Protocol și Ceremonial

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Normele de protocol, cele de ceremonial, etichetã şi curtoazie s-au aflat într-o constantă evoluţie aş putea spune până în secolul 19. Timpul a fost cel care a decis normele protocolare, datorită schimbărilor sociale şi politice inevitabile.

Chiar dacă în ziua de azi se spune că protocolul este ca şi o limbă moartă, acest lucru trebuie contrazis. Protocolul este o parte din ceea ce reprezintă viaţa unui om, iar în timpul nostrum prea puţini îşi dau seama de acest lucru. El ţine de timpurile vechi şi nu face altceva decît să îmbogăţească şi să înfrumuseţeze viaţa prin regulile lui. De ce e important protocolul? Pentru că prin intermediul lui, prin atitudine şi gesturi un om transmite celui sau celor cu care realizează un dialog un mesaj.

Protocolul nu trebuie înţeles ca fiind o formalitate, un lucru care se impune de la sine în societate, ci prin el trebuie să se demonstreze repectul pe care oamenii îl au unii faţă de alţii, indiferent de ce religie au sau din ce parte a lumii sunt.

Divertismentul reprezintă unul dintre momentele importante în afaceri, dar care necesită o pregătire şi o atenţie specială. Atitudinea atentă alocată invitaţilor din partea gazdei, organizarea până în cel mai mic detaliu al evenimentului şi serviciile aproape ireproşabile pot aduce şanse de reuşite în potenţiale afaceri sau viitoare propuneri. O petrecere nereuşită de cel mai multe ori face ca încrederea în persoana care îi invită pe oamenii din înalta societate, în cazul nostru, referindu-ne la oameni din zona diplomaţiei, preşedinţi,secretari de stat ,etc. să scadă.

Organizarea petrecerii depinde de factori precum: lista oaspeţilor, modul de invitare, primirea musafirilor, alegerea meniului. Gastronomia joacă un rol foarte important inclusiv în zilele noastre. Pentru o cât mai bună comunicare cu ţările lumii este necesară cunoaşterea tradiţiilor culinare ale altor popoare, precum şi alte valori necunoscute nouă.

Recepţia diplomatică este o acţiune oficială cu caracter festiv care se organizează cu diferite scopuri, printre care enumerăm: venirea unor şefi de stat, diplomaţi, ambasadori, ziua naţională şi nu numai.

Deoarece o recepţie de acest nivel are un puternic caracter politic, la ea participă un număr foarte mare de oficialităţi. Printre nenumăratele roluri care i se atribuie unei recepţii diplomatice, în cadrul unei astfel de organizări au loc un imens schimb de opinii şi culturi. Recepţiile diplomatice sunt gazda colaborărilor, negocierilor, iniţiativelor. Practic activitatea diplomatică este cea care impune unui invitat prezenţa sa la un astfel de eveniment.

Recepţia diplomatică se împarte în mai multe modalităţi, după un orar destul de bine stabilit.

Astfel că între orele 12.00 – 13.00 se organizează cupa de şampanie, în cadrul căreia se va servi exclusiv şampanie în cinstea venirii unei delegaţii, plecarea unui ambasador în ţara sa de origine. Alături de şampanie se sevesc fursecuri.

Dejunul se desfăşoară începând cu orele 12,00 până la orele 15,00. La dejun se servesc mâncăruri reci, respectiv calde, cărora li se alătură băuturi tradiţionale autohtone, dar şi cele de provenienţă internaţională. Acesta începe cu un aperitiv şi se termină cu servirea cafelei, respectiv a ceaiului. Revenind la mâncare meniul poate conţine un fel sau două de bucate reci, un fel fierbinte din carne, dupa care urmează unul fierbinte din peşte şi nu ăn ultimul rînd desertul. Băuturile tari se servesc înaintea bucatelor reci, vinul alb sec răcit pînă la 10 grade se serveşte la felul de peşte, la cel de carne se serveşte un vin roşu cu temperatura mediului, desertului i se alătura şampania, iar la cafea se mai pot servi coniac sau lichior.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Protocol si Ceremonial Diplomatic.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 160 cuvinte
Nr caractere:
10 398 caractere
Marime:
13.62KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științe Politice
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!