Drepturile consumatorului - reguli privind etichetarea produselor lactate

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Drepturile consumatorului. Reguli privind etichetarea

produselor lactate

Una din caracteristicile esenţiale ale modernizării producţiei şi comerţului cu produse alimentare este ambalarea, etichetarea şi codificarea acestor mărfuri.

În baza prevederilor Codului Consumului, eticheta este definită că fiind orice material scris, imprimat, litografiat, gravat sau ilustrat, care conţine elemente de identificare a produsului şi care însoţeşte produsul sau este aderent la ambalajul acestuia

Scopul etichetării este de a oferi consumătorilor informaţiile necesare, suficiente,verificabile şi uşor de comparat, astfel încât să permită acestora să aleagă acel produs care corespunde exigentelor lor din punct de vedere al nevoilor şi posibilităţilor lor financiare, precum şi de a cunoaşte eventualele riscuri la care ar putea fi expuşi prin consumul produsului respectiv. Legislaţia aplicabilă în domeniul etichetării produselor alimentare este cuprinsă, pe de o parte, în reglementări cu caracter general, respectiv OG nr. 21/1992 privind protecţia consumătorilor („OG nr. 21/1992”) şi Legea nr. 296/2004 privind Codul Consumului („Codul Consumului”), precum şi în reglementări special aplicabile acestui tip de produse, respectiv produsele alimentare, principalul act normativ în acest domeniu fiind HG nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor.Una dintre principalele cerinţe pe care trebuie să le întrunească informaţiile de pe etichetele produselor este că acestea să fie înscrise în limba romană, indiferent de ţară producătoare, fără a se exclude totodată prezentarea lor şi în alte limbi. Este foarte important că să i se ofere consumătorului aceste informaţii, deoarece, numai în urmă cunoaşterii caracteristicilor alimentului respectiv, consumătorul poate luă o hotărâre: să cumpere sau să nu cumpere acel aliment, şi să îl aleagă pe acel produs care corespunde cu exigenţele sau poftă lui de moment.

Etichetele trebuie să fie vizibile, lizibile şi inscripţionate într-un mod care să nu permită ştergerea lor.În plus, informaţiile cuprinse pe etichetă produselor alimentare nu trebuie să inducă în eroare consumătorii, la achiziţionarea produselor, în privinţa:

- caracteristicilor alimentului şi în special a naturii, identităţii, proprietăţilor, compoziţiei, cantităţii, durabilităţii, originii sau provenienţei sale, precum şi a metodelor de fabricaţie sau de producţie;

- atribuirii de efecte sau proprietăţi alimentelor pe care acestea nu le posedă;

- sugestiei că alimentul are caracteristici speciale, atunci când - în realitate - toate produsele similare au astfel de caracteristici.

Informaţiile care trebuie să fie incluse pe etichetele alimentelor şi vom detalia câteva dintre aceste elemente:

- Denumirea produsului

- Numele şi adresa producătorului, a importatorului sau a distribuitorului înregistrat în România

- Dată de expirare

- Cantitatea netă

- Condiţiile de depozitare şi de folosire (dacă este cazul)

- Locul de origine (dacă este cazul)

-Listă ingredientelor folosite

- Cantitatea ingredientelor evidenţiate pe etichetă prin desene sau cuvinte (dacă este cazul; există şi excepţii)

- Instrucţiunile de utilizare

- Menţiunile suplimentare pe grupe de produse

-Valorile nutriţionale medii

La plasarea pe piaţă Produsele trebuie să respecte cerinţele prezenţei Reglementări tehnice, prevederile Legii nr. 78-XV din 18 martie 2004 privind produsele alimentare, Legii nr. 105-XV din 13 martie 2003 privind protecţia consumătorilor, Legii nr. 186- XV din 24 aprilie 2003 cu privire la evaluarea conformităţîi produselor.

Calitatea produselor lactate trebuie obţinută şi monitorizată prin sisteme de management al călităţîi producţiei ISO 9001:2000 şi sistemelor de reglare a inofensivităţîi producţiei în industria alimentară (HACCP) ISO 22000:2005.

Originea laptelui şi a produselor lactate trebuie să fie precizată, în cazul în care nu

provine de la speciile de bovine.

Cerinţe pentru lapte fermentat

Materia primă pentru producerea laptelui fermentat trebuie să constituie lapte şi/sau produse obţinute din lapte şi apă potabilă pentru reconstituire sau recombinare.

Ingrediente permise la producerea laptelui fermentat:

1) culturi starter de microorganisme inofensive;

2) clorură de natriu;

3) ingrediente de origine nelactată, menţionate în punctul 4, subpunctul 7);

4) gelatină şi amidon în:

a) lapte fermentat, prelucrat termic după fermentare;

b) lapte fermentat cu ingrediente;

c) lapte fermentat simplu.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Drepturile Consumatorului - Reguli Privind Etichetarea Produselor Lactate.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
3 091 cuvinte
Nr caractere:
17 135 caractere
Marime:
654.85KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științe Politice
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Profesorului:
MIHALACHE CARMEN
Sus!