Partidele Politice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Pluralismul in societatea romaneasca este o conditie si o garantie a democratiei constitutionale. (Articolul 8, alineatul 1 din Constitutia Romaniei) Rolul asumat in ultimul secol de catre partide in desfasurarea procesului democratic, incepand cu gruparea cetatenilor in functie de opinii, ideologii, interese comune si terminand cu organizarea alegerilor, activitatea parlamentara sau guvernamentala le-a consacrat ca un instrument indispensabil al democratiei reprezentative. Plura-lismul este o emblematica a democratiei.

Alegerea organelor reprezentative este o conditie necesara dar nu si suficienta a democratiei repezenative. Este absolut necesar sa se propuna alegatorilor alternative politice pentru ca fiecare sa aleaga acea varianta care i se potriveste. Din aceasta cauza pluralismul politic este o caracteristica inerenta a democratiei reprezenative.

W. Churchil spunea ca, democratia reprezentativa este cel mai prost regim, exceptandu-le pe toate celelalte . De fapt democratia se manifesta cu adevarat odata cu aparitia si dezvoltarea partidelor ca institutii politice, ele putand sa desfasoare o activitate sistematica si de amploare numai intr-un climat democratic autentic. Deci, aparitia patidelor este strans corelata cu aparitia si dezvoltatrea democratiei reprezenatative (legata de aparitia parlamenatrismului), cu momentul in care puterea politica exprima vointa poporului.

Partidele politice isi au originea in antichitate dar ele nu au avut aceeasi pondere si semnificatie in toate oranduirile sociale. In acest punct de plecare, partidele repre-zentau grupuri, factiuni, camarile etc.

In Grecia Antica, Tucidide spunea referitor la partide: partidele nu se alcatuiesc in armonie cu legile, pentru binele general, ci pentru foloase personale . In acest sens ne este adus ca exemplu razboiul peloponeziac, in care partidele erau impartite in functie de interese astfel: - partidul aristocratiei - care chema la lupta pe spartani Totusi chiar daca partidele in acea vreme reprezentau anumite interese de grup, ele au asigurat in Grecia Antica, trecerea de la barbarie la civilizatie. Totodata ele au favorizat scindarea oamenilor in: liberi si sclavi, bogati si saraci, exploatatori si exploatati.

La inceput au existat doua alternative de regim politic: oligarhia (reprezentata in Grecia de eupatrizi - mari propietari funciari) si democratia (guvernarea poporului - formata din agricultori, pastori, navigatori, negustori etc). In baza aceastei impartiri apar trei partide politice: - pedeenii (oamenii de la campie - proprietarii funciari) - paralienii (oamenii de la tarmul marii - negustorii) - diacrienii (oamenii de la munte - agricultori, pastori) fiecare optand pentru un anumit tip de regim si anume: oligarhic, moderat si democratic.

Am amintit tipurile de partide si regimuri existente in Grecia Antica deoarece se poate observa inca din acea vreme ca, democratia insemna guvernarea poporului (guvernarea dupa ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Partidele Politice - Varianta 3
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
4 503 cuvinte
Nr caractere:
27 443 caractere
Marime:
21.94KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Stiințe Politice
Tag-uri:
politica, partide
Predat:
la gimnaziu
Sus!