Curtea Europeană de Conturi

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Introducere 2
1.Constituire 3
2.Structură și organizare 4
2.1 Președintele – primus inter pares 5
Puterile preşedintelui 5
2.2 Membri – colegiul 6
2.3 Secretarul general 7
2.4 Personalul Curții 7
2.5 Relațiile Curții de Conturi cu celelalte instituții comunitare 8
3.Atribuții 9
4.Concluzii 10
5.Bibliografie 12

Extras din referat:

Abrevieri

- T.C.E.E. - Tratatul de instituire a Comunității Economice Europene

- T.C.E.E.A. - Tratatul de instituire a Comunității Europene a Energiei Atomice

- T.C.E.C.O. - Tratatul de instituire a Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului.

- Camera C.E.A.D. - Coordonare, evaluare, asigurare și dezvoltare

Introducere

Consolidarea sistemului Comunităților Europene de finanțare din resurse proprii a atras după sine și necesitatea organizării unui control financiar extern util și concret. Astfel, a fost înființată Curtea Europeană de Conturi, instituție ce se ocupă cu verificarea și regularitatea veniturilor și a cheltuielilor comunitare, în scopul asigurării unei bune gestiuni financiare.

Curtea de Conturi Europeană este instituţia Uniunii Europene instituită prin tratat cu scopul de a efectua auditul fondurilor U.E.. În calitate de auditor extern al Uniunii Europene, aceasta contribuie la îmbunătăţirea gestiunii financiare a U.E. şi are rolul de gardian independent al intereselor financiare ale cetăţenilor Uniunii.

Curtea furnizează servicii de audit prin intermediul cărora evaluează colectarea şi utilizarea fondurilor U.E.. Ea examinează dacă operaţiunile financiare au fost corect înregistrate şi prezentate, dacă au fost executate cu respectarea legilor şi a reglementărilor şi dacă au fost gestionate cu respectarea principiilor de economicitate, eficienţă şi eficacitate. Curtea îşi face cunoscute rezultatele auditurilor în rapoarte clare, relevante şi obiective. De asemenea, Curtea de Conturi emite avize cu privire la diverse aspecte de gestiune financiară.

Curtea de Conturi Europeană încurajează asumarea responsabilităţii şi transparenţa şi sprijină Parlamentul European şi Consiliul în exercitarea competenţelor acestora de control al execuţiei bugetului comunitar, în special în timpul procedurii de descărcare de gestiune. Curtea se angajează să fie o organizaţie eficientă, aflată în fruntea progreselor din domeniul auditului finanţelor publice şi al administraţiei publice.

1.Constituire

Denumită de către unii „conștiința financiară“ a Uniunii Europene, iar de către alții „gardianul“ finanțelor sale, Curtea Europeană de Conturi este organul de control al tuturor operațiunilor financiare din bugetul Uniunii Europene. Potrivit definiției din dreptul primar comunitar ,,Curtea de Conturi asigură controlul conturilor”.

Curtea de Conturi Europeană nu a fost prevăzută în tratatele de constituire a celor trei Comunități Europene ea fiind instituită prin Tratatul de revizuire a dispozițiilor bugetare (Bruxelles, 22 iulie 1975) și și-a început activitatea în 1977 ca urmare a cererii Parlamentului European. Misiunea ei era aceea de a exercita controlul extern asupra veniturilor și cheltuielilor Comunității Europene, ca și asupra oricărui organism creat de către aceste comunități cu excepția celor excluse, eventual, de la un asemenea control. Aceasta a înlocuit Comisia de Control a Planului de Buget al Comunităților Europene (prevăzută de T.C.E.E. și T.C.E.E.A.) a cărei misiune era aceea de a verifica modul de efectuare a veniturilor și cheltuielilor și Comisarii pentru conturi prevăzuți de T.C.E.C.O., care verifica corectitudinea operațiunilor financiare și gestiunea contabilă a activităților operative.

La 25 octombrie 1977 a avut loc prima ședintă, de constituire a Curții Europene de Conturi, la Luxemburg, unde se află și sediul actual. Anterior Curții Europene de Conturi, controlul financiar extern era dat în competența Comisiei de Control a Comunității Economice Prin Tratatul de la Maastricht, Curtea Europeană de Conturi a dobândit statutul de instituție comunitară, ridicată la același rang cu Parlamentul European, Consiliul de Miniștri și Comisia Europeană, dotată cu personalitate juridică și autonomie financiară și în același timp independentă chiar și față de Parlamentul European. Curtea Europeană de Conturi este un organ de control financiar neavând atribuții jurisdicționale.

Observații:

Universitatea „Lucian Blaga Sibiu”

Facultatea de Drept „Simion Bărnuțiu”

Dreptul Uniunii Europene II

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Curtea Europeana de Conturi.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
3 233 cuvinte
Nr caractere:
18 226 caractere
Marime:
221.46KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științe Politice
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!