Indicatori de evaluare a reformei în învățământul superior

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Introducere

Evaluarea este activitatea de apreciere a rezultatelor examinării şi raportarea acestora la şansele de realizare. Conceptul de evaluare academică, ca şi cel de acreditare, componentele de bază ale sistemului de asigurare a calităţii în învăţămîntul superior, au cunoscut evoluţii semnificative în deosebi după Declaraţia de la Bologna conferinţa de Praga şi recent Comunicatul de la Berlin cît şi Legea Învăţămîntului Superior au introdus noi semnificaţii şi conotaţii ale evaluării academice. Aceste evoluţii reflectă schimbările intervenite în educaţie, prin conceperea actului educaţional ca fiind orientat pe cunoştinţele acumulate de student, respectiv pe competenţele, aptitudinile şi abilităţile abţinute de acesta după absolvirea unui anumit program de studiu. Necesitatea crescîndă de demonstrare a performanţelor în interiorul comunităţii academice, dar şi în exteriorul comunităţii academice, dar şi exterior, în relaţia universităţii cu mediul socio-economic şi academic extern, a condus la o nouă abordare a calităţii ofertei de programe de studii universitare.

În cele ce urmează voi enumera o serie de criterii de evaluare a calităţii în învăţământul superior, stabilite pe baza a trei domenii pentru asigurarea calităţii educaţiei si anume:

• Capacitate instituţională;

• Eficacitate educaţională;

• Managementul calităţii.

Aceste domenii corespund unor obiective care trebuie atinse în ceea ce priveşte calitatea în învăţământul superior şi anume: asigurarea unei bune capacităţi instituţionale, asigurarea eficacităţii educaţionale şi a unui management performant al calităţii.

Capacitatea instituţională se referă la structurile instituţionale, administrative şi manageriale precum şi la baza materială a universităţilor.

Eficacitatea educaţională, se referă la capacitatea de a obţine rezultatele aşteptate ale proceselor didactice şi de cercetare ştiinţifică, prin utilizarea corespunzătoare a resurselor, şi se evaluează pe baza conţinutului programelor de studii, a rezultatelor învăţării, activităţii de cercetare ştiinţifică, metodică, activitatăţii financiare şi a activităţii tehnico-administrative.

Sistemul de management al calităţii implică definirea şi aplicarea unor proceduri interne specifice privind elaborarea, monitorizarea şi revizuirea periodică a proceselor didactice şi de cercetare ştiinţifică, în scopul îmbunătăţirii continue a rezultatelor în acord cu evoluţia cerinţelor clienţilor şi ale celorlalte părţi interesate şi cu modificările intervenite în reglementările aplicabile.

DOMENIUL

CRITERIUL

STANDARDUL INDICATORII DE PERFORMANŢĂ

I. CAPACITATE INSTITUŢIONALĂ

1.1. Structurile instituţionale, administrative şi manageriale

Misiune, obiective şi integritate academică Măsura în care instituţia este înfiinţată şi funcţionează conform legii;

Măsura în care prevederile Cartei Universitare corespund cu legislaţia naţională şi cu principiile Spaţiului European al Înv. Superior şi sunt cunoscute de membrii comunităţii universitare;

Conducere şi administraţie Existenţa unui plan strategic cu un orizont de cel puţin patru ani şi planuri operaţionale anuale care sunt cunoscute de membrii comunităţii universitare;

Măsura în care sist. de conducere utilizează sisteme informaţionale şi de comunicare, de tip Internet şi Intranet, care implică membrii comunităţii universitare, inclusiv studenţii, şi răspund intereselor publice.

1.2. Baza materială

Patrimoniu, dotare, resurse financiare alocate Numărul spaţiilor de învăţământ, pentru cercetare şi pentru alte activităţi;

Numărul echipamentelor tehnice de învăţare, predare şi comunicare care facilitează activitatea cadrului didactic şi receptivitatea fiecărui student;

Proporţia resurselor proprii ale instituţiei în fondul de burse.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Indicatori de Evaluare a Reformei in Invatamantul Superior.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
894 cuvinte
Nr caractere:
5 295 caractere
Marime:
9.44KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științe Politice
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!