, coordonand planificarea de operatiuni si asigurarea faptului ca unitatiile ANA primesc suport. Personalul ISAF este detasat pe perioade de cel putin 6 luni in scopul stabilirii si consolidarii de relatii in cadrul ANA si in scopul maximizarii efectului „de mentor”.

In plus fata de instruirea si consilierea a ANA, natiuniile NATO-ISAF ofera donatii pentru echiparea armatei afgane. Echipamentul donat include echipament individual cum ar fi arme mici, munitie si elemente de uniforma, insa si echipament mai mare ce include tancuri si elicoptere.

Programul NATO pentru Donatii de Echipamente care are sediul la Mons, Belgia coordoneaza donatiile de echipamente in numele natiuniilor donatoare ISAF. Procesul de determinare a necesitatiilor si a procesului de validare este coordonat mai departe impreuna cu Statele Unite.

Un fond pentru ANA a fost special creat pentru a acoperi costul transportului si al instalarii echipamentului donat, pentru achizitionarea de servicii pentru proiectele in inginerie si contructie, cat si pentru pregatirea in sau inafara tarii.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Rolul NATO in Afganistan.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 284 cuvinte
Nr caractere:
7 769 caractere
Marime:
10.55KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științe Politice
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!