Organizații teroriste

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Aum Shinrikyo (Adevarul Suprem) reprezinta un secta reliogioasa japoneza, care combina invatatura Budista si Hindusa, fiind recunoscuta ca organizatie terorista de catre mai multe tari.

Gruparea a fost infiintata de catre Shoko Asahara in 1984. In acest an el a cerut guvernului inregistrarea acesteia. La inceput autoritatile au fost reticente in privinta acestei organizatii religioase, dar 1989 i-a fost acordata recunoasterea juridica. In aceasta organizatie i s-au alaturat mai multe persoane monastice. Aum Shinrikyo recruteaza tineri inteligenti aflati in universitati sau chiar cei care au absolvit deja, adesea din familii de elita, care doresc sa dea un sens semnificativ existentei lor.

Shoko Asahara se considera adevaratul ,,Hristos", un maestru luminat pe deplin si, ,,Mielul lui Dumnezeu". Sustinea ca misiunea lui a fost sa ia asupra sa pacatele intregii lumi. Acesta credea ca are puterea de a le oferi urmasilor sai puterea spirituala, prin acest fapt luand asupra sa toate pacatele si faptele rele.

A facut diverse supozitii despre un presupus Al Treilea Razboi Mondial, descriind conflictul final ca fiind unul nuclear , imprumutand termenul din Apocalipsa ,,Armaghedon". Doctrina liderului organizatiei se bazeaza pe Biblie dar, si pe alte idei. Shoko Asahara a scris multe carti religioase. Cele mai cunoscute sunt ,,Dincolo de viata si moarte" si ,,Sutra Mahayana si initiere".

In anul 2007, grupul s-a impartit in doua datorita problemelor legate de convingerile religioase, dar si de imaginea organizatiei pe plan international. In ciuda anilor de inactivitate, ambele grupari au ramas sub supravegherea atenta a autoritatilor japoneze.

Gruparea numara astazi peste 15.00 de membri in Japonia si in jur de 300 de membri in Rusia.

In timpul orei de varf, in una dintre cele mai aglomerate retele de transport public din lume, membrii Aum au pus o forma lichida a gazului sarin (substanta chimica descoperita in 1938 de chimistul german Gerhard Schrader, in timpul cercetarilor legaturilor atomice ale fosforului in obtinerea substantelor insecticide) in pachete, de forma unor cutii de mancare sau sticle de baut, in cinci vagoane din 3 linii de metrou separate care se intalneau in statia Kasumigaseki, unde sunt situate cateva sedii ale ministerelor. Atacatorii au perforat pachetele si le-au lasat in vagoanele de metrou si in statii. Din acestea a inceput sa iasa un lichid gros. Martorii au relatat ca intrarile la metrou semanau cu campurile de lupta, deoarece navetistii erau intinsi pe jos curgandu-le sange din nas si din gura. Sarinul poate patrunde in organism prin piele sau, cel mai frecvent, pe cale inhalatorie, fiind un lichid volatil la temperatura normala. Actiunea toxica se manifesta prin blocarea enzimei aceticolinesteraza din sinapsele nervilor vegetativi parasimpatici si de la nivelul placii motorii a muschilor scheletici. Prin blocarea enzimei care descompune aceticolina se ajunge la o crestere de concentratie a acesteia la nivel sinaptic. Persistenta aceticolinei la nivelul sinapselor determina o stare de excitatie continua. Intoxicatia se manifesta prin hipersecretie salivara, nazala, crampe musculare, transpiratii, voma, diaree extrema, pierderea cunostintei, paralizia centrala si periferica a respiratiei si moarte.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Organizatii Teroriste.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
4/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 968 cuvinte
Nr caractere:
9 793 caractere
Marime:
15.29KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științe Politice
Tag-uri:
terorism, politica, organizatie, stat
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Profesorului:
Ruxandra Ivan
Sus!