Organizația Națiunilor Unite

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Din istoricul apariției ONU
2. Carta ONU-actul constitutiv al orgnizației
3. Adunarea Generală
4. Consiliul de Securitate
5. Consiliul Economic și Social
6. Consiliul de Tutelă
7. Curtea Internațională de Justiție
8. Agențiile specializate ale ONU
9. Bugetul în cadrul organizației.
10. Critici la adresa ONU
Studiu de caz: Republica Moldova în cadrul ONU
CONCLUZII
BIBLIOGRAFIE

Extras din referat:

INTRODUCERE

La ora actuală Republica Moldova trece printr-o perioadă de tranziție spre un stat în care săpredomine democrația și legalitatea. Cu mai mult de două decenii în urmă când afost proclamată independența și suveranitatea, Republica Moldova a devenit un subiect de drept internațional.De-a lungul acestei perioade s-au iscat numeroase obstacole în procesul de creare a unei societăți democratice: probleme cu caracter politic, economic, social și nu în ultimul rând juridic. Datorită faptului că statul nostru a căutat să participe activ la viața internațională prin intermediul organizațiilor internaționale, a fostmult mai simplu de a determina și a stabili fundamentele democrației.

Organizațiile internaționale joacă un rol deosebit de important în viața internațională, deoarece ele sunt acelea care stabilesc relații de colaborare între state și alte entități ale dreptului internațional public. Tot decompetența oranizațiilor internaționale este de a evoca cele mai diverse probleme cu care se confruntă umanitatea, de a le cerceta și de a găsi soluții la ele. În cadrul oraganizațiilor internaționale sunt determinate principiile generale de convețuire a statelor în societatea internatională, sunt prezentate diverse propuneri pentru orientarea economică și socială a statelor membre, fară a aduce atingere libertății lor de opțiune în făurirea politicii interne. În comentariul făcut la Convenția de la Viena din 1957, privind reprezentarea statelor în relațiile lor cu organizațiile internaționale cu caracter universal se arată că:"Organizația internațională este o asociere de state constituită printr-un tratat, având un act constitutiv și oragane, precum și personalitate juridică distinctă de cea a statelor membre care o compun."

În acest referat voi prezenta Organizația Națiunilor Unite în calitatede subiect de drept, cu toate trasăturile și caracteristicele ei specifice. Voi sublinia rolul acesteia la elaborarea dreptului internațional și formarea unui sistem specific, întitulat dreptul organizatiilor internaționale. De asemenea, voi arăta în ce măsură Republica Moldova s-a integrat în cadrul acestei organizații și care este gradul de participare la activitățile ei.

Cuvinte-cheie:organizație internatională, drept internațional, personalitate juridică, state membre, dreptul organizațiilor internțtionale, act constitutiv, convenție, societate internațională.

1.Din istoricul apariției ONU

Organizația Națiunilor Unite este una dintre cele mai importante oraganizații internaționale cu vocație de universalitate, care are drept scop soluționarea problemelor cu caracter mondial. Sistemul ONU a fost înființat pe parcurcul a cel putin 100 de ani. Idea constituirii unei organizații internaționale, care să faciliteze colaborarea dintre statele lumii în scopul menținerii păciia preocupat statele în special după primul război mondial. Realizarea din partea autorităților statale a pericolului pe care îl provoacă războaiele pentru umanitate a stimulat procesul de creare a organizațiilor internaționale cu orientări politice care să aibă ca scop evitarea războaielor.

În anul 1915 în Statele Unite ale Americii, la Philadelphia, a fost înființată Liga pentru impunerea păcii, care a formulat "14 puncte" privind organizarea păcii la sfârșitul războiului.În Marea Britanie și în Franța au fost create comisii și comitete pentru constituirea unei Ligi a Națiunilor. În timpul primului război mondial au fost create maimult de 50 de proiecte pentru înființarea unei asemenea Ligi prin intermediul cărei să se evite un nou război. Unul din asemenea proiecte a servit drept bază pentru crearea Ligii Națiunilor în 1919. Proiectul final al acestui document, denumit Pactul Societății Națiunilor, a fost aprobat în sesiunea plenară a Conferinței de pace din 28 aprilie 1919. Pactul a intrat în vigoare odată cu Tratatul de la Versailles la 10 ianuarie 1920.

Cele mai importante scopuri ale Ligii Națiunilor erau promovarea păcii și prevenirea războiului. Pe parcursul activității sale societatea a soluționat pozitiv circa 30 de conflicte între state. Însă cu toate acestea societatea Națiunilor nu și-a îndeplinit sarcinile și scopurile propuse. Cauzele eșecului suferit au fost în primul rând situația politică existentă în perioada 1919-1939:statele membre a Ligii națiunilor aveau tendința de izolare și dominare. În al doilea rând, mecanismul juridic al Ligii era imperfect și nu permitea de a soluționa corect situațiile între state, de a căuta căi și mijloace pașnice pentru dezvoltarea relațiilor internaționale.

Observații:

UNIVERSITATEA DE STAT DIN MOLDOVA

FACULTATEA RELAŢII INTERNAŢIONALE,

ŞTIINŢE POLITICE ŞI ADMINISTRATIVE

DEPARTAMENTUL RELAŢII INTERNAŢIONALE

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Organizatia Natiunilor Unite.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
22 pagini
Imagini extrase:
22 imagini
Nr cuvinte:
6 576 cuvinte
Nr caractere:
36 857 caractere
Marime:
151.26KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științe Politice
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!