Comparații tehnico-economice a procedeelor de prelucrare a pieselor prin turnare, deformație plastică, sudare

Extras din referat:

Turnarea este operatia de introducere, prin cadere, sub presiune, sub vid sau prin centrifugare, a metalului lichid in forma de turnare.

Lingourile sunt semifabricate de forme simple, destinate prelucrarii prin deformare plastica sau retopirii pentru elaborarea de aliaje.

Lingotierele sunt forme metalice in care se executa turnarea lingourilor.

Turnarea, ca procedeu tehnologic este una din cele mai vechi metode de obtinere a pieselor prin punere in forma, dezvoltate de om. Turnarea intervine întotdeauna ca metoda tehnologica distincta la materialele care sunt elaborate in stare lichida sau vâscoasa. Împreuna cu prelucrarile prin matritare si cu cele de formare prin sintetizare sunt utilizate in mod nemijlocit la realizarea formei pieselor – spre deosebire de alte prelucrari, unde forma rezulta prin mijlocirea unor procese tehnologice preliminare distincte (laminare, tragere, forjare libera, aschiere si microaschiere). Prin turnare se pot realiza forme practic nelimitate, piese cu mase diverse, de la fractiuni de gram si pana la sute de tone, care îsi gasesc utilizari in toate domeniile de activitate. Procesele de executie a pieselor prin turnare se remarca prin urmatoarele avantaje: - permit realizarea de piese cu configuratii diverse, in clasele de precizie 6..16, cu suprafete de rugozitate Ra=1,6...200 ¼m; -permit realizarea de piese cu proprietati diferite in sectiune (unimaterial, polimaterial); -creeaza posibilitatea obtinerii de adaosuri de prelucrare minime ( fata de forjarea libera, sau prelucrarile prin aschiere); -creeaza posibilitatea de automatizare complexa a procesului tehnologic, fapt ce permite repetabilitatea preciziei si a caracteristicilor mecanice, la toate loturile de piese de acelasi tip; - permit obtinerea unei structuri uniforme a materialului piesei, fapt ce îi confera acesteia o rezistenta multidirectionala.

Dintre dezavantajele procedeelor de realizare a pieselor prin turnare se pot enumera: - consum mare de manopera, îndeosebi la turnarea in forme temporare; - costuri ridicate pentru materialele auxiliare; - consum mare de energie pentru elaborarea si mentinerea materialelor in stare lichida la temperatura de turnare; - necesita masuri eficiente contra poluarii mediului si pentru îmbunatatirea conditiilor de munca. Se pot prelucra prin turnare materiale metalice si nemetalice , in productie de serie sau de unicate. De mentionat ca , prin turnare se pot realiza atât piese/semifabricate dintr-un material unic, sau din cel putin doua materiale ( acoperiri prin turnare statica sau centrifugala, utilizarea turnarii cu insertii, obtinerea prin turnare a materialelor compozite etc.). Tendinta actuala este de a eficientiza procesele de productie prin reducerea adaosurilor de prelucrare si a operatiilor de prelucrare dimensionala ulterioare. Din acest motiv, procedeele de punere in forma, între care si turnarea, capata o atentie deosebita, cunoscând un grad mai ridicat de perfectiune si inovare fata de alte procedee.

Metodele de turnare pot fi :

-turnare directă-metalul se toarnă direct în formă (fig.1a);

-turnare laterală-metalul ajunge în cavitatea formei prin canale laterale (fig. 1b);

-turnare în ploaie-metalul topit pătrunde, sub formă de picături, pirn nişte orificii laterale (fig.1c);

-turnare în sifon-metalul topit ajunge în formă prin partea inferