Reglementarea prin negocieri a diferendelor dintre state

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

INTRODUCERE
1. Definiţia negocierii: noţiune, trăsături
2. Strategii şi tactici de negociere în procesul de soluţionare a diferendelor între state. Etapele negocierii
3. Mijloace de soluţionare a diferendelor cu aplicarea negocierilor
Studiu de caz: Conflictul de pe Nistru
CONCLUZII ȘI RECOMANDĂRI
BIBLIOGRAFIE

Extras din referat:

INTRODUCERE

Actualitatea şi importanţa problemei abordate. De-a lungul întregii sale evoluţii, omenirea a fost şi este marcată la o scară spaţială sau temporală mai mică sau mai mare, de anumite trăsături, încordări, acumulări de contradicţii dereglatoare, care s-au manifestat în toate domeniile vieţii sociale. În mod convenţional, aceste acumulări de contradicţii poartă denumirea de „criză“ sau „situaţie de criză“, noţiuni care pot fi asociate diverselor domenii ale vieţii sociale. Comunitatea umană a înţeles necesitatea unirii eforturilor şi a preocupărilor în scopul stingerii stărilor conflictuale, căutând să găsească, în acest sens, în funcţie de împrejurări, modalităţi şi instituţii mai mult sau mai puţin eficiente. Pe măsura evoluţiei societăţii, omenirea a sesizat că doar acţiunea concertată de stingere a conflictelor nu mai este suficientă, fiind necesară şi o activitate preventivă, cu atât mai mult, cu cât în zilele noastre consecinţele unui conflict local sau regional pot fi dezastruoase pentru întreaga lume. De aceea, atenţia forurilor internaţionale, a factorilor politici din fiecare ţară se îndreaptă tot mai mult spre ceea ce poate genera conflicte, spre evenimente ori procese care pot da naştere unor noi contradicţii periculoase. Având cauze obiective sau subiective, situaţiile de criză nu pot fi lăsate să se rezolve de la sine. Diminuarea sau înlăturarea crizelor nu se poate face decât prin intervenţia factorului conştient, subiectiv, prin voinţă şi acţiunea dirijată a oamenilor. Această acţiune se realizează fie prin instituţiile politice, juridice, economice, militare etc. existente anterior în fiecare ţară sau pe plan internaţional, fie prin relaţii, organizaţii sau instituţii special create pentru rezolvarea unei anumite situaţii de criză (un exemplu tipic în acest sens fiind forţele ONU pentru menţinerea păcii, aşa-zisele „căşti albastre“ care acţionează în diverse puncte „fierbinţi“ ale lumii).

În ultimul timp au apărut tot mai mult în literatura de specialitate concepte ca „gestionarea crizelor“ sau „managementul crizelor“, care sugerează o abordare mai complexă a situaţiilor ce pot genera conflicte şi a modalităţilor de soluţionare a lor. Gestionarea (managementul) crizelor este o acţiune de o mare complexitate, concretizată, dirijată şi susţinută pe multiple planuri (politic, diplomatic, economic, militar etc.) pentru diminuarea tensiunilor generatoare de criză într-o ţară sau într-un grup de ţări, pentru limitarea şi menţinerea sub control a efectelor negative. Această acţiune presupune, în primul rând, cunoaşterea aprofundată a cauzelor care pot genera sau generează contradicţii şi tensiuni, a factorilor favorizanţi ori defavorizanţi ai contradicţiilor respective. Cunoaşterea cauzelor situaţiilor de criză trebuie să cuprindă toate formele de manifestare a acestora, analizându-se imparţial şi apreciindu-se cât mai exact, fără prejudecăţi ori sentimente, ponderea fiecărui tip de contradicţie (economică, politică, juridică, etnică, religioasă etc.) în cadrul situaţiei respective.

Analiza nu poate fi însă completă dacă nu se distinge clar interferenţa atât a intereselor statelor sau comunităţilor (forţelor) direct implicate ori situate în zona geografică a situaţiei de criză, cât şi a celor care se manifestă în această zonă şi aparţin altor puteri, state ori grupări de state, comunităţi, organizaţii, instituţii internaţionale sau naţionale ori forţe de orice fel. Adesea, interesele exterioare pot fi precumpănitoare faţă de cele ale părţilor aflate în conflict şi pot acutiza criza chiar în condiţiile în care părţile direct implicate nu ar dori aceasta. Ţesătura complexă de interese din zona de criză trebuie privită în dinamismul ei întrucât orice eveniment poate modifica amplitudinea ori sensul intereselor, ceea ce poate duce la schimbări dramatice care, la rândul lor, pot determina activarea altor focare de tensiune, deci crearea altor situaţii de criză. În aceste cazuri, gestionarea situaţiilor de criză trebuie să prevină crearea unor stări conflictuale, să găsească şi să folosească acele pârghii care să ducă la eliminarea sau atenuarea focarelor fără a genera altele.

Scopul şi obiectivele referatului. Scopul referatului rezidă în efectuarea unei cercetări ample şi detaliate a specificului negocierilor în soluţionarea diferendelor.

În realizarea scopului ne-am propus următoarele obiective:

• cercetarea determinărilor conceptuale, tipologice şi funcţionale a negocierilor şi a diferendelor între state.

• stabilirea unor forme de negociere în diferendele internaţionale

• identificarea diferenţelor interculturale în negocieri şi impactul acestora asupra procesului de soluţionare a conflictelor

• evaluarea problemei eficacităţii negocierilor în soluţionare a conflictelor

Cuvintele cheie: negociere, diferend, reglementare, modalitate, soluţionare, organizaţie internaţională, dreptul internaţional.

Observații:

UNIVERSITATEA DE STAT DIN MOLDOVA

FACULTATEA RELAŢII INTERNAŢIONALE,

ŞTIINŢE POLITICE ŞI ADMINISTRATIVE

DEPAPARTAMENTUL RELAŢII INTERNAŢIONALE

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Reglementarea prin Negocieri a Diferendelor Dintre State.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
21 pagini
Imagini extrase:
21 imagini
Nr cuvinte:
7 377 cuvinte
Nr caractere:
38 752 caractere
Marime:
44.66KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științe Politice
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!