Metale magnetice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Oxidul feric (Fe2O3) este cel mai comun oxid al fierului si se gaseste in natura sub forma de minereu de fier numit hematina. El se formeaza si prin actioune lenta a agentilor atmosferici asupra fierului metalic.

Chimic pur se prepara prin calcinare precipitatului de hidroxid feric Fe (OH) 3, iar industrial prin cacinarea sarurilor de fier cu usoara tendinta de decosompunere. Oxidul feric este opac pentru radiatii ultraviolete si infrarosii, proprietate ce isi gaseste aplicatii la fabricarea geamurilor termoabsorbante.

La temperaturi inalte (1100-1200 C) reactioneaza cu CaO si Al2O3, dind feriti si feritialuminati de calciu, cpmpusi intilniti in ciment si materiale refractare.

(-Fe2O3 trece in forma (-Fe2O3. Aceasta trecere se face mult mai usor la 500 C.

De mentionat ca forma (prezinta propeietatea magnetice ca si Fe4O3. Fierul Fierul este un metal de culoare cenusie, relativ greu (7860 kg/m3), moale (duritate 60. 70 HB), cu rezistenta mecanica medie (Rm=200. 250 N/mm2) plasticitate buna (As=50%) si rezilienta buna (KCU=200. 250 J/cm2). Temperatura de topire a fierului este de 1539 C si cea de fierbere de 2880 C.

La tempertura ambianta, fierul are reteaua cristalina de tipul cub cu volum centrat si este feromagnetic. Prin incalzire la 910 C, fierul isi modifica reteaua cristalina din cub cu volum centrat in cub cu fete centrate, iar la 1400 C reteaua fierului devine iarasi cubica cu volum centrat. Acest fenomen de modificare a tipului de retea cristalina la acelasi metal poarta numele de polimorfism (mai multe forme cristaline), iar fiecare dintre starile cristaline prezentate se numeste modificatie polimorfica.

Fierul are trei modificatii polimorfice, existente in trei domenii de temperatura diferite si care se trasnforma una in cealalta, atit la racire cit si la incalzire Temperaturile de transformare dintr-o stare in alta sint notate cu litere si anume A3=910 C si A4=1400 C.

Fierul isi pierde feromagnetismul cind este incalzit la 770 C (punctul Curie), devenind paramagnetic. Fier Carbon Carbonul este un element nemetalic. Se gaseste in natura sub forma cristalina, ca diamant sau ca grafit.

El se comporta fata de fier in mod diferit, in functie de temperatura. In fierul lichid, carbonul se dizolva usor, formind solutii lichide.

In aliajele fier-carbon solidificate, carbonul se gaseste fie dizolvat in fier (solutii solide), fie legat de aceasta in compusul definit Fe3C numit cementina, care are o retea cristalina complicata si corespunde aliajului cu 6, 67% C, fie ca atare, sub foma de grafit.

Elaborarea aliajelor feroase Aliajele feroase se obtin din minereuri de fier, care contin fierul sub forma de oxizi sau carbonati: hematitul si limonitul (Fe2O3), magnetitul (Fe3O4) si (FeCO3). Continutul de fier din aceste minereuri este de 30-60%, iar sterilul lor este silicios (SiO2) sau silicoaluminos (SiO2, Al2O3). Procesul de baza in obtinerea aliajelor il reprezinta reducerea oxizilor de fier din ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Metale magnetice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 574 cuvinte
Nr caractere:
9 412 caractere
Marime:
13.61KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Știința Materialelor
Tag-uri:
metale, materiale
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Materialelor
Sus!