Regimurile politice democratice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cunoasterea si intelegerea mecanismului de formare, organizare si functionare a vietii sociale, indeosebi a celei politice, impune cu necesitate studiul regimului politic. In definirea regimului politic pot exista 2 metode: una consta in a lua drept punct de plecare constitutia si legile juridice, iar cealalta consta, dimpotriva, in studierea practicii si in analiza interioara a dreptului scris in relatia sa cu practica.

In randul politologilor, in definirea si clasificarea regimurilor politice nu exista un punct de vedere unitar. Toti insa abordeaza definitia respectiva, de pe pozitiile teoriei institutiilor, dar concep si folosesc aceasta teorie in moduri diferite.

O asemenea abordare a definirii regimului politic a generat in cadrul politologilor, doua orientari distincte.

O prima orientare are in centrul sau pe politicienii M.Duverger si G.Burdeau, ce definesc in exclusivitate pe baza teoriei institutionale regimul politic. In cadrul institutiilor politice, ei iau ca element principal partidele politice.

In acelasi spirit, G.Burdeau spune: "In zilele noastre, pentru a caracteriza regimul care functioneaza in stat nu trebuie sa ne mai intrebam pe ce baza - parlamentara sau prezidentiala se infaptuieste diviziunea puterilor, ci trebuie mai intai lamurita calitatea partidelor, structura lor si scopurile lor" Mergand consecvent pe linia institutionalista a definirii regimului politic, M.Duverger conchide ''Totalitatea institutiilor politice, care functioneaza in tara respectiva, intr-o anumita perioada, constituie regimul ''politic Desi pune in centrul institutiilor politice partidul politic, M. Duverger concepe regimul politic ca o interdependenta directa a tuturor institutiilor politice. De asemenea, el arata stransa corelatie dintre regimul politic si institutiile sociale, econo-mice si cuturale.

Bibliografie:

Cristina Ionescu - Studii Juridice,Editura CH Beck,2002

Nicolae Frigoiu - Introducere in Stiintele Politice, Bucuresti 2008

Vlad C., Mazilu D. - Dezvoltarea statului si inflorirea natiunii socialiste romane, Bucuresti, Editura politica, 1968

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Regimurile politice democratice.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 506 cuvinte
Nr caractere:
14 189 caractere
Marime:
23.39KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științe Politice
Tag-uri:
Regimurile politice democratice, politica
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!