Reciclarea Aluminiului prin Tehnologia OXIAL

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Reciclarea aluminiului prin tehnologia OXIAL

Materialul aluminiu este în cea mai mare parte reutilizabil. Cotele sale de reciclare de 67 pâna la 92 % din industria automobilistica, sectorul constructiilor, electrotehnica si ambalaje sunt deosebit de ridicate. În functie de dimensiunea si puritatea deseurilor se utilizeaza diverse cuptoare. La topirea deseurilor extractia de metal, adica partea de metal recuperat, reprezinta criteriul determinant al rentabilitatii.

Conceptele de topire adecvate, care au la baza arzatoarele cu oxigen sunt de ajutor în industria aluminiului secundar pentru reducerea semnificativa a costurilor. Pe lânga diversele arzatoare cu oxigen controlul procesului joaca un rol esential. Pentru succesul economic este nevoie de solutii individuale, în functie de cuptor si de materialul utilizat. Aceasta contributie prezinta exemplificat progresele în redotarea cuptoarelor existente.

Reciclarea

Poza 2: Flacarile de arzator Quadraflo cu impuls scazut asigura o buna acoperire a baii

Care este cuptorul potrivit ?

Datorita greutatii sale reduse si a bunei prelucrari, aluminiul este astazi unul dintre cele mai importante metale utilizate. Pe lânga recuperarea primara a aluminiului, cu consum ridicat de energie, din minereu de bauxita reciclarea câstiga din ce în ce mai multa importanta. Economia de energie implicita este atât de mare, încât se retopesc economic si deseurile cu un continut redus de metal, precum si deseurile nepurificate si acoperite. În functie de material, pentru producerea de aluminiu secundar se utilizeaza diverse agregate de topire. Pentru aceasta partea de metal a deseurilor, geometria deseurilor, frecventa modificarii aliajelor (adica modificarea compozitiei deseurilor) si modul de utilizare al cuptorului determina alegerea procedurii optime de

topire. Pentru deseurile sarace în oxizi sau cu impuritati organice agregatul de topire adecvat este cuptorul cu vatra fara adaos de sare. Deseurile din bucati mari se topesc în cuptoare cu creuzetsau cu doua camere. Prin inundarea deseului cu metale lichide se reduce oxidarea aluminiului. De aceea în cuptoarele cu vatra poate fi topit cu o extragere ridicata chiar si span.

La un procent ridicat de oxizi în deseu si o modificare frecventa a aliajului, cel mai bun agregat de topire este cuptorul cu tambur rotativ (poza 1). Aici se face distinctie între cuptoarele cu tambur rotativ fixe si cele basculante. Se topeste sub o zgura de sare. Stratul de sare elibereaza oxizii, preluând impuritatile. Prin adaosul redus de sare în cuptorul cu tambur rotativ basculant se economiseste energie si zgura de sare. Pentru rentabilitate, la retopire este determinanta în principal extractia de metal.

Aluminiul prezinta o afinitate ridicata fata de oxigen si de aceea formeaza repede oxizi, care se scot ca zgura. Pentru a mentine aceasta pierdere la un nivel cât mai scazut posibil trebuie minimizati urmatorii parametrii:

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Reciclarea Aluminiului prin Tehnologia OXIAL.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
3 030 cuvinte
Nr caractere:
16 119 caractere
Marime:
6.44MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Știința Materialelor
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Materialelor
Sus!