Balanța de putere între SUA și URSS

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Am ales aceasta tema deoarece Rusia in general si URSS in perioada de dupa al Doilea Razboi Mondial sunt tari care au influentat in mod decisiv structura geopolitica a lumii. Inca de la mijlocul secolului al XV-lea din timpul domniei lui Ivan cel Groaznic, Rusia a inceput sa cladeasca imperiul care avea sa se intinda pe doua continente.

Domniei lui Ivan cel Groaznic i-a urmat Mihai Romanov, intemeietorul dinastiei Romanov care a domnit de la 1600 pana la inceputul secolului al XIX-lea transformand Rusia intr-un mare imperiu.

,,Sub Petru I cel Mare, Rusia cunoaste o remarcabila reforma economica si se infaptuiesc ample reforme care urmaresc modernizarea societatii si a institutiilor dupa model vest - european." Dar Petru cel Mare nu a reformat Rusia numai din punct de vedere economic si social, dar a contribuit si la extinderea teritoriului rusesc. ,,Circula un asa zis testament al lui Petru cel Mare apocrif potrivit unor istorici, care cuprinde obiectivele geopolitice pe care trebuie sa le duca la indeplinire urmasii sai, unele fiind pornite pe acel fagas chiar de el" . Acest testament al sau este practic o marturie a intentiilor Rusiei de a domina intreaga lume stapanind practic intreaga Europa si Asia, avand ca obiectiv sa ajunga cat mai aproape de India si Constantinopol. Singurii care au reusit sa ajunga foarte aproape de granitele desenate de testamentul lui Petru cel Mare au fost sovieticii care daca nu fizic, cel putin din punct de vedere economic au stapanit aproape toata Europa din spatele Cortinei de Fier. Dupa 300 de ani de domnie tarista in Octombrie 1917 partidul bolsevic condus de Lenin preia puterea in urma unei insurectii, Lenin devenind astfel primul presedinte al guvernului sovietic. Apogeul expansionismului rusesc este atins in timpul dictaturii lui Stalin care in urma tratatului Ribbentrop - Molotov si-a largit sfera de influenta in tot estul Europei, in urma celui de-al Doilea Razboi Mondial . Sfarsitul acestuia a marcat pentru Rusia inceputul unui nou ciclu geopolitic. In aceasta perioada Uniunea Sovietica a reusit sa reajunga la dimensiunile Rusiei imperiale, ba chiar a reusit sa creasca in afara acestora anexand noi teritorii: Tarile Baltice, Ucraina poloneza si transcarpatica, Bielorusia, Basarabia, Bucovina de Nord, Sahalinul s.a. In afara de aceste importante cresteri teritoriale Rusia a fortat crearea unui lagar socialist in estul Europei format din Polonia, Ungaria, Cehoslovacia, Bulgaria, Albania, Iugoslavia si Romania. Acest mega imperiu nu a supravietuit insa decat pana la inceputul anilor `90.

In continuare voi urmari evolutia Rusiei de la destramarea URSS si caderea comunismului pana in zilele noastre in timpul guvernarii lui Putin.

O perioada extrem de importanta in contexul relatiilor internationale la nivel global, este cea cuprinsa intre anul 1945 si anul 1991. Numele atribuit acestei perioade postbelice a fost acela de "Razboi Rece". Una dintre definitiile date Razboiului Rece este acela de ,,termenul general pentru conflictul politic, ideologic, strategics si militar de dupa 1945 dintre aliatii occidentali -- condusi de Statele Unite -- pe de o parte, si Uniunea Sovietica si alte tari comuniste, pe de alta parte." Intreaga desfasurare a ostilitatilor a fost atipica unui razboi, intrucat nu a existat o declaratie de razboi care sa preceada inceputul evenimentelor, iar la final, intre cele doua parti beligerante nu s-a semnat niciun tratat sau acord de pace.

