Ploaia înghețată

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1.Generalitati

Ploaie inghetata este numele dat ploii care cade atunci când temperaturile de suprafaţă sunt sub punctul de îngheţ. Picaturile de ploaie deveni reci la maxim în timp ce trec printr-un sub-strat de congelare de aer, de multe sute de metri, chiar deasupra suprafeţei, şi apoi se congeleaza, la impactul cu orice obiect pe care il întâlnesc. Gheaţă care rezultă, numit smalţ, se poate acumula la o grosime de mai multi centimetrii. Ploaia inghetata este faimoasa pentru problemele pe care le cauzeaza pe sosele, ruperea arborilor, si ruperea liniilor de inalta tensiune. De asemenea, este cunoscuta ca fiind extrem de periculoasa pentru aeronave, deoarece gheaţa poate “remould” efectiv forma paletelor.

2.Mecanismul de formare:

De obicei, ploaia inghetata este asociată cu modul de abordare al unui front de aer rece-cald atunci când, la (sau sub) temperatura de îngheţ, este prins în nivelurile inferioare ale atmosferei ca fluxurile de caldura ascendente. Acest lucru se întâmplă, de exemplu, atunci când un sistem de joasă presiune se mută de la valea fluviului Mississippi spre Muntii Appalachian şi valea raului Saint Lawrence din America de Nord, în sezonul rece, şi nu există un sistem puternic de înaltă presiune spre Est. Aerul cald din Golful Mexic este de multe ori combustibil pentru precipitaţii de congelare.

Ploaie inghetata se dezvoltă sub forma de zăpadă iar in momentul in care întâlneşte un strat de aer cald, de obicei în jurul nivelului de 800 mbar, zăpada se topeşte complet şi devine ploaie. In timp ce ploaia continuă să cadă, ea trece printr-un strat subtire de aer rece, chiar deasupra suprafaţă şi se raceste la o temperatură sub punctul de îngheţ (0°C). Cu toate acestea, picăturile în sine nu se congeleaza, un fenomen numit racier maxima (sau “picaturi racite maxim”). Atunci cand temperature solului atinge 0° C sau orice altceva la o temperature sub 0° C (linii electrice, ramurile copacilor, aeronave), sunt atinse de picaturile racite maxim, ele congeleaza instantaneu, formând o peliculă subţire de gheaţă, prin urmare, ploaie inghetata.

fig.1. Diagrama comparative temperatura– inaltime, pentru formarea diferitelor tipuri de precipitatii.

3.Observaţii

Observaţiile de suprafaţă de către oameni sau staţii automate sunt doar confirmarea directă a ploii inghete. Niciodată nu se poate vedea direct ploaia inghetata, ploaia sau zapada pe radare meteorologice, Doppler sau convenţionale. Cu toate acestea, este posibil să se estimeze zone acoperite de ploaie ighetata, cu radare în mod indirect.

Intensitatea ecourilor radar (reflexia) este proporţională cu forma (apa sau gheata) din precipitaţii şi diametrul acestora. De fapt, ploaie are putere reflectorizanta mult mai puternica decât zăpada, dar diametrul ei este mult mai mic.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ploaia Inghetata.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
845 cuvinte
Nr caractere:
4 516 caractere
Marime:
431.83KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Știința Materialelor
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Materialelor
Sus!