Despre PAC
Politicile comune ale Uniunii Europene sunt reglementate la nivelul acesteia prin deciziile luate la nivel comunitar.Tratatul C.E.E. actiunea Comunității Țstabilirea unui tarif vamal comun,a unei politici comerciale comune pentru toate țările membre dar și instaurarea politicii comune in domeniul transporturilor si agriculturii.
În urma tratatului de la Roma ,politicile agricole ale statelor membre au fost înlocuite cu mecanisme de intervenție la nivel comunitar.Tratatul modifica normele cu privire la procedura decizionala a PAC,recunoscând codecizia „procedură legislativă ordinară”.
Politica Agricolă Comună a fost creată cu obiectivul asigurării necesarului de alimente în cadrul Comunității. ”PAC reprezintă un set de reguli și mecanisme care reglementează producerea, procesarea și comercializarea produselor agricole în Uniunea Europeană și care acordă o atenție crescândă dezvoltării rurale” .
Reformele succesive au condus la organizarea funcției de cerere de pe piață .Politica agricolă a evoluat mult în ultima perioadă pentru a-i ajuta pe agricultori să facă față provocărilor noi aparute .
PAC doreste ecologizarea agricolă,cercetarea avansată și distribuirea cunoștințelor,sprijinirea agricultorilor prin modernizare.
Provocări pentru viitor
Deoarece populația este în creștere iar cererea pentru produsele de origine animală este din ce în ce mai mare,se presupune că în anul 2050 producția mondială de alimente va fi dublată și trebuie să țină cont de efectele schimbărilor climatice precum biodiversitatea,deteriorarea solului si a calității apei.
PAC este constituită din doi piloni:
a) organizațiile comune de piață
b) dezvoltare rurală
PAC dorește circulația fără restricții in interiorul Uniunii Europene a produselor alimentare în special agricole ,întărește comertul în interiorul UE și presupune finanțarea unui buget comun.
Printre reformele PAC se enumeră și regulamentele ce stabilesc cadrul legislativ al PAC pentru perioada 2014-2020 care privesc:
- organizarea piețelor comune
- dezvoltarea rurala
- plățile directe
- monitorizarea și gestionarea PAC printr-un set de regulamente
Politica agricolă a UE, în perspectiva anului 2020 va răspunde provocărilor viitoare cu care se vor confrunta agricultura și zonele rurale și să îndeplinească obiectivele stabilite pentru PAC, și anume :
- producția alimentară fiabilă
- gestionarea durabilă a resurselor naturale și politicile climatice
- dezvoltarea teritorială echilibrată
1. Agricultura Uniunii Europene sub impactul politicii agricole comune. Letiția Zahiu
2. http://ec.europa.eu/romania/documents/tudor_dorobantu.pdf
3. Politici agricole. Acorduri europene -Prof Gabriel POPESCU
4. https://www.mae.ro/node/1625
5. https://europa.eu/european-union/topics/agriculture_ro
6. https://bookshop.europa.eu/en/home/
7. http://www.ier.ro/publicatii.html
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.