Problematica conflictului din Cecenia

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Introducere
Metodologia cercetarii conflictului
I. Istoria conflictului din Cecenia
1. Primul razboi cecen
2. Al doilea razboi cecen
II. Comunitatea internationala in reglementarea conflictului

Concluzii
Bibliografie

Extras din referat:

Introducere

Cecenia este o tara, nu un subiect de stiri, este o tara ocupata de o armata invadatoare. Cecenii traiesc in trecut, in mizerie, deoarece chiar si acum in anii 2000, ei lupta impotriva unui imperiu. Tarismul ori comunismul sovietic au disparut doar pentru marile puteri capitaliste si pentru ochii atrofiati ai presei aservite marilor corporatii si guverne occidentale. In realitate oprimarea micilor popoare care lupta pentru independenta continua cu si mai multa ferocitate. Cecenia este o tara cu doua guverne paralele. Ca si in oricare alt conflict din fosta URSS, o parte este pro-rusa, cealalta are o puternica identitate nationala diferita de cea slava. Desi reprezinta o regiune geografica foarte bogata in resurse naturale, populatia este foarte saraca si traieste in mizerie. Economia si infrastructura regiunii e la pamant din cauza razboaielor trecute si luptei care continua si in prezent. Razboiul din Cecenia si actiunile sale armate sunt indreptate in special impotriva civililor, pentru a le distruge hotararea si increderea cu care sprijina pe rebeli. Aceste actiuni criminale sunt duse de mercenari din trupele speciale si serviciile secrete.

Metodologia cercetarii conflictului

Principalele metode utilizate in cercetarea acestui conflict international sunt metodele event analiza si content analiza, exista o serie de declaratii oficiale venite din partea ambelor parti si care se gasesc in format scris in bibliotecile virtuale. Intentia mea este de a lua citeva dintre aceste documente si de a le analiza. De asemenea in acest proiect de cercetare voi prezenta cauzele si motivele ambelor parti a conflictului, informatii detaliate despre implicarea actorilor internationali in acest conflict si despre parametrii socio-demografici fundamentali ai esantionului constituit.

I. Istoria conflictului din Cecenia

Odata cu iminenta disparitie a Uniunii Sovietice, a aparut o miscare pentru independenta, cunoscuta la inceput cu numele de Congresul National Cecen, formata in 1990. Federatia Rusa, sub conducerea lui Boris Eltin, s-a opus independentistilor ceceni, avand ca argumente urmatoarele fapte:

- (1) Cecenia nu a fost o entitate independenta in cadrul Uniunii Sovietice, asa cum au fost Statele Baltice, cele din Asia Centrala si alte state caucaziene, ci a fost parte a RSFS Rusa si de aceea nu avea dreptul, conform constitutiei sovietice, sa aspire la secesiune.

Bibliografie:

Ciobanu M. Cecenia - o criza inca nerezolvata. In: Constelatii iesene, anul II, nr. 3 (7), 2007, p. 29-31

Goldgeier J. M., McFaul M. Power and Purpose: USA Policy Towards Russia After the Cold War. Washington, DC: Brookings Institution, 2003, 62 p.

Hilsum L. The conflict the West always Ignores. In: NewStatement. 2007. http://www.newstatesman.com/200401260014 (vizitat 23.02.2013).

Littell J. Tchetchenie, An III. Paris: Folio Gallimard, 2009, 140 p.

Magnusson M. L. The Failure of Conflict Prevention and Management: The Case of Chechnya Part I:Conflict Assessement and Pre-War Escalation. In :Conflict and Forced Displacement in the Caucasus, 1999, p. 5-9

Nederveen Pieterse J. World Orders in the Making, Humanitarian Intervention and beyond, In: Palgrave Macmillan,Institute of Social Studies Staff Nethe, 1998, 276 p.

Radulescu B. G. PETROLUL-CAUZA A CONFLICTULUI RUSO-CECEN. In: Catalogul GENERATIA, 2000. http://capriro.tripod.com/intaff/extpol07.htm (vizitat 23.02.2013)

Sakwa R. The Putin Way in Putin Russia's Choice. London & New York : Routledge, 2004, 216 p.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Problematica Conflictului din Cecenia.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
4 277 cuvinte
Nr caractere:
21 905 caractere
Marime:
32.86KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științe Politice
Tag-uri:
cecenia, conflict
Predat:
la facultate , Moldova
Materie:
Științe Politice
Sus!