Blocada Berlinului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial aduce cu sine era Razboiului Rece,o confruntare deschisa, nonmilitara si limitata intre doua grupuri de state care aveau ideologii si sisteme politice diferite.Razboiul s-a numit "rece" deoarece relatiile dintre cele doua supraputeri au fost incordate,dar nu s-au infierbantat niciodata intr-un razboi armat.

Prima mare confruntare a Razboiului Rece si cea care a produs ruptura dintre blocul sovietic si occident a fost blocada Berlinului din 1948-1949.La conferinta de la Postdam s-a hotarat ca Berlinul sa fie guvernat de cele patru puteri ocupante:SUA,Marea Britanie,Franta si Uniunea Sovietica-state care vor administra impreuna Germania. Dupa cum s-a dovedit,Germania a fost punctul de fierbere al relatiilor dintre comunism si capitalism.

Cu toate ca razboiul se terminase,devenea foarte clar faptul ca angajamentele luate la Yalta,prin care URSS se obligase sa organizeze alegeri libere si guverne democratice in Europa de Est erau percepute diferit de rusi spre deosebire de americani.Pentru sovietici guvern democrat reprezenta guvern comunist,iar alegerile libere semnificau alegeri la care nu puteau participa partidele ce nu erau favorabile comunismului.

Politica sovietica in Europa de Est si extinderea influentei comuniste au creat anxietate. Incapabile sa stavileasca aceasta expansiune, Statele Unite si-au concentrat din ce in ce mai mult atentia asupra reconsolidarii Germaniei ca natiune. Ideea impartirii a fost abandonata si inlocuita cu un program economic, prin care Germania urma sa fie capabila de a se autosustine. Guvernul militar a fost directionat spre implantarea radacinilor unei veritabile democratii, S.U.A. incepand sa gandeasca in termenii ocupatiei militare si ai controlului pentru cel putin o generatie. Documentul ce traseaza aceasta directie a diplomatiei americane in Germania este J.C.S. (Joint Chiefs of Staff)/1067 , datat 14 mai 1945, directiva politica ultrasecreta. Acesta a fost actul ce a ghidat administrarea in zona americana de ocupatie si a "stat la baza negocierilor membrilor guvernului cvadripartit ". Germania era ocupata ca o natiune invinsa in care se va impune o administratie care va descuraja orice fraternizare. Economia germana urma sa fie controlata numai cat sa asigure necesarul fortelor de ocupatie, pentru a produce bunuri care sa previna dezastrul si tulburarile, care ar putea ameninta fortele de ocupatie. Partidul nazist si organizatiile sale erau dizolvate, legile si regulile naziste erau anulate. Membrii si asociatii partidului care au avut mai mult decat o participare nominala la activitatea partidului erau exclusi din posturile de responsabilitate publica, proprietatile si actele partidului erau luate in custodia guvernului cvadripartit. Fortele armate germane erau demobilizate si armele, munitia si materialele de razboi urmau sa fie distruse. Criminalii de razboi si persoanele suspectate ca ar putea sa se opuna acestor obiective urmau sa fie arestate. J.C.S./1067 dadea numai o autoritate limitata guvernului militar. Era specificata interzicerea guvernului militar american de a face orice pas in reabilitarea sau mentinerea economiei germane, exceptand stimularea agriculturii.Germania incepea sa fie privita din ce in ce mai mult ca un important bastion impotriva expansiunii sovietice in Europa.

Observații:

politica UE

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Blocada Berlinului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
6/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr caractere:
6 caractere
Marime:
9.89KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științe Politice
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Profesorului:
Eugen Strautiu
Sus!