Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Prezentare generala.3
2. Documente adoptate in cadrul OSCE.4
3. Structurile si institutiile OSCE.5
4. Adunarea parlamentara a OSCE.7
5. Relatiile OSCE cu organizatii si institutii internationale.7
6. Parteneri de cooperare.8
7.Concluzie.8
8.Bibliografie.10

Extras din referat:

1. Prezentare generala

Dupa ce s-au constatat o serie de progrese in relatiile economice dintre statele europene, la 1 aug. 1975, a fost semnat la Helsinki Actul final al Conferintei pentru securitate si cooperare in Europa de catre sefii de state si guvernele din 35 de state europene, precum si de S.U.A. si Canada.Actul final era un cod de buna conduita in relatiile internationale.Declaratia proclamata afirma “ principiile care guverneaza relatiile reciproce dintre statele participante “ conforme cu Carta Natiunilor Unite, printre care: egalitate suverana, nerecurgerea la forta, inviolabilitatea frontierelor, neinterventia in afacerile interne, reglementarea pe cale pasnica a diferendelor, respectarea drepturilor omului si libertatilor fundamentale, dreptul popoarelor de a dispune de ele insele.

Au aparut trei abordari a unor domenii diferite, astfel:

- Prima se referea la: securitatea in Europa, elaborarea de metode pentru reglementarea pasnica a diferendelor, masuri pentru asigurarea transparentei activitatii militare.

- A doua viza cooperarea in domeniul economic, stiintific, tehnic si mediul dintre tarile capitaliste si cele cu economie socialista.

- A treia privea cooperarea in domeniile umanitare si altele, de ex.: circulatia persoanelor, reunirea familiilor, casatoriile intre cetateni apartinand unor state diferite, dezvoltarea schimburilor cultural si a turismului.

Conferinta nu avea personalitate juridica , o structura administrative permanenta, nici resurse proprii.Reuniunile ulterioare au avut loc la diferite nivele: ministri, diplomati, experti, iar deciziile se luau prin consens.De aceea, apareau tot mai necesare negocierile indelungate asupra textelor care urmau a fi adoptate.

Dupa prabusirea comunismului in Europa, in nov.1990, sefii de state si de guverne ai tarilor semnatare ale Actului final din 1975, au parafat “Carta de la Paris pentru o noua Europa”. Aceasta a insemnat si transformarea organizatiei de la un forum pentru negocieri la o structura operational activa.

2. Documente adoptate in cadrul OSCE

- Actul final de la Helsinki al Conferintei pentru securitate si cooperare in Europa –

semnat la 1 aug.1975 si de Romania ,”Buletinul Oficial” nr.92 din 13 aug/1975;

- Documentul final al Reuniunii CSCE de la Madrid - adoptat la 9 sept.1983 semnat si de Romania;

- Documentul final al Reuniunii CSCE de la Viena – adoptat la 19 ian.1989 constituind rezultatul Conferintei statelor participante la procesul CSCE care s-a desfasurat conform prevederilor Actului final de la Helsinki semnat si de Romania;

- Documentul Reuniunii de la Copenhaga a Conferintei pentru dimensiunea umana a CSCE – adoptat la 29 iunie 1990, semnat si de Romania;

- Carta de la Paris pentru o noua Europa – adoptata la 21 nov.1990,semnat si de Romania, “Monitorul Oficial” nr.181/1991;

- Declaratia Reuniunii OSCE la nivel inalt de la Helsinki – adoptata la 11 iulie 1992, semnata si de Romania, “Monitorul Oficial” nr.312/1992;

- Decalaratia Reuniunii OSCE la nivel inalt de la Budapesta – adoptata la 6 dec.1994, semnata si de Romania;

- Decalaratia Reuniunii OSCE la nivel inalt de la Lisabona – adopatata la 3 dec.1996,

semnata si de Romania.

- Decalaratia Reuniunii OSCE la nivel inalt de la Istanbul – adoptata la 18-19 nov.1999.

3. Structurile si institutiile OSCE

- Conferinte ale sefilor de stat sau de guvern (Summit) ai statelor membre traseaza prioritatile si liniile directoare la cel mai înalt nivel politic.

- Consiliul Ministerial, care se reuneste, de regula, o data pe an (atunci când în anul respectiv nu are loc Summit-ul OSCE), la nivel de ministru al afacerilor externe, este organul central de decizie si orientare politica al OSCE.

- Consiliul Superior (care a înlocuit Comitetul Înaltilor Functionari) raspunde de orientarea, coordonarea si gestionarea tuturor activitatilor OSCE. Examineaza si stabileste politica si orientarile bugetar-financiare. Anual, Consiliul Superior se întruneste ca Forum Economic la Praga. Ultima reuniune a Consiliului Superior a avut loc în anul 1996 la Praga.

- Consiliul Permanent (fostul Comitet Permanent) se ocupa de activitatea politica, decizionala si operationala curenta a OSCE. Se întruneste la Viena, de regula, saptamânal, în sedinte plenare, precum si ori de cate ori se considera necesar în reuniuni speciale, extraordinare sau de urgent.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
1 709 cuvinte
Nr caractere:
10 965 caractere
Marime:
12.98KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științe Politice
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!