Ca si desfasurare propriu-zisa, Razboiul Rece poate fi impartit in patru parti. Prima parte, pana in anul 1953, coincide cu ultimii ani de dictatura ai lui Stalin. A doua perioada, s-a desfasurat pana in anul 1969 si a fost dominata de politica diplomatica a lui Nikita Hrusciov, urmasul lui Stalin la conducere. A fost o perioada in care a dominat pericolul unei confruntari iminente datorita increderii foarte mari pe care o avea noul conducator in potentialul URSS. Dupa, anul 1969 incepe a treia perioada a Razboiului Rece, un interval de timp in care s-a incercat o detensionare a relatiilor existente intre principalii actori. Insa aceasta perioada de acalmie s-a intrerupt brusc in anul 1979, momentul in care URSS a invadat Afganistanul. Perioada post-1979 este cunoscuta drept a patra etapa si a fost supranumita ,,al doilea Razboi Rece". Principala preocupare a statelor implicate a fost sporirea atat in cantitate cat si in calitate a arsenalului militar, intreg procesul fiind numit ,,cursa inarmarilor".

Evenimentele derulate in perioada acestui conflict au atins si puncte extrem de fierbinti, denumite in mod plastic ,,crize calde", momente in care tensiunile dintre cei doi mari poli de putere au ajuns la cote paroxistice. Ceea ce a impiedicat escaladarea evenimentelor a fost un asa numit echilibru ,,al terorii nucleare" , care a temperat spiritele. Desi nu a existat un conflict militar direct intre SUA si URSS, aceste doua mari puteri si-au reglat conturile prin intermediul unui razboi prin procura. In acest tip de confruntare, partea americana cat si cea sovietica si-au masurat fortele prin intermediul aliatilor, carora le-au oferit suport financiar si militar.

Un moment extrem de delicat al Razboiul Rece care a ajuns la stadiul de criza s-a petrecut in perioada iunie 1948- mai 1949 si poarta denumirea de Blocada Berlinului. In aceasta perioada, Berlinul a trecut printr-o serie de transformari, care au dus la incordarea relatiilor dintre partea vestica si partea sovietica. Punctul maxim a fost blocada terestra impusa de URSS oricarui transport in partea vestica. Raspunsul occidental a fost formarea unui pod aerian in interiorul zonei de sub dominatie sovietica, a putand fi alimentata cu materie prima si alimente partea vestica. Aceasta decizie abila a statelor vestice au dus intr-un final la ridicarea blocadei si formarea a doua state germane: Republica Democrata Germana si Republica Federala Germana.

Bibliografie:

1. Centrul de Istoria si Civilizatie Europeana Iasi, Batalia pentru Basarabia, Ed. Mica Valahie, Iasi,

2. Charles J. Bukowski, J. Richard Walsh, Glasnost, Perestroika, and the Socialist Community, Ed. Praeger, 1990

3. Constantin CORNEANU, De la perestroika la "Noua Rusie", Asociatia Europeana de Studii Geopolitice si strategice, http://aesgs.ro/page.php?id=13&s1=73&s2=28

4. David Miller, ,,Enciclopedia Blackwell a gandirii politice", Ed. Humanitas, Bucuresti, 2006

5. Henry Kissinger, "Diplomatia", Ed. All, Bucuresti, 2003

6. Martin McCauley, "Rusia, America si Razboiul Rece 1949-1991", Ed. Polirom, Bucuresti, 1999

7. Pactul Ribbentrop - Molotov, http://www.istoria.md/articol/262/Pactul_Ribbentrop_Molotov

8. Pascal Larot, "Perestroika", Ed Corint, Bucuresti, 2002

9. Prof. univ. dr. Adrian Severin, De la ,,Ordinea Razboiului Rece" la ,,Noua Dezordine Globala. http://www.fisd.ro/PDF/mater_noi/De%20la%20Razboiul%20Rece%20la%20dezordinea%20globala.pdf

10. Silviu Negut, "Introducere in Geopolitica", ed. Meteor Press,Bucuresti, 2003

11. Thomas Parish, "Enciclopedia razboiului rece" ,Ed. Univers Enciclopedic,Bucuresti 2002

12. Zbigniew Brzezinski, Out of Control, Global Turmoil on the Eve of Twenty - first Century, Ed. Charles Schnibner's Sons N.Y. 1993

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Balanta de putere intre SUA si URSS.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2015
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
4 749 cuvinte
Nr caractere:
24 466 caractere
Marime:
28.10KB (arhivat)
Publicat de:
Gina Dobrin
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științe Politice
Tag-uri:
state, putere, urss, sua
Predat:
Facultatea de Litere , Universitatea din Bucuresti din Bucuresti
Specializare:
Studii culturale europene
Materie:
Științe Politice
An de studiu:
I
Profesorului:
Asist. Univ. Dr. Emil Bucur
Sus!