Reportaj Antropologic

Previzualizare referat:

Extras din referat:

CATALIN BALAN

A brief report on the status of political families in Romania, attempting to explain the internal strings of aggregating criteria and behaviors in political parties. There is no relevnace in these observations for the entire political system, but the data give us good reasons to believe that the criteria and behaviors above mentioned rescpect a clan philosophy.

Comunitatea politica locala este in mod radical diferita de cea centrala. Aceste diferente nu rezida decit intr-un mod mult mai transparent de organizare a structurii ierarhice care este suficient de mult mascata de jocurile politice desfasurate "la centru". Plecand de la premisele cercetarii antropologice (selectarea unui caz, colectarea datelor despre anumite proprietati, folosirea metodei observatiei participative, prezentarea datelor in mod descriptiv1), voi alege in cercetarea mea metoda schimbarii registrului si incercarii de a privi realitatea asa cum este ea perceputa de membrii grupului pe care-l studiez. O parte a acestei realitati va fi deconspirata odata cu folosirea premiselor antropologice, iar o alta va fi aflata prin aplicarea asupra situatiei concrete a unor variabile in functie de care se va face analiza cazului.

Starea de fapt

Un proiect de cercetare al Centrului de Analize si Studii Politice din Bucuresti ma determina sa poposesc in orasul natal, urmand sa aplic o serie de chestionare elitelor partidelor politice din Galati, chestionare care vor sta la baza analizei acestei elite in majoritatea jude-telor tarii.

Ziua intai: Imi contactez omul de legatura (consilier local PSD) si stabilesc o intalnire la chiar sedinta partidului sau din acea seara. Eu trebuia sa intru la sfarsitul intrevederii, dar mi-am fortat norocul si amabilitatea persoanei de la poarta, pentru a obtine o scutire de la o asteptarea zadarnica. Am reusit sa intru la intrunire ceva mai tarziu si m-am asezat stingher pe scaun langa un tanar (din TSD cred) care downloada oferte promotionale de pantofi sport de pe Internet. M-am concentrat insa asupra discutiei din plen: meciul Steaua-nu-stiu-cine, care intrase in prelungiri. Rabdator, am reusit sa ma abtin in a comenta arbitrajul domnului primar, mai ales ca acceptase un chestionar spre completare. Au urmat insa obiectiile aduse de acesta: "imi place de tine, dar nu-mi place ca ai barba", "tot ce vine de la americani e rau" (referitor la parteneriatul Centrului de Analize si Studii Politice cu University of North Carolina at Greensboro din SUA). Nici reactiile cauzate de completarea chestionarului de catre edilul local nu au intarziat: "Ce completeaza domul primar acolo? Ia sa completam si noi "

In acest timp, un fost liberal, actual consilier PSD, recita un monolog, catarat pe un soclu imaginar: "Iti zic eu cum trebuie condusa tara asta cu ranga. Pana nu dai o ranga in dinti, nu se linisteste nimeni. Conducatorul potrivit e despotul luminat pentru ca Romania a dus-o cel mai bine pe vremea dictatorilor", "Ce e aia liberalism? Domnule, noi nu facem aici filosofie politica noi facem politica!".

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Reportaj Antropologic.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
2 235 cuvinte
Nr caractere:
12 692 caractere
Marime:
13.83KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științe Politice
Tag-uri:
consilier, soclu imaginar, politica
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!