Dimensiunea juridică a politicilor Uniunii Europene

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Una din conditiile de baza pentru existenta unei economii de piata functionale, alaturi de libertatea de miscare a bunurilor, persoanelor, serviciilor si capitalului, o reprezinta un mediu concurential normal.

Mediul concurential poate fi afectat negativ de activitatile anticoncurentiale care reprezinta efectul intelegerilor sau a practicilor dintre agentii economici, de abuzul de pozitie dominanta a unor agenti economici puternici.

Dreptul concurential se refera, in sens larg, la interventia in piata acolo unde exista probleme ale procesului concurential. Procesul concurential merita protejat deoarece este esential intr-o economie afectata de globalizare si inovatie. Concurenta intre intreprinderi duce la o piata eficienta si ajuta consumatorii prin presiunea asupra reducerii costurilor si recompensarea organizatiilor inovatoare, industriale sau furnizoare de servicii.

Tendinta naturala a comerciantului si, intr-un sens mai larg, a agentului economic, este de a-si elimina concurenta si concurentii si de a ramane singur pe piata pe care activeaza; de a atinge si de a pastra pozitia de monopol. In opozitie, consumatorul, furnizorii si concurentii comerciantului sau agentului economic doresc ca piata sa fie cat mai atomizata si sa existe mai multi concurenti de putere mica, astfel incat consumatorii sa beneficieze de posibilitati de alegere cat mai variate si preturi cat mai scazute; furnizorii sa aiba posibilitatea de a negocia termeni si conditii cat mai bune de livrare cu cumparatori (agenti economici) lipsiti de putere economica; iar concurentii comerciantului sa poata accede cat mai usor la statutul de monopol prin eliminarea unor concurenti slabi economic.

Una din conditiile de baza pentru existenta unei economii de piata functionale, alaturi de libertatea de miscare a bunurilor, persoanelor, serviciilor si capitalului, o reprezinta un mediu concurential nedistorsionat. Astfel, comerciantii, fie la nivel national, fie la nivel comunitar, trebuie sa interactioneze pe cat posibil in mod liber, fara influente negative din partea agentilor puternici sau aflati in situatii privilegiate, asociatiilor de agenti economici sau a statului. Intr-o economie de piata functionala, respectarea normelor privind concurenta asigura progresul economic, apararea interesului consumatorilor si competitivitatea produselor si serviciilor in cadrul economiei respective dar si fata de produsele de pe alte piete.

Din punct de vedere economic, confruntarea acestor tendinte trebuie sa duca la un echilibru intre ele si sa sprijine echilibrul mai larg dintre cerere si oferta pe o anumita piata. Aceste adevaruri economice de necontestat isi pun amprenta asupra dreptului concurentei in modul urmator:

- normele dreptului concurentei nu sunt indreptate impotriva luptei de concurenta comerciala (care este considerata un motor al dezvoltarii economice), ci impotriva abuzurilor in exercitarea concurentei;

- pierderea de clientela si de venituri pe care o sufera unii agenti economici, dar numai daca ele sunt generate de o concurenta comerciala loiala, care se desfasoara in limitele considerate normale de catre societate la un moment dat (aceste limite sunt stabilite/ reglementate prin normele dreptului concurentei).

In consecinta, dreptul concurentei accepta (si legalizeaza) unele consecinte negative ale luptei de concurenta cum ar fi eliminarea agentilor economici mai slabi de pe piata.

Desi nu se refera in mod direct la protectia consumatorilor sau stabilirea unor standarde ale comertului, ambele domenii beneficiaza de aplicarea dreptului concurentei. Aceasta definitie cere clarificari in legatura cu tipurile de materii care constituie substanta dreptului concurentei de oriunde si co-autoritatile indreptuite sa solutioneze eventualele litigii. Desi concurenta nu este definita in tratate, curtea, prin jurisprudenta sa, a statuat ca dispozitiile tratatului comunitatilor economice referitoare la concurenta constituie o prevedere esentiala pentru realizarea obiectivelor comunitatii si in special pentru functionarea pietei interne.

Dreptul concurential are ca instrument predilect de cercetare analiza de piata netinand cont ca actioneaza pe taramul actelor restrictive de concurenta sau pe cel al concurentei neloiale.

Dreptul concurential isi configureaza distinctivitatea pe baza urmatoarelor caracteristici:

- Un drept economic: Dreptul concurential are o finalitate economica intrucat constituie un instrument esential al politicii economice pentru crearea si functionarea economiei de piata. Dreptul concurential este un factor de dinamism economic si utilizeaza numeroare concepte economice precum: notiunile de concurenta si de piata relevanta sau notiunea de bilant economic, folosita in evaluarea antantelor si a concentrarilor economice.

In acelasi timp, dreptul concurential reinterpreteaza in cheie economica institutiile si categoriile juridice pe care le preia din alte ramuri de drept cum ar fii notiunea de subiect de drept, de consitamant sau de fuziune.

Observații:

UNIVERSITATEA CRESTINA DIMITRIE CANTEMIR

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dimensiunea Juridica a Politicilor Uniunii Europene.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 180 cuvinte
Nr caractere:
13 832 caractere
Marime:
24.91KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științe Politice
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Profesorului:
Prof.univ.dr. AUGUSTIN FUEREA
Sus!