Recenzie politică și utilizare simbolurilor - Murray Edelman

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Murray Jacob Edelman (1919-2001) este considerat un pionier al Siintelor politice moderne. Politologul american a scris numeroase carti de specialitate dar ,,Politica si utilizarea simbolurilor", aparuta in 1964, editata in 10 editii in SUA, este considerata cea mai importanta lucrare a sa.

Utilizand observatile privind comportamentul candidatilor la functii publice si a functionarilor publici, teoria sociala, psihologia, lingvistica, autorul descopera procesele simbolice care ii uneste pe demnitari si alegatori.

Sunt cercetate de autor sensurile pe care gesturile si actele conducatorilor politici le au pentru marele public, interferenta in politica dintre actele politice, actorii politici, decorul politic, limbajul politic si mase.

Investigarea simbolismului in politica presupune analiza procesului de creare, de semnificatii privind evenimente si cauze politice prin actiuni de discurs politic.

Autorul afirma ,,Statul este o abstractiune, dar in numele acestuia oamenii pot fi trimisi in inchisoare, pot fi ucisi in razboaie sau se pot imbogati, ca urmare au posibilitatea de a utiliza pana la epuizare rezervele naturale ale planetei si de a incheia contracte pentru industria de aparare. Pentru fiecare individ, structura politica sintetizeaza toate aceste simboluri" (pag 11, capitolul 1)

Structura politica preia si simbolizeaza toate aceste lucruri in toata ambiguitatea lor pentru ca omul este un animal politic.

Continut:

Cartea are 9 capitole (Introducere, Simbolurile si asentimentul politic, Sistemul administrativ ca simbol, Conducerea politica, Decorul politic ca simbol, Limbajul si perceptia politicii, Formele si sensurile limbajului politic, Continuitate si schimbare a obiectivelor politice, Raspunsurile maselor la simbolurile politice). Autorul distinge doua tipuri de simboluri:

a) Simboluri referentiale, care se refera la elemente obiective, masurabile, din experienta noastra cotidiana: statistici sau cifre oficiale

b) Simboluri de condesare, avand rolul de a evoca emotile asociate unei anumite situatii:

,,Ele condenseaza intr-o situatie un act patriotic, mandrie patriotica, amintirile unei glorii trecute sau a unei umilinte" (pag 15, cap 1) .

Dupa autor, simbolismul politic se fundamenteaza pe ambivalenta clasica exprimata de doua categorii: guvernanti si guvernati. Formele simbolice: votul si parlamentul, care sunt considerate bastioane ale democratiei, inseamna o participare efemera in politica a cetatenilor deci, participarea la decizile administrative este simbolica.

Murray Edelman distinge doua forme simbolice care exista in institutile publice: ritualul si mitul.

Ritualurile politice la care masele participa direct sunt: ceremoniile patriotice (care arata eroismul), nobletea natiunii, ritualurile legate de campaniile electorale si dezbaterile politice.

Mitul serveste aceluiasi scop ca si ritualul: ,,Mitul este folosit pentru a explica tensiunile sociale - pag 26".

In capitolul 2 sunt analizate conditiile asociate asentimentului politic ce apare in formarea politicilor de control din domeniul afacerilor. Organizatiile oficiale (guvernamentale), ofera avantaje grupurilor organizate (de comercianti, profesionale, industriale) ,,Legatura dintre satisfactia simbolica a celor dezorganizati si succesul celor organizati este pusa in evidenta de folosirea mijloacelor guvernamentale ca ajutoare in obtinerea resurselor" pag 44.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Recenzie politica si utilizare simbolurilor - Murray Edelman.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2015
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 158 cuvinte
Nr caractere:
7 172 caractere
Marime:
9.69KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științe Politice
Tag-uri:
simboluri, stiinte politice
Predat:
la facultate
Specializare:
Stiinte politice
Materie:
Științe Politice
An de studiu:
III
Sus!