Alegerile Legislative din Italia

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Alegerile legislative din Italia

Alegerile legislative anticipate din anul 2013 au avut loc în ziua de 25 februarie. Scrutinul a fost convocat ca urmare a demisiei prim-ministrului tehnocrat, Mario Monti.

Principalele formațiuni politice care au candidat au fost Partidul Poporul pentru Libertate, condus de fostul premier Silvio Berlusconi, Partidul Democrat condus de Pier Luigi Bersani, Mișcarea Cinci Stele condusă de Beppe Grillo și coaliția de centru Cu Monti pentru Italia, condusă de Monti.

Fostul partid de guvernământ din perioada 2008-2011, Partidul Poporul Pentru Libertate (PdL), al cărui președinte este Berlusconi, va candida singur, deși este membru al Coaliției de Centru-Dreapta. Într-o situație similară se afla și Partidul Democrat, condus de Bersani, fost europarlamentar în perioada 2004-2009, al cărui partid este membru al alianței de stânga, Italia. Bunul Comun. Mișcarea de Cinci Stele, un partid nou, fondat în 2009 de către actorul, comedianul și bloggerul italian, Beppe Grillo conține figuri noi și nu este membru al vreunei alianțe electorale. Coaliția Cu Monti pentru Italia a fost fondată pentru a sprijini reformele premierului tehnocrat Mario Monti și este formată din Alegerea Civică, o listă electorală fondată de către șeful guvernului, Uniunea de Centru și Partidul Viitor și Libertate, desprins din PdL în 2010.

Italia se confruntă cu perspectiva unei perioade de instabilitate politică prelungită în urma unor alegeri legislative în care alegătorii au dat un vot de blam răsunător politicilor de austeritate, fără a exista prea multe speranţe ca vreun partid să obţină majoritatea parlamentară, relatează Financial Times.

Cifrele prezentate de ministrul de interne arată că partidele aflate în coaliţoa de stânga au obţinut 29,55 % din voturi faţă de 29,18 % pentru coaliţia de dreapta a lui Silvio Berlusconi, însă legea electorală îi permite să ocupe 340 din 630 de locuri în camera inferioară chiar şi cu această diferenţă mică. În Senat, conform ultimelor cifre date de ministerul de Interne, stânga a obţinut 97 de locuri cu 31, 63 la % din voturi faţă de 110 pentru dreapta chiar dacă aceasta a obţinut doar 30,71% din voturi.

Sistemul electoral italian este complicat la nivelul Senatului unde se atribuie bonusul majorităţii pe bază regională, astfel încât la aproape 12 ore de la sfârşitul scrutinului rezultatele rămân nesigure. Potrivit mediafax, cotidianul Le Repubblica (stânga) acordă majoritatea relativă în camera superioară dreptei cu 114 senatori faţâ de 113 pentru stânga în timp de Corriere della Sera acordă stângii 121 de locuri faţă de 117 pentru dreapta. Oricare va fi situaţia, în final, Senatul nu va dispune de o majoritate clară, nicio coaliţie nedispunând de un număr de locuri suficiente.

Alegerile parlamentare din Italia nu au avut un rezultat clar, coaliţia de centru-stânga obţinând majoritatea în Camera Deputaţilor, în timp ce în Senat nu există o majoritate clară. Italia s-a trezit in plin blocaj politic, dupa socul electoral suferit , cand Miscarea de 5 Stele a comicului Beppe Grillo, o grupare anti-establishment, a devenit cel mai puternic partid al tarii. Nicio formatiune politica nu are in acest moment majoritatea in Parlament si tara se confrunta cu perspectiva unei perioade de instabilitate. Coalitia de centru-stanga condusa de Pier Luigi Bersani a castigat mjoritatea in camera inferioara a Parlamentului si cele mai multe mandate in Senat, insa nu are majoritatea necesara in camera superioara pentru a guverna.

Pe locul doi se clasează coaliţia de centru-dreapta, urmată de mişcarea populistă Cinci Stele, a fostului comic Beppe Grillo. Formaţiunea antiestablishment Mişcarea 5 Stele (M5S), fondată cu doar trei ani în urmă de comediantul-blogger Beppe Grillo a obţinut cel mai mare număr de voturi pentru un partid singur şi devansând astfel cu câteva mii de voturi formaţiunea de centru-stânga Partidul Democrat (PD). Mişcarea 5 Stele a depăşit toate pronosticurile, devenind un actor incorturnabil al scenei politice italiene, de care va trebui să se ţină cont, relatează şi France Presse. Cu peste un sfert dintre sufragii, Mişcarea 5 Stele a devenit a treia forţă după coaliţiile de dreapta şi de stânga. Italienii au fost împărţiţi însă între Grillo şi trupa sa de novici politici, coaliţia de centru-stânga a lui Pier Luigi Bersani şi alianţa de centru-dreapta a lui Silvio Berlusconi - amplificând astfel perspectiva de a organiza noi alegeri în termen de două luni. În timp ce unii politicieni vehiculează deja ideea unui nou scrutin pentru a ieşi din impas, alţii şi-au exprimat temerile că organizarea de noi alegeri nu va face decât să ajute M5S să devină şi mai puternică.

Cele trei formaţiuni politice de centru care îl susţin pe Mario Monti (Uniunea de Centru, Viitor şi Libertate pentru Italia şi “Lista Montezemolo”) acumulează 12%, iar “Lista Monti”, o mişcare de centru recent creată, din care fac parte antreprenori, politicieni şi reprezentanţi ai societăţii civile, era creditată inainte de alegerile legislative cu 6% din intenţiile de vot.

Bibliografie:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Alegeri_legislative_%C3%AEn_Italia,_2013

http://jurnalul.ro/stiri/externe/alegerile-italiene-o-problema-in-plus-pentru-ue-alegatorii-italieni-au-dat-un-dur-vot-de-blam-politicilor-de-austeritate-637776.html

http://www.mediafax.ro/externe/alegeri-in-italia-coalitia-de-stanga-a-lui-pier-luigi-bersani-obtine-majoritatea-in-camera-deputatilor-rezultate-aproape-finale-10602413

http://elldor.info/2013/02/italia-silvio-berlusconi-propune-formarea-unei-coalitii-cu-principalii-adversari-fortele-de-centru-stanga/

http://www.ziare.com/europa/italia/blocaj-dupa-un-soc-electoral-in-italia-ascensiunea-comicului-beppe-grillo-1220900

http://www.wall-street.ro/tag/alegeri-italia.html

http://www.evz.ro/detalii/stiri/politica-italiana-in-impas-dupa-un-vot-de-protest-care-a-lasat-parlamentul-intr-o-situat-102.html

http://www.ziare.com/economie/criza-economica-mondiala/italia-tot-mai-aproape-de-colaps-ce-se-va-alege-de-ue-1228310

http://jurnalul.ro/stiri/externe/alegerile-italiene-o-problema-in-plus-pentru-ue-alegatorii-italieni-au-dat-un-dur-vot-de-blam-politicilor-de-austeritate-637776.html

http://www.economica.net/italia-ar-putea-fi-retrogradata-de-moody-s-din-cauza-situatiei-politice-incerte-de-dupa-alegeri_46606.html

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Alegerile Legislative din Italia.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 464 cuvinte
Nr caractere:
15 511 caractere
Marime:
57.11KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științe Politice
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!