Analiză campania BUBA

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Politica este o activitate care defineşte modalităţi de gestionare a resurselor din orice societate contemporană. Mergând la rigoare, este greu de acceptat existenţa unei societăţi umane care să se definească în afara politicii. Argumentul este la îndemâna tuturor: orices ocietate sau comunitate umană trebuie să-şi organizeze interacţiunile şi să gestioneze anumite resurse sociale pentru a-şi putea menţine şi reproduce structura de echilibru şi ordinea internă. Chiar pentru societăţile arhaice, politica este parte a modului lor de existenţă, deşi acest lucru nu apare întotdeauna în mod direct, activitatea şi puterea politică fiind assimilate activităţilor şi puterii religioase.

Societatea umană, indiferent de formele sale de organizare internă, are nevoie de respectarea unui cadru general de reguli, care să facă posibilă desfăşurarea interacţiunilor dintre membrii acesteia, pe de o parte, dintre comunitatea ca întreg şi alte comunităţi, pe de altă parte. Existenţa puterii politice, precum şi manifestarea ei într-o societate prestatală nu poate fi pusă la îndoială, chiar dacă formele şi canalele de transmitere ale informaţiei organizatoare, mijloacele de organizare şi manifestare ale puterii - autorităţii sunt mult diferite de cele cu care ne-am obişnuit în cazul societăţilor moderne.

Mergând la etimologia termenului de politică, observăm că acesta îşi are originile în cuvântul grecesc polis, care mai înseamnă şi cetate. În filosofia politică a Greciei vechi, politica apare la Platon, de exemplu, drept activitatea de îmbinare a contrariilor, amintind aici metafora ţesătorului care reuşeşte să îmbine firele din urzeală, pentru a ţese pânza. Precum ţesătorul, omul politic trebuie să aibă abilitatea de a armoniza caracterele diferite ale guvernaţilor, spune Platon în dialogul Omul politic. În aceste condiţii, politica devine o adevărată artă de guvernare pe baza consimţământului cetăţenilor.

Latura simbolică a politicii este în mare măsură rezultanta tensiunilor care apar în permanență într-o societate între ceea ce este și ceea ce se dorește a fi, între o stare de lucruri existentă și o stare de lucruri cât mai apropiată de una dezirabilă. Această tensiune se înregistrează atât la nivelul guvernanților, dar mai ales la nivelul guvernaților, sau mai bine spus la nivelul de comunicare și interactiune directă sau indirectă dintre aceștia. Imaginea politicii ca un spațiu în care cele mai bune lucruri, la fel ca și cele mai rele lucruri se pot întâmpla, ca o forță capabilă să spulbere temerile oamenilor dar și să îi alimenteze cu noi incertitudini – această imagine este posibilă prin crearea simbolurilor politice de către oameni. Structura politică este cea care preia și simbolizează întreaga complexitate a alcătuirii individului, ceea ce înseamnă că ea preia inevitabil nevoile, dorințele, aspirațiile, temerile, incertitudinile acestuia, toate fiind întemeiate pe anumite valori și credințe.

În cadrul spațiului politic se încadrează și campaniile electorale. Campaniile electorale sunt o formă instituită democratic, prin care partide și oameni încearcă să ajungă la putere, să câstige încrederea electoratului, să arate că programele lor sunt mai bune, și, în final, să câștige valori mai multe.

În ultima perioadă, în România, au fost inițiate tot mai multe campanii politice în special în perioada de campanii politice, dar aceste campanii sunt din ce în ce mai multe cu character negativ, care au ca scop atacul asupra contra-candidatului. Un partid politic sau o formațiune politică aruncă cu noroi în partidele sau formațiunile aflate în opoziție pentru a-și atrage simpatizanți și pentru a convinge publicul țintă să aibă încredere în continuare în ei. Totodată, o practică tot mai des întâlnită este cea a campaniei politice negative împotrva propriului candidat. Acestea se desfășoară sub anonimat pentru a nu crea disensiuni în intereriorul partidului, creând scandaluri și rupturi între membrii formațiunii politice respective.

Social media, cu tot ceea ce înseamnă aceasta – de la bloguri și profiluri pe site-uri de socializare la site-uri create special pentru a folosi Campania negativă pentru dominarea adversarului – sunt puternice instrumente de anti-campanie. În perioada campaniilor electorale sau în timpul unor crize politice, aceste platforme sunt împânzite de imagini, texte, bancuri, status-uri care acuză – în special – anumiți actori politici sau anumite partide de furt, trafic de influență, chestiuni din viața privată, mai ales chestiuni care nu reflect respectarea principiilor familiei sau a promisiunilor făcute în timpul unei campanii electorale cu scopul de a obține puterea.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza BUBA.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 439 cuvinte
Nr caractere:
12 860 caractere
Marime:
270.97KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științe Politice
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!