Consiliul Europei - Studiu de Caz - CEDO

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Un statut fondat pe drepturile omului

Orice stat european poate deveni membru al Consiliului Europei cu o conditie: ca el sa accepte principiul suprematiei dreptului si sa garanteze drepturile omului si libertatile fundamentale pentru toate persoanele aflate sub jurisdictia sa..

Obiective

Consiliul Europei este o organizatie interguvernamentala ale carei obiective sunt:

- Protejarea drepturilor omului, a democratiei pluraliste si a suprematiei dreptului;

- Favorizarea constientizarii si incurajarea dezvoltarii identitatii si diversitatii culturale ale Europei;

- Cautarea solutiilor pentru problemele cu care se confrunta societatea europeana: discriminarea minoritatilor, xenofobia, intoleranta, bioetica si clonarea umana, terorismul, traficul de fiinte umane, crima organizata si coruptia, cibercriminalitatea, violenta contra copiilor etc.;

- Dezvoltarea stabilitatii democratice in Europa prin sustinerea reformelor politice, legislative si constitutionale.

46 de state membre

Creat la 5 mai 1949 de 10 state (Belgia, Danemarca, Franta, Irlanda Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Norvegia, Olanda si Suedia) urmate de Grecia si Turcia in august 1949, Consiliul Europei are astazi 46 de state membre: Islanda si Germania (1950), Austria (1956), Cipru (1961), Elvetia (1963), Malta (1965), Portugalia (1976), Spania (1977), Liechtenstein (1978), San Marino (1988), Finlanda (1989), Ungaria (1990), Polonia (1991), Bulgaria (1992), Estonia, Lituania, Slovenia, Republica Ceha, Slovacia, Romania (1993), Andora (1994), Letonia, Albania, Moldova, Ucraina, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei- (1995), Federatia Rusa si Croatia (1996), Georgia (1999) si Armenia si Azerbaidjan (2001), Bosnia si Herzegovina (2002), Sebia (2003) si Monaco (2004), Muntenegru (2007) Consiliul Europei nu trebuie confundat cu Uniunea Europeana. Cele doua organizatii sunt distincte.

Oricum, cele 25 state membre ale Uniunii Europene sunt si membre ale Consiliul Europei.

Tara candidata la aderare

Belarus si-a depus candidatura la 12 martie 1993

Statutul de observator

Canada, Vatican, Japonia, Statele Unite ale Americii si Mexic se bucura de statutul de observator pe langa organismele interguvernamentale ale Consiliului Europei.

Palatul Europei

Sediul Consiliului Europei este Palatul Europei din Strasbourg.

O vocatie pluridimensionala

Consiliul Europei trateaza toate chestiunile majore cu care se confrunta societatea europeana cu exceptia celor ce privesc apararea. Programul lui cuprinde urmatoarele domenii de activitate: drepturile omului, media, cooperarea juridica, coeziunea sociala, sanatatea educatia, cultura, patrimoniul, sportul, tineretul, democratia locala si cooperarea transfrontaliera, protectia mediului si amenajarea teritoriala.

Un cadru de cooperare

- Comitetul Ministrilor reprezinta organismul decizional al Consiliului Europei si este compus din ministrii afacerilor externe ai tuturor tarilor membre (sau reprezentantii lor permanenti).

- Adunarea Parlamentara reprezinta organul deliberativ al Organizatiei. Membrii sai sunt desemnati de parlamentele nationale (318 membri si 318 supleanti).

- Congresul Autoritatilor Locale si Regionale din Europa constituie un organ consultativ care reprezinta autoritatile locale si regionale.

Guvernele, parlamentele nationale si autoritatile locale si regionale sunt, astfel, reprezentate separat.

- Conferinta ONG-urilor Consiliului Europei reuneste 400 de ONG-uri internationale avand un statut participativ pe langa Organizatie.

Un Secretar General ales

Terry Davis (Marea Britanie) a fost ales Secretar General de catre Adunarea Parlamentara in 2004 pentru o perioada de cinci ani. El indruma si coordoneaza activitatile Organizatiei.

Summit-urile ofera noi impulsuri

Pentru consolidarea stabilitatii continentului European, in special dupa disparitia regimurilor comuniste, un nou elan a fost dat la cel mai inalt nivel Consiliului Europei prin intermediul Summit-urilor sefilor de stat si de guvern. Trei Summit-uri au avut loc pana in prezent.

La Viena, in 1993, liderii politici ai celor 32 de state care erau atunci membre ale Organizatiei au fixat directia de actiune in vederea extinderii, raspunzand, astfel, noilor provocari ale momentului.

La Strasbourg, in 1997, sefii de stat si de guvern ai celor 40 de state membre au adoptat un plan de actiune bazat pe patru principii fundamentale: democratia si drepturile omului, coeziunea sociala, securitatea cetatenilor si educatia pentru democratie si diversitatea culturala.

Cel de-al treilea Summit s-a tinut in zilele de 16 si 17 mai 2005 la Varsovia (Polonia). Scopul propus a constat in definirea obiectivelor si prioritatilor Consiliului Europei in cadrul noului sau mandat politic, reafirmandu-se totodata valorile si principiile sale guvernamentale, spre a putea raspunde sfidarilor noului secol.

Observații:

Acest referat face o prezentare a Conventiei Europene a Drepturilor Omului

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Consiliul Europei - Studiu de Caz - CEDO.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
21 pagini
Imagini extrase:
21 imagini
Nr cuvinte:
4 416 cuvinte
Nr caractere:
28 802 caractere
Marime:
20.04KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științe Politice
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!