Previzualizare referat:

Extras din referat:

Dreptatea este un concept destul de larg, caruia nu putem sa-i dam o definitie propriu zisa. Acestui concept pe parcursul secolilor oamenii au incercat sa-i dea o definitie. Doar ca fiecare persoana vede dreptatea in felul sau, si daca vom privi obiectiv din punctul de vedere a doua persoane diferite conceptul de dreptate privind aceeasi problema, vom realiza ca ambii au destule argumente pentru a ne convinge ca au dreptate.

Dreptatea intodeauna a fost bazata si privita din trei puncte forte a diferitor ramuri, institutii care ne influenteaza viata, deciziile si faptele savirsite. Acestea ar fi religia, justitia, legele si stiinta, educatia. Aceste domenii sunt reprezentate de anumite institutiicare ne ajuta sa determinam fiecare in parte ce este dreptatea. Din punctul de vedere al religie dreptatea este Dumnazeu, fiinta divina care ne alveaza sufletele si ne arata calea ce-a drepta. Daca pe parcursul vietii vom respecta poruncile scrise prin intermediul ucenicelor sa-i, vom descoperi ce este dreptatea si care este calea cea drepta. Din punct de vedere al justitiei dreptatea este respectarea tututror legelor scrise de oameni pentru a ne usora modul de viata si a ne ajuta sa intelegm ca anumite fapte nu sunt corecte si pe care nu ar fi trebuit sa le facem. O data cu trecerea timpului, legele se multipla in functie de evolutia necesitatilor si dorintelor omenirii. Pentru stiinta dreptatea este acel obiect sau fenomen din mediul natural sau artificial( construit de om) care poate fi explicat sau difinit logic din punctul de veere al stiintei. Orice obiect sau fnomen tre sa aiba o anumita baza organica sau anorganica, persoanele de stiinta nu red fenomenele sau obiectele care nu au au o legica sau o anumita baza materiala.

Din cele mai vechi timpuri aceste domenii duc o ,, lupta ” intre ele pentru asi arata suprematia una fata de alta si a dovdi ca dreptatea poate sa existe doar din punctul lor e vedera. La prima vedere aceste domenii par foarte diferite unul de altul, insa daca vom incerca sa gasim citeva asemanari intre ele vom descoperi ca in sinea lor ele se bazeaza unul pe altul si la baza legilor sta religia, si la baza stiintei sta lega si religia.

Din punctul de vedere al stiintei, dreptatea este un principiu moral si juridic care cere respectarea drepturilor fiecarei persoane. Deci, dreptatea poate fi inteleasa ca echitate. A avea dreptate inseamna a fi intemeiat in ceea ce se spune sau in ceea ce se face, ceea ce se spune si ceea ce se face se refera la drepturile recunoscute prin lege.

Societatea moderna ce tinde spre o prosperare in pace si prietenie, toleranta, are nevoie si de dreptate. Intr-o societate moderna dreptatea este definita de lege, daca pina acuma normele morale si doctrinele reliioase aveau o putere mai mare de a influenta omenirea in ceea ce priveste dreptatea, acuma oamenii considera ca legea este dreptatea.

In viata de familie, la scoala sau in locul la care muncim, in relatiile cu prietenei ni se intampla de multe ori sa ne intrebam daca cineva a procedat drept intr-o anumita situatie. De multe ori nu putem i obietivi di cauza ca avem anumite prejudicii formate insocietatea in care traim sau datorita faptului cunoasterii persoanei respective care poate ne este o persoana apropiata si atunci incercam sa gasim argumente in favoarea sa,sau din contra o persoana mai putin apropiata si atunci incarcam sa gasim argumente pentru a o acuza.Un exemplu ar fi daca e corect ca un elev total nepregatit sa primeasca aceeasi nota ca si altul foarte bine pregatit. Asemenea situatii se intimpla zilinic cu unele dintre ele suntem dacord cu altele nu, suntem deacord atita timp cit aceste situatii nu ne afcteaza pe noi daca ne-ar afecta in cea mai mica masura, voi incerca sa gasim dreptatea.

Societatea in care noi traim poate fi buna sau mai putin buna, o Societate in care dreptatea sau nedreptatile sa se intalnesca in permanenta. Acest fapt depinde si de noi, de modul in care pecepem si definim dreptatea. Dar care este temeiul aprecierii pe care o facem ca o actiune a unui om este dreapta sau nu? Ce inseamna “dreptatea” in sine? Sunt cateva situatii in privinta carora nu ezitam sa ne dam cu parerea fara sa reflectam un pic aupra acelor situatii.:

Bibliografie:

1. Platon; ,, Republica ”; editura Antet XX; Bucuresti; 2005

2. Friedrich Nietzsche; ,, Dictionar de bine si de rau ,, ; Fundatia Culturala IDEEA EUROPEANA, 2004.

3. Karl Popper, “Despre sursele cunoasterii si ale ignorantei”

Karl Popper, “Societatea deschisa si dusmanii ei”, Ed. Humanitas, Bucuresti, 1990

4. http://filosofie3.blogspot.com/2008/03/despre-dreptate-i-egalitate.html

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dreptatea.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 771 cuvinte
Nr caractere:
9 088 caractere
Marime:
13.95KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științe Politice
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!