Educație și tineret

Previzualizare referat:

Extras din referat:

În cadrul Uniunii Europene, fiecare stat membru îşi asumă întreaga responsabilitate în ceea ce priveşte sistemele de educaţie, conţinutul programelor educative şi pentru tineret, structurile legate de formarea profesională în baza principiului subsidiarităţii. Rolul Uniunii este acela de a contribui la dezvoltarea unei educaţii de calitate, prin încurajarea cooperării dintre statele membre şi, dacă este necesar, prin completarea acţiunii acestora în scopul dezvoltării dimensiunii europene a educaţiei, favorizării mobilităţii şi promovării cooperării europene între instituţii de învăţământ.

Uniunea Europeană dispune de mijloace specifice pentru stimularea cooperării în acest domeniu prin acţiuni comune la nivel european: programe de acţiune comunitară (Socrates, Leonardo da Vinci), supuse procedurii de co-decizie şi acte juridice comunitare (recomandări, comunicări) pentru favorizarea cooperării politice dintre state.

Baza juridică

În Tratatul de la Roma nu s-a abordat pe larg tema educaţiei. Tratatul prevedea doar, la articolul 3, că statele membre trebuie să contribuie la o educaţie şi o formare de calitate. Abia în Tratatul de la Maastricht a fost inclusă o trimitere cuprinzătoare la contribuţia Comunităţii în domeniul educaţiei. De atunci, în domeniul educaţiei se aplică procedura de codecizie, iar prin Tratatul de la Amsterdam această procedură a fost extinsă şi la formarea profesională.

În Carta drepturilor fundamentale se afirmă: „Orice persoană are dreptul la educaţie, precum şi la accesul la formare profesională şi formare continuă” (articolul 14), precum şi „Orice persoană are dreptul la muncă şi dreptul de a exercita o ocupaţie aleasă sau acceptată în mod liber” (articolul 15).

Tratatul de la Lisabona nu prevede în domeniul politicii de educaţie şi formare profesională niciun fel de schimbări esenţiale. Baza juridică asupra acestui domeniu de activitate al UE este reprezentată de Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene dar şi de numeroase rezoluţii, decizii luate de către Parlamentul European şi Consiliu cu privire la programe de acţiune, înfiinţarea unor organisme etc.

România – educaţie, formare şi tineret

În domeniul educaţiei, formării profesionale şi tineretului, România desfăşoară politici compatibile cu iniţiativele Comisiei Europene şi ale statelor membre privind dezvoltarea sistemelor educaţionale şi de formare profesională în vederea îndeplinirii obiectivului prioritar al Uniunii Europene de dezvoltare a unei economii bazate pe cunoaştere.

România s-a angajat de asemenea să promoveze politici compatibile cu cele europene privind egalitatea de şanse, asigurarea mobilităţii în învăţământul superior, educaţia în limbi străine, nediscriminarea pe criterii etnice şi rasiale, utilizarea tehnologiilor educaţionale, învăţământul la distanţă şi formarea continuă.

România a suferit un proces de armonizare a legislaţiei naţionale conform directivelor comunitare în ceea ce priveşte învăţământul preuniversitar, cel universitar, al formării profesionale şi al programelor de acţiune europene.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Educatie si Tineret.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
3 022 cuvinte
Nr caractere:
16 424 caractere
Marime:
24.76KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științe Politice
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!