Previzualizare referat:

Extras din referat:

1.ECRUISAREA:

Procesul de schimbare a formei si dimensiunilor grauntilor cristalini poarta numele de deformare plastica. În urma acestei deformarii plastice apare o stare a metalului cu proprietatii medificate care poarta numele de ecruisare .

În timpul deformarii plastice intervin anumite bariere , piedici sau încetinirii ale miscarii dislocatiilor , toate aceste determinând ecruisare. La deformarea plastica dislocatiile emise de sursele Frank-Read se deplaseaza pâna când întâlnesc anumite bariere iar pentru a putea continua deformare plastica trebuie învinsa rezistenta opusa de aceste bariere . Rezistenta poate fi învinsa numai daca gradul de deformare creste lucru care duce la cresterea tensiunii dar în acelasi timp si la cresterea numarului de bariere.Metalele ecruisate au rezistenta cu atât mai mare cu cât gradul de deformare creste. Pe masura ce gradul de deformare (e) creste capacitatea de deformare (d) se va reduce ex fig 1.1

Fig 1 .1

Starea de ecruisare este instabila din punct de vedere termodinamic si este recomandata pieselor car nu urmeaya a mai fi deformate plastic. Ecruisarea se poate mentine timp îndelunat la temperaturii normale dar se poate reduce odata cu cresterea temperaturii . Astfel are loc trecerea la o stare mult mai stabila , o stare neecruisata . Deci ecruisarea este proprietatea metalelor de a se durifica în urma prelucrarii mecanice la rece si multe piese deformate plastic la rece capata o stare de ecruisaj caracterizata prin rezistenta mecanica mai mare , duritate , fragilitate ridicata , dar plasticitate scazuta.Înlaturarea acestei starii se face prin încalzirea corespunzatoare a metalului prelucrat.

2.RECRISTALIZAREA :

Transformarea din stare ecruisata în stare neecruisata la încalzire poarta de recristalizare .

Procesul de recristalizare se poate împarti în general în trei etape ex fig 1.2.

Fig 1.2

Etapele recristalizarii sunt:

- restaurarea retelei ;

- recristalizarea (germinarea);

- cresterea grauntilor.

Procesul prin care se obtine o noua structura , cu graunti nedeformati , în locul structurii deformate plastic poarta numele de recristalizare. Ex fig 1.3

Fig 1.3

Temperatura critica de recristalizare ( ) este temperatura la care se obtine noua structura mai poarta si numele de temperatura de recristalizare .

Procesul de recristalizare are la baza o serie de factori care îl influenteaza :

- marimea gradului de deformare ;

- temperatura ;

- timpul;

- dimensiune initiala a grauntelui;

- compozitia chimica .

Pe langa acesti factori este necesara si cunoasterea factorilor de care depinde dimensiunea finala a grauntelui (D) în cadrul procesului de recristalizare .Acesti sunt urmatorii:

-strunctura existenta initiala ;

-durata si temperatura de mentinere;

-gradul de deformare anterior .

Daca structura initiala e neuniforma va rezulta o structura grosolana , durata si temperatura de mentinere ridicate duc la marirea accentuata a grauntilor cristalini iar daca gradul de deformare anterior e scazut numai unele cristale se farâmiteaza . La o deformare de ~ 3...10% se obtine cea mai mare crestere a grauntilor acesta fiind gradul critic de deformare notat cu ex fig 1.4 unde D este marimea grauntelui initial.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ecruisarea.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7.8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 071 cuvinte
Nr caractere:
6 008 caractere
Marime:
510.07KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Știința Materialelor
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Materialelor
Sus!