Profilul Electoratului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

PSD

Partidul Social Democrat (PSD) este cel mai mare partid politic din România, potrivit alegerilor parlamentare din 2004, unic reprezentant în Parlament al social-democraţiei, actualmente în opoziţie. Preşedintele partidului este Mircea Geoană, fost ambasador al României în Statele Unite ale Americii şi fost ministru de externe. PSD deţine 150 de reprezentanţi în parlament.

Structura electoratului PSD

Din punct de vedere socio-demografic, PSD este semnificativ mai popular în rândul pensionarilor şi al persoanelor de peste 55 de ani. În interiorul primei categorii intenţia de vot pentru PSD este de 9,7%, iar în cea de-a doua de 9,4%.

La intersecţia dintre variabilele sex şi vârstă putem identifica categoria socio-demografică care în mod tipic oferă cel mai consistent suport pentru PSD, adică cea a bărbaţilor peste 55 de ani, în rândul cărora intenţia de vot este de 12,9%.

Din perspectivă atitudinală,PSD ar obţine mai multe voturi din rândul respondenţilor care se declară de stânga(13,6%), al celor care cred că comunismul este o idee bună care a fost bine aplicată (9,6%), dar şi al celor care cred că viaţa oamenilor din propria localitate sau din ţară este mult mai proastă decât în urmă cu un an (18,2%, respectiv

12,8%).

PSD este semnificativ mai puţin popular în rândul respondenţilor care consideră că comunismul nu a fost o idee bună (doar 4,2% dintre aceştia i-ar acorda votul), al celor care se declară de dreapta din punct de vedere ideologic (3,2%) sau al celor care susţin că preoţii nu ar trebui să influenţeze deciziile politice (5,2%).

PSD are o pozitie mai solida in Muntenia (29%).

In pofida eforturilor depuse, social-democratii nu au facut progrese in atragerea tinerilor cu studii superioare si cu venituri mai mari, pesedistii consecventi ramanand tot cei din mediul rural, cu venituri mici si studii elementare.

Daca maine ar fi alegeri, PSD ar obtine numai 20% din voturi.

Electoatul studentesc din Cluj

PSD-ul, sustinut de studentii „copti".

Studentul din UBB care voteaza cu PSD e roman, student in anii terminali, respecta proportia de doua treimi fete din total, studiaza Economia sau Stiintele naturale. S-a nascut in Cluj, Maramures sau Salaj, iar parintii sint capabili sa-i ofere lunar o suma de cheltuiala care nu depaseste 300 de lei noi. E relativ intolerant fata de maghiari si homosexuali si e foarte intolerant fata de romi. Optimismul sau este moderat, fiind relativ interesat de politica.

Observații:

profilul electoratului mai multor partide din Romania

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Profilul Electoratului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 547 cuvinte
Nr caractere:
8 098 caractere
Marime:
10.86KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științe Politice
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!