Euro - Avantaje și Dezavantaje

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Capitolul I. Introducerea în Euro.
Ce este moneda euro? 3
Când va fi introdusă 4
Etapele introducerii monedei 6
Designul simbolului 7
Capitolul II. Avantajele şi dezavantajele monedei unice euro.
Avantaje economice directe 10
Avantaje economice indirecte 13
Dezavantaje economice ale Euro 15

Extras din referat:

Capitolul I

Introducerea în EURO

Revoluţia monetară întruchipată de euro implică mult mai mult decât eliminarea a 11 monede naţionale şi distribuirea unor noi bancnote colorate şi monede în întreagă Europa. Ea atrage după sine unificarea pieţei comune de bunuri şi servicii a Uniunii Europene, modificări structurale majore în ţări grevate de imprudenţă fiscală şi reorganizarea politicii monetare în unele dintre cele mai avansate economii industrializate ale lumii.

I.1. Ce este moneda europeană?

Această valută a fost introdusă la 1 ianuarie 1999 la miezul nopţii,când monedele naţionale ale zonelor participante ,atunci în numar de 11,au încetat să mai existe ca parte întreagă şi devin simple subdiviziuni ale monedei europene.

Grecia a intrat în zona euro la 1 ianuarie 2001.Intrarea sa a fost avizată la 19 iunie 2000,cu ocazia Consiliului European de la Santa Maria de Feira din Portul –galia.

Grecia a fost deci a douăsprezecea care a intrat în zona euro.Cu toate acestea,biletele şi piesele monedele naţionale au continuat să fie utilizate în tările lor până la introducere noilor bilete si monede la 1 ianuarie 2002.Unele din vechile valute işi vor păstra încă valoarea lor legală până la data de 28 februarie 2002.

Datele de sfârşit de validare a monedelor naţionale variază de la un stat la altul.

Prima monedă care a disparut a fost marca germană,la 31 decembrie 2001,la miezul nopţii;apoi la 28 februarie 2002,dată la care toate monedele au încercat să mai aibă valoare legală în statele lor respective şi 1 ianuarie 2007.

Dar băncile centrale din statele zonei euro continuă să accepte biletele şi piesele ale vechilor monede şi acest lucru pentru numeroşi ani înca (2012 în Franţa pentru unele bilete şi 2007 pentru piese).

Euro este moneda comună a 27 de state membre ale uniunii europene şi moneda unică a 13 dintre acestea , ca şi de facto în unele state şi teritorii precum Kosovo. Emisiunea sa este gestionată de banca centrală europeană. Pusă în circulaţie in 2002 sub forma de fiduciară, dar în functiune din 1999, ea succede lui European Currency Unit (ECU), respectiv “unitatea de cont europeana´, pus in functiune in 1979

Simbolul ISO 4217 este EUR iar simbolul uzual este €. El este divizat în 100 cenţi, chiar daca persistă alte diviziuni locale, moştenitoare ale vechilor monede.

1.2. Când va fi introdus Euro?

Euro nu a fost introdus peste noapte. El a fost introdus prin 3 faze distincte.

Faza A a început la 2 mai 1988 şi s-a încheiat la 1 ianuarie 1999. Ea a început printr-o reuniune specială la nivel înalt a Uniunii Europene, la Bruxelles, o întâlnire a cărui obiectiv central a fost să determine care dintre cele 15 naţiuni membre ale Uniunii Europene vor lua parte la uniunea monetară. Înaintea reuniunii la nivel înalt de la Bruxelles, alegerea participanţilor la euro a reprezentat una dintre cele mai controversate probleme politice din Europa, dominând aproape fiecare discuţie referitoare la uniunea economică şi monetară. După ce consiliul Europei a anunţat în cele din urmă participanţii calificaţi , în cele opt luni ale Fazei A s-au realizat:

1. Înfiinţarea noii Bănci Centrale Europene ( echivalentul European al Rezervei Federale Americane ).

2. Ajustările finale ale sistemelor legale naţionale pentru adaptarea la o noua monedă.

3. Prima emisiune de bancnote şi monede euro.

Faza B a început la 1 ianuarie 1999. Ea a debutat cu introducerea euro ca monedă oficială în cele 11 ţări care formează zona monedei unice. În cursul fazei B, însă, euro exista numai ca ''unitate de cont'' cu alte cuvinte nu sunt distribuite banconotele şi monede veritabile în euro. Această însemna că euro este în prezent folosit în toate operaţiunile, începând cu cecurile personale, declaraţiile bancare, înregistrări electronice şi sistemele contabile până la facturile companiilor şi situaţiile financiare, în valoare de mai multe milioane de dolari. Euro nu va intra cu adevărat în portofelele cetăţenilor Europei decât în fază C. Mai mult decât atât, Uniunea Europeană a adoptat regula care nu are nici o obligaţie, nici o interdictie în ceea ce priveşte folosirea euro în cursul fazei B, pe scurt. Pe scurt asta înseamnă că persoanele care doresc să folosească în acesta perioadă euro ca unitate de cont, au dreptul legal să facă acest lucru, dar nimeni nu poate fi obligat. Fază B durează maxim trei ani şi cuprinde câteva evenimente majore.

Mai întâi la 1 ianuarie 1999, miniştrii de finanţe din ţările europene au blocat în mod irevocabil ratele de schimb între euro şi cele 11 monede componente. Deşi ratele de schimb bilaterale fuseseră deja fixate în luna mai 1998, abia în 1999 au fost stabilite ratele de schimb ale euro. Aceste rate, calculate prin compararea valorilor de schimb dintre monedele din Uniunea Economică şi Monetară şi dolarul American în ultima zi de comercializare din 1998, au devenit apoi permanente.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Euro - Avantaje si Dezavantaje.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
4 863 cuvinte
Nr caractere:
26 836 caractere
Marime:
113.30KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științe Politice
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!