Modele teoretice de securitate internațională

Extras din referat:

Dictionarul Explicativ al Limbii Romane defineste termenul de securitate ca fiind faptul de a fi la adăpost de orice pericol; sentiment de încredere şi de linişte pe care îl dă cuiva absenţa oricărui pericol. Tot în Dex întâlnim şi termenul de securitate colectivă care face referire la starea relaţiilor dintre state, creată prin luarea pe cale de tratat a unor măsuri de apărare comună împotriva unei agresiuni.

Unii ganditori definesc securitatea astfel: „securitatea, în sine, este o relativă absenţă a războiului” combinată cu un nou introdus factor psihologic, reprezentat de „o relativ solidă convingere că nici un război care ar putea avea loc nu s-ar termina cu o înfrângere”; (Bellany, Ian, Către o teorie a securităţii naţionale, 1981)

O alta interpretare a securitatii: „securitatea este asigurarea bunăstării viitoare”. (Martin, Laurence, Poate exista securitate naţională într-o epocă nesigură?, 1983)

EVOLUŢIA SISTEMULUI INTERNAŢIONAL

Studierea relatiilor internationale are trei ratiuni:

1. Cunoasterea (a fi informat sporeste sansa accesului la putere);

2. Evaluarea (evaluarea situatiilor inseamna emiterea opiniilor si solutiilor adecvate convingerilor si intereselor proprii);

3. Actiunea (transpunerea în fapt a elementelor de cunoastere si evaluare).

Rolul analistului (scenaristului) nu se limitează la înregistrarea si explicarea faptelor, ci si la proiectarea (elaborarea de scenarii) privind evolutia fenomenelor internationale.

Scenariile au ca obiect de lucru, aranjamentele de securitate, strategiile statale, institutiile internationale, efectele globalizării, relatiile între Marile Puteri.

Un scenariu puternic teoretizat, care vizează posibile evolutii la scara globala, este modelul.

Dupa incheierea “razboiului rece”, singurul model in domeniul relatiilor internationale, teoreticienii au incercat sa caute noi modele.

Cele mai importante modele sunt:

1. Modelul Liberal

2. Modelul Realist

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Modele Teoretice de Securitate Internationala.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Nota:
6/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Marime:
15.51KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științe Politice
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!