Conflictul Transnistrean

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Scurt istoric:

De 20 de ani autoproclamata Republica Nistreana isi celebreaza independenta. Studii, analize si opinii de orice calibru isi explica aparitia si existenta acestui pseudo-stat drept un scenariu tainuit si bine regizat de cuznetele serviciilor secrete a fostei U.R.S.S., un plan al fortelor externe cu dorinte de influenta in arealul post-sovietic sau incapacitatea clasei politice moldovenesti de atunci de a administra situatia.Au fost aceste evenimente intra-devar inevitabile, a fost intr-adevar Republica Moldova incapabila de a preveni si administra conflictul transnistrean, totul vom explica incontinuare.

Cauzele ce au stat la baza declansarii :

Primele semne evidente a caderii imperiului sovietic s-au conturat la sfarsitul anului 1980, existau premise reale pentru iesirea din componenta Uniunii Sovietice a mai multor republici, aceasta sansa nu a fost ratata nici de moldoveni, a caror spirit de renastere nationala a rabufnit la 27 august 1989, atunci in inima capitalei s-au adunat aproape un milion de moldoveni, cereau proclamarea limbii romane ca limba de stat si revenirea la grafia latina. Care a fost folosita de separatisti drept pretext pentru separarea raioanelor de est, considerand acctiunile guvernantilor de la chisinau drept o apropiere de bucuresti. De fapt cauza a fost una de ordin politic dictata de Kremlin, de a creea o enclava pentru a isi mentine influenta in fosta republica unionala.

Actiunile populatiei din stanga nistrului:

Asa numitii directori rosii al intreprinderilor principale industriale de subordonare unionala care fusesera premeditat repartizati in aceasta zona, nu s-au impacat de la bun inceput cu miscarea de renastere nationala si au pornit pe calea dezmembrarii RM si crearii unei republici fantome pe care au si proclamat-o la 2 septembrie 1990.

De mentionat este faptul ca daca vorbim de data de 2 septembrie 1990 trebuie sa avem in vedere ca proclamarea independentei republicii sovietice socialiste nistrene in acel moment, se ridica un semn mare de intrebare si anume fata de cine si-a proclamat independenta aceasta regiune, pentru ca la acel moment R.M. nu exista ca stat, existau anumite proiectii de suveranitate, insa nu eram un subiect al dreptului international, pentru ca acest teritoriu sa-si proclame independenta fata de noi. Astfel reiese ca acestia si-au proclamat independenta fata de Uniunea Sovietica, care era un stat la acel moment functional si care a devenit defunct abia in decembrie 1991. Putem sa intelegem ca aceasta independenta a fost proclamata inaintea celei din R.M., iar actiunile autoritatilor de la Chisinau au venit in contextul in care ei déjà isi formasera statalitatea din puct d evedere al oficialitatilor de la Tiraspol.

Observații:

Proiect prezentat la conferinta anuala a Universitatii de Stat din Moldova 2014. Proiectul reprezinta un scurt reper asupra realitatilor politice si geopolitice de moment. O abordare ne sinchisita asupra problemei si declansarii acestui conflict

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Conflictul Transnistrean.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 497 cuvinte
Nr caractere:
8 161 caractere
Marime:
11.84KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științe Politice
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!