Politica și fertilitatea

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Fertilitatea este fenomenul demografic care pune in evidenta frecventa producerii fenomenului demografic numit nastere, in cadrul populatiei feminine de varsta fertila. Fertilitatea este influentata de anumiti factori.

Dintre factorii biologici se numara: varsta la prima menstruatie si la menopauza (menopauza poate fi naturala sau provocata prin accidente), sterilitatea (masurarea sterilitatii reprezinta o problema , deoarece este dificil sa se izoleze cuplurile sterile in conditiile unei fertilitati dirijate), "timpi morti" (perioada de sarcina si de dupa nastere, in care fecunditatea este nula) si mortalitatea (scaderea mortalitatii determina cresterea numarului femeilor care supravietuiesc pana la sfarsitul vietii lor fertile).

Factorii de comportament sunt clasificati in factori indirecti (varsta la casatorie) si factori indirecti (metodele contraceptive si avortul).

Dintre factorii care influenteaza fertilitatea unei populatii nu lipsesc si factorii social-economici si culturali, acestia fiind: urbanizarea, nivelul de trai, costul de intretinere al copiilor, educatia populatiei, profesia femeilor, apartenenta religioasa.

In conditiile in care acesti factori nu sunt controlati, se produce declinul fertilitatii, fenomen care cauzeaza scaderea populatiei globale si procesul de imbatranire al populatiei. Nivelul fertilitatii variaza pe tari si regiuni in functie de viteza si de adancimea tranzitiei demografice.

In vederea cresterii fertilitatii tarilor in care se inregistreaza o rata a fertlitatii sub 2.1 copii la femeie, se adopta politici demografice de crestere a populatiei. Politicile demografice sunt acele masuri care urmaresc concomitent cresterea numerica a populatiei, asigurarea unui spor sau excedent natural corespunzator, reducerea morbiditatii si mortalitatii, intarirea sanatatii populatiei, stimularea natalitatii, consolidarea familiei, asigurarea unei proportii juste de varsta a populatiei, mentinerea tineretii si vigorii poporului. In vederea realizarii acestor obiective se elaboreaza norme legislative si se aloca fonduri importante din bugetul statului.

Pentru a identifica care sunt factorii determinanti reducerii fertilitatii intr-o tara, se realizeaza anumite studii. Astfel, in Romania, primul studiu privind sanatatea reproducerii in randul femeilor de varsta fertila s-a realizat in anul 1993, studiu coordonat de Departamentul Sanatatii Reproducerii. In urma acestui studiu s-a aratat ca utilizarea contraceptivelor moderne era foarte scazuta, folosindu-se in general metode traditionale, care conduceau prin esecul lor la sarcini nedorite. Acest studiu a dezvaluit lipsa generala de cunostinte a femeilor si slaba calitate a informatiei privind problemele sanatatii reproducerii. Dupa 1995, s-au produs numeroase transformari care cuprindeau campanii de informare si dezvoltarea serviciilor de planificare familiala.

Natalitatea si fertilitatea in Romania au scazut drastic la inceputul anilor 1990, dupa caderea regimului communist. Fertilitatea a fost mentinuta la un nivel relativ ridicat pana in 1990, printr-o politica pro-natalista fortata, prin care se interzicea avortul si folosirea metodelor contraceptive. Aceasta politica a fost inabusita la sfarsitul anilor 1989, urmata de declinul fertilitatii. Se poate spune ca acest declin este doar o reactie la schimbarile sociale din tara, prin devalorizarea normelor culturale traditionale si restructurarea economica si sociala.

Astfel, in anul 1990 s-au inregistrat 315 mii nascuti vii in total, respectiv 13,6 nascuti vii la 1000 de locuitori, iar in anul 2000 s-au inregistrat 235 mii nascuti vii in total, respectiv 10,5 nascut vii la 1000 de locuitori. Fertilitatea in scadere este ilustrata de numarul in scadere al nascutilor vii la 1000 femei fertile cu varsta cuprinsa intre 15-49 ani. De la 2,2 copii la o femeie in 1989, rata totala a fertilitatii a coborat la 1,3 copii la o femeie in 1995 si s-a mentinut constanta pana in prezent. Pe fondul general al scaderii fertilitatii, se constata ca fertilitatea femeilor din mediul rural este superioara femeilor din mediul urban. Aceasta diferenta se explica prin nivelul mai ridicat de educatie al femeii din mediul urban fata de cele din mediul rural, dar si prin nevoile sociale ale acestora, femeile din mediul urban fiind din ce in ce mai preocupate de cariera decat de viata de familie, in timp ce in mediul urban au mai ramas urme ale valorilor traditionale in fruntea carora familia se remarca ca importanta

Bibliografie:

- Laura Asandului, Elemente de demografie, Ed. Univ. "Al. I. Cuza", Iasi, 2007;

- www.comunicatedepresa.ro;

- www.unfpa.ro.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Politica si fertilitatea.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 099 cuvinte
Nr caractere:
6 828 caractere
Marime:
13.93KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științe Politice
Tag-uri:
demografie, fertilitate
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!