Dimensiunea Morală în Politica Externă

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Întroducere
1) Relația dintre politica externă și morala.
2) Influența priorităților politicii externe asupra factorului moral.
3) Impactul sistemului de valori morale asupra procesului de realizare a politicii externe.
4) ,,Cultura Păcii” ca perspectivă și consecință de implementare a moralei în politică externă.
Concluzii
Recomandări
Bibliografie

Extras din referat:

Întroducere

Dimensiunea morală în politica externă a Republicii Moldova este una din problematicele actuale abordate atât în plan ştiinţific, cât şi politic. Secolele XX și XXI a fost marcate de transformări social-economice şi politice în toate ţările lumii, inclusiv Republica Moldova. La etapa actuală o importanţă crescândă este acordată procesului de formare a unui nou sistem de valori, determinat de tranziţia de la sistemul totalitar la cel democratic. În acest nou cadru mondial, componenta morală serveşte drept nucleu al celor mai importante activităţi politice atât interne, cât şi externe. În contextul dominării tendinţelor de globalizare şi a ordinii democratice în lume, Republica Moldova încearcă să-şi realizeze obiectivele sale de politică internă şi externă prin prisma dezvoltării democratice, asimilării şi implementării unui nou sistem de valori ce vizează orientările întregii societăţi, de aceea au loc transformări determinante, de natură democratică, în toate sferele activităţii socio-umane.

Republica Moldova este unul din statele care necesită o direcţionare a politicii sale externe din punct de vedere moral cât mai corectă, pentru a evita apariţia unor situaţii conflictuale sau de neînţelegere cu alte state. Prestaţia ei ca actor internaţional trebuie sa corespundă principiilor morale implementate deja la nivel internaţional.

Scopul lucrării constă în examinarea teoretico-analitică a problematicii ce ţin de domeniul politicii externe a Republicii Moldova, şi proiectarea dezideratelor acesteia prin prisma dimensiunilor morale.

În vederea realizării scopului propus au fost formulate următoarele obiective:

1. Analiza relației dintre politica externă și morala;

2. Examinarea influenţei priorităţilor politicii externe a Republicii Moldova asupra factorului moral;

3. Analiza impactului sistemului de valori al moralei asupra procesului de realizare a politicii externe a Republicii Moldova;

4. Interpretarea Culturii Păcii ca perspectivă şi consecinţă de implementare a morale în politica externă a Republicii Moldova.

Provocările: conceptualizarea, analiza şi evaluarea modalităţilor şi efectelor corelaţiei dintre politica externă şi morală în condiţiile Republicii Moldova. Cercetarea cuprinde o abordare complexă a realităţilor politicii externe a Republicii Moldova, a particularităţilor şi dezideratelor acesteia din perspectiva factorului moral.

La realizarea referatului lucrării au fost implementate, în primul rând, metodele generale ştiinţifice: analiza, sinteza, inducţia, deducţia, compararea, tipologizarea, metoda

logică. Anume prin metodele generale ştiinţifice s-a identificat cadrul conceptual al problemei analizate pentru fundamentarea argumentelor viitoare, dar şi a conturării fenomenelor de morală şi politică externă însoţite de aspectele teoretico-conceptuale.

În al doilea rând, au fost folosite metodele generale teoretice: normativă, istorică, instituţională, comparativă, empirică, sistemică.

Abordarea normativă a permis evaluarea fenomenului politicii externe din punct de vedere al conformităţii acestuia cu normele moralei: echitatea, libertatea, dreptatea şi binele comun. Datorită implementării abordării normative în cercetarea în cauză, politica externă obţine o dimensiune etică, umană, atribuindu-i-se un început moral.

Metoda istorică constă în compararea diferitor caracteristici ale obiectului cercetării în anumite perioade. Astfel, această metodă a fost utilă pentru analiza politicii externe în contextul dimensiunilor morale în anumite perioade istorice, dezvăluirea sensului evenimentelor trecute, a regularităţilor ce au condus la succesiunea acestora, regularităţi ce şi-au exercitat influenţa asupra politicii externe şi moralei, determinând modificări în conţinutul reglementărilor lor. De asemenea, această metodă ne-a fost de folos la cercetarea priorităţilor politicii externe ale Republicii Moldova şi influenţa acestora asupra factorului moral în contextual evoluţiei istorice, care a permis să se proemineze interconexiunea dintre trecut, prezent şi viitor.

Metoda instituţională a facilitat studierea instituţiilor politice şi analiza actelor normative care influenţează asupra mersului şi desfăşurării politicii externe a Republicii Moldova.

Metoda comparativă s-a materializat în explicarea esenţei politicii externe şi moralei prin

compararea lor, în vederea identificării conexiunii dintre politica externă şi morală pentru

cunoaşterea în profunzime a mecanismelor care stau la baza acţiunilor acestora.

Metoda empirică ne-a permis să observăm principalele trăsături caracteristice generale

ale moralei, moralei în politica externă, valorilor, precum şi relevarea impactului acestora asupra

procesului de realizare a politicii externe. De asemenea, această metodă ne-a oferit oportunitatea

de a colecta date cantitative pentru determinarea particularului şi generalului în caracteristicile

politicii externe a Republicii Moldova în contextul dimensiunilor morale.

Metoda sistemică a făcut posibilă cercetarea detaliată a problemei ce a necesitat utilizarea unei sume de metode şi proceduri cu caracter interdisciplinar aplicabile pentru acumularea si sistematizarea primară a materialului empiric. Astfel, această metodă a permis cercetarea evoluţiei priorităţilor şi caracteristicilor de bază ale politicii externe a Republicii Moldova în contextul dimensiunilor morale.

Analiza contextuală a contribuit la evaluarea situaţiei şi determinarea priorităţilor naţionale privind dezvoltarea potenţialului moral al politicii externe a Republicii Moldova în contextul perspectivelor şi consecinţelor de implementare a Culturii Păcii.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dimensiunea Morala in Politica Externa.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
38 pagini
Imagini extrase:
38 imagini
Nr cuvinte:
15 206 cuvinte
Nr caractere:
84 202 caractere
Marime:
51.89KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științe Politice
Predat:
la facultate , Moldova
Materie:
Științe Politice
Sus!