Partidul Popular European

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Partidul Popular European este un partid de centru-dreapta european, unul din cel mai mari partide transnaționale reprezentate în Parlamentul UE .

PPE a fost fondat în anul 1976 de către partide occidentale creștin-democrate, dar mai târziu a primit și partide europene conservatoare sau alte formațiuni politice de centru-dreapta.

PPE este cel mai influent partid european. Este cel mai mare partid din Parlamentul European din 1999, din Consiliul European din 2002 și este de departe cel mai mare partid în cadrul prezentei Comisii Europene. Președintele Consiliului European și președintele Comisiei Europene aparțin PPE. De asemenea, mulți dintre părinții fondatori ai Uniunii Europene au fost membri ai partidelor care au format mai târziu PPE. În afara UE, partidul deține majoritatea în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

Conform site-ului său, PPE este "familia politică de centru-dreapta, ale cărei rădăcini sunt adânc ancorate în istoria și civilizația continentului european și care a fost inițiatoarea proiectului european de la bun început."

PPE a fost fondat la data de 8 iulie 1976, în Luxemburg, sub inițiativa lui Jean Seitlinger și a primului ministru belgian de la acea vreme, Leo Tindemas, care a și devenit primul președinte al Partidului.

Trebuie remarcat însă faptul că de-a lungul timpului au existat mai multe asociații politice de centru-dreapta, care se pot considera predecesorii PPE, precum „Nouvelles Equipes Internationales” în 1946 sau 1948 și continuând cu Uniunea Europenă a Creștin-Democraților fondată în 1965, cu toate că se consideră că predecesorul PPE ar fi fost Secretariatul Internațional al Partidelor Democratice de Inspirație Creștină fondat în 1925.

O mișcare importantă a apărut la sfârșitul anilor 90, când politicianul finlandez Sauli Niinisto a negociat fuziunea Uniunii Democrate Europene (EDU), al cărei președinte era la vremea respectivă, cu PPE. În octombrie 2002, EDU și-a încetat activitatea, după ce a fost integrată în mod oficial în PPE printr-un eveniment special la Estoril, în Portugalia. În semn de recunoaștere a eforturilor sale, Niinistö a fost ales în același an președinte de onoare al PPE.

Manifestul PPE

Ca element central al campaniei electorale europene din 2009, PPE a aprobat în aprilie la Congresul de la Varșovia "Manifestul Electoral". Acesta propune:

Crearea de noi locuri de muncă. Continuarea reformelor și investițiilor în educație, educații permanentă și ocuparea forței de muncă în scopul de a crea oportunități pentru toată lumea.

Protecționismul trebuie îndepărtat. Politicile fiscale și monetare trebuie corelate.

Creșterea transparenței și supervizării piețelor financiare.

Ridicarea Europei la rangul de lider de piață în tehnologia ecologică.

Creșterea procentajului energiei regenerabile la cel puțin 20% din mixul energetic până în anul 2020.

Flexibilitate si ajutor pentru părinții care lucrează. Oferirea unei mai bune îngrijiri a copilului, introducerea unor politici fiscale în avantajul familiilor și susținerea concediului parental.

Europa ar trebui să găsească o strategie pentru a atrage muncitorii calificați din restul lumii astfel încât economia sa să devină mai competitivă, mai dinamică și bazată într-o mai mare măsură pe cunoaștere.

Organizația

Președinția

Președinția este organul executiv al Partidului. Aceasta decide cu privire la liniile politice directoare ale Partidului și prezidează Adunarea Politică. Președinția este compusă din: președinte, zece vicepreședinți, președinții de onoare, secretarul general și trezorierul. În plus, președintele Grupului PPE din Parlamentul European, președinții Comisiei, Parlamentului, Consiliului European și Înaltul Reprezentant (atâta timp cât aceștia aparțin unui partid membru) sunt cu toții în virtutea poziției ocupate, la rândul lor, vicepreședinți ex officio.

Adunarea Politică

Adunarea Politică definește pozițiile politice ale Partidului între congrese, decizând cu privire la aplicațiile de admitere, orientările politice și buget. Adunarea Politică este compusă din delegații desemnați de partidele membre și asociate ale PPE, asociațiile și grupurile membre.

Adunarea Politică se întrunește de cel puțin trei ori pe an.

Congresul

Congresul este organul de decizie cel mai înalt al partidului și este compus din delegații desemnați de partidele membre și asociate PPE, asociațiile și grupurile membre.

Conform reglementărilor din statutul său, acesta trebuie să se întrunească cel puțin o dată la trei ani, dar în mod normal, se întrunește și în anii în care au loc alegeri pentru Parlamentul European (o dată la cinci ani) sau când sunt convocate congrese extraordinare. Acest lucru înseamnă că de fapt Congresul are loc mai frecvent decât din trei în trei ani.

Congresul alege Președinția PPE (o dată la trei ani), decide cu privire la principalele documente politice și programe electorale și oferă o platformă pentru șefii de guverne și de partide PPE.

Ultimul congres al PPE a fost Congresul de la Marsilia, din decembrie 2011.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Partidul Popular European.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
3 551 cuvinte
Nr caractere:
18 831 caractere
Marime:
26.20KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științe Politice
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!