In anul 2000, Uniunea europeana si-a stabilit la Summit-ul de la Lisabona un obiectiv ambitios : atingerea gradului de cea mai competitiva economie mondiala pana in anul 2010. Acest tel a fost intampinat de neincredere inca de la inceput.
Agenda de la Lisabona, cum a fost intitulat acest program politic ambitios, era menita sa combata productivitatea scazuta si stagnarea economica din UE, aflata nu numai in urma Statelor Unite ale Americii, ci si in urma economiilor asiatice aflate in plina dezvoltare. O importanta deosebita a fost acordata inca de la inceput inovatiilor tehnologice si dezvoltarii companiilor de IT. Statele membre ale UE se concentreaza pe crearea de locuri de munca, pe sprijinul pentru dezvoltare si pe reforma statului social, insa Romania, recent devenita membra, are ca rpincipale prioritati restructurarea economica si imbunatatirea afacerilor, precum si ,,absorbirea,, tehnologiei moderne.
Proiectul pare a fi un mult prea greu de realizat pentru Romania, insa se pot observa progresele economice substantiale obtinute in ultimii ani .Scopurile Agendei de la Lisabona sunt privite ca niste probleme de politica mai mari, ce afecteaza intreaga economie; Romania are nevoie de o politica viguroasa a concurentei pentru a putea preveni abuzurile pe piatas aprecierea excesiva a monedei nationale ar trebui prevenita prin atacarea directa a inflatiei. Desi trebuie sa recunoastem ca va mai trece ceva timp inainte ca Romania sa puna bazele unei ,,economii bazate pe cunostinte,, sau sa abordeze celelalte scopuri ale Agendei de la Lisabona, aceste eforturi trebuie facute conform caracteristicilor economiei romanesti, deoarece vor ajuta tara sa-si imbunatateasca serviciile si produsele , ceea ce inseamna crestere economica.
Obiectivele stabilite in Strategia de la Lisabona desi nu sunt obligatorii pentru Romania, ignorarea lor poate aduce un anumit risc in ceea ce priveste dezvoltarea tarii noastre in cadrul Uniunii Europene. trei dintre provocarile Strategiei de la Lisabona, extrase dintr-un studiu si care mi-au atras atentia sunt :
1. Castigul in materie de inteligenta umana - dupa cum stim Europa se bucura de un numar destul de mare de tineri cu potential ridicat si de oameni de stiinta renumiti, insa ceea ce nu stim este faptul ca desi avem mai mult potential decat tinerii din SUA, acestia din urma au o activitate de cercetare mai mare decat a noastra, a europenilor. ,,Unul dintre cele mai mari deficite ale sistemului european este reprezentat de lipsa finantarii in educatia tertiara.,,
2. Educatie si pregatire la nivel international - unul dintre obiectivele sefilor de stat stabilite la Summit-ul de la Barcelona, este acela de a deveni lideri mondiali in educatie. In urma unor studii s-a aratat faptul ca pe la mijlocul anilor 90 cheltuielile privind educatia au stagnat, iar numarul celor care parasesc scoala este deja mult prea mare daca tinem cont si de faptul ca se lucreaza din ce in ce mai mult cu mintea si din ce in ce mai putin cu mainile.
3. Mediul inconjurator - inca din anul 1990 in cadrul Uniunii Europene au fost adoptate peste 500 de legi in privinta mediului inconjurator; insa pentru o strategie mai buna in protejarea mediului ar trebui depus mai mult efort atat din partea autoritatilor publice cat si din partea companiilor (prin modernizarea tehnologiilor) in definirea obiectivelor pe termen lung .
La patru ani dupa lansarea acestui proiect, Agenda Lisabona, in noiembrie 2004 a aparut raportul intitulat "Infruntarea provocarilor. Strategia Lisabona pentru crestere si ocuparea fortei de munca", raport realizat de un grup de specialisti aflati sub coordonarea lui Wim Kok. Concluziile raportului nu au fost pe masura prevederilor, prezentand ca provocari competitia internationla venita dinspre Asia dar si dinspre SUA, cat si imbatranirea populatiei, scaderea natalitatii. Principala cauza a acestor rezultate dezamagitoare ar fi lipsa actiunilor politice, lipsa unor coordonari, dar si a unor prioritati.
Raportul lui Wim Kok atarge atentia asupra rolului politicilor nationale care trebuie sa reflecte obiectivele Strategiei Lisabona, cit si asupra implicarii institutiilor comunitare recomandand urmatoarele : Consiliul European sa preia conducerea in monitorizarea strategiei Lisabona
Performanta in contextul Lisabona : experiente de succes, design institutional" Institutul European din Romania
- www.euractiv.ro
- www.europeana.ro
- Curierul national - martie 2006
- www.cerope.ro
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.