Analiză Comparativă a Strategiilor de Securitate Națională

Previzualizare referat:

Extras din referat:

NAȚIONALE

Abstract: National security strategy represents an important integrating factor synthesis, manifesting itself through an ensemble of decisions, plans, measures and actions designed to prevent and to effectively to counter back the risks and threats which can jeopardize the national interests, as well as the values which gives identity and unity to the european construction, as a national instrument which gives power and practical value.

Strategia Națională de Securitate ,,ca instrument național ce dă forță și valoare practică (…), reprezintă un factor integrator de sinteză; ea se operaționalizează printr-un ansamblu de decizii, planuri, măsuri și acțiuni menite să prevină și să contracareze eficient riscurile și amenințările ce pun în pericol valorile și interesele naționale, precum și valorile care dau indentitate și unitate construcției europene.” - Strategia de Securitate Națională a României -

Secolul XXI reprezintă o periodă dificilă, ce a debutat abrupt și violent fiind reprezentată de acte teroriste, acțiuni criminale și evenimente fără precedent în multe părți ale lumii. Acestea au marcat o nouă evoluție în plan politic pe întreaga planetă, declanșând un process de transformare profundă a mediului de securitate și generând consecințe ce afectează, pe termen lung și în profunzime, comunitatea națională.

Într-un astfel de context tensionat și complex, securitatea fiecărei țări, ca și securitatea comunității internaționale în ansmblu, se bazează nu numai pe capacitatea de reacție și adaptare, ci și pe capacitatea de anticipare și de acțiune pro-activă. Într-o lume complexă, dinamică și conflictuală, aflată în plin process de globalizare, înțelegerea profundă a tendințelor majore de evoluție a securitătii internaționale și a modului în care fiecare țară are șansa să devină parte activă a acestui proces, constituie o condiție esențială a progresului și prosperității.

Cunoașterea, înțelegerea și evaluarea corectă a proceselor interne, a gradului de coeziune socială, a capacității de mobilizare publică reprezintă o necesitate importantă pentru proiectele naționale. Politica strategiilor de securitate națională este o politică publică, iar în tările occidentale, formularea, legitimarea și aplicarea unei astfel de politici se face după un altgoritm denumit ,,acquis-ul occidental al politicii de securitate “

În opinia mea realitatea a demonstrat că interesele fundamentale ale unui stat pot fi grav afectate nu numai pe cale militară, ci şi pe alte căi, de natură diversă (politică, diplomatică, economică, informaţională, psihologică, biologică, ecologică etc.). În faţa unor pericole şi ameninţări care provin din aceste căi, atât din exteriorul, cât şi din interiorul ţării, s-a dovedit că orice armată oricât ar fi de perfecţionată, rămâne, adesea, neputincioasă. Aceasta nu înseamnă însă că armatele nu pot să îşi aducă şi ele o anumită contribuţie la contracararea agresiunilor, pericolelor, ameninţărilor şi riscurilor nemilitare.

Prin urmare, în opinia sociologului Lucian Culda, “apărarea militară, în accepţiunile ce decurg din agresiunile armate, nu mai poate garanta securitatea naţiunii, agresiunile informaţionale, secondate de cele energetice (înţelese de respectivul teoretician ca fiind cele financiare, economice, dar şi militare) făcând inoperante, neeficace concepţiile de apărare militară. În concluzie, conceptul apărării nu mai este pertinent, este prea îngust, distrage atenţia de la noile genuri de pericole şi de la necesitatea unor abordări care să facă posibilă evitarea oricăror situaţii-limită, nu doar descurajarea agresiunilor militare” .

Acest adevăr explică faptul că, în ultimele decenii, s-a impus, în numeroase ţări, o nouă concepţie, aceea cu privire la securitatea naţională. Concepţia are menirea să definească interesele naţionale fundamentale pentru un stat, care trebuie apărate şi promovate, precum şi instituţiile, resursele, căile şi modalităţile (strategiile) de prezervare a intereselor respective împotriva proceselor insecurizante, a agresiunilor, pericolelor, ameninţărilor şi riscurilor de orice natură.

Observații:

Universitatea Lucian Blaga,Sibiu,studii masterale.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza Comparativa a Strategiilor de Securitate Nationala.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
4 066 cuvinte
Nr caractere:
22 237 caractere
Marime:
36.20KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științe Politice
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!