Previzualizare referat:

Extras din referat:

1.1. Generalitati

In tehnica, obtinerea de produse impune neaparat si utilizarea categoriei de "material", ca parte componenta a "bazei materiale" .

Materialele sunt totalitatea substantelor (gaze, lichide, solide) care constituie obiectul muncii procesului tehnologic (fig.1.1.), prin care omul le transforma în produse (obiecte de întrebuintare sau mijloace de productie).

Fig.1.1. Modelul cibernetic de obtinere a produselor în tehnica.

Materialele pot servi atât pentru obtinerea de produse finite, cât si ca auxiliare în desfasurarea proceselor de productie (lichide de încalzire, materiale combustibile, lubrifianti etc.).

In functie de cantitatea de munca înglobata si de gradul de prelucrare, în productia de bunuri, deosebim categoriile): materii prime si materiale, (fig.1.2.). Alaturi de acestea, în pro-duse mai sunt înglobate diferite cantitati de energie, munca (manopera) si inteligenta creatoare. Cu cât un produs înglobeaza mai multa inteligenta creatoare în dauna celorlalte componente, valoarea sa de întrebuintare este mai mare.

Pentru a-si confectiona obiectele necesare, omul are neaparata nevoie de materiale. Toate sectoarele de activitate umana depind de materiale, de la fabricarea unui circuit integrat, pâna la construirea unui baraj hidroelectric. Materialele sunt indispensabile societatii umane, la fel ca hrana, energia si informatia. Gama acestora s-a diversificat continuu, dintre cele mai noi fiind biomaterialele, sticlele metalice (materialele amorfe), materialele compozite etc.

Din punct de vedere tehnic, importanta materialelor este determinata de proprietatile lor care sunt total dependente de compozitia chimica si structura pe care acestea o prezinta.

Fig.1.2. Schema generala de utilizare a materiilor prime si materialelor în

procesele de semifabricare si fabricare a produselor finite.

Materialele pot fi considerate ca fiind alcatuite din particule discrete de marime submicroscopica ale caror legi de comportare sunt descrise de teoria atomica. Starea de organizare a acestor particule este foarte variata, de la dezordine completa a atomilor sau moleculelor specifica unui gaz la presiune joasa, pâna la ordine cvasi-perfecta a atomilor, într-un monocristal.

Clasificarea materialelor poate fi facuta dupa compozitia, microstructura si proprietatile lor. Dintre aceste, trei clase sunt mai importante: metalele si aliajele lor, polimerii organici si ceramicele, (fig.1.3.).

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Materiale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
26 pagini
Imagini extrase:
26 imagini
Nr cuvinte:
7 856 cuvinte
Nr caractere:
45 039 caractere
Marime:
163.36KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Știința Materialelor
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Materialelor
Profesorului:
M.Gramaticu
Sus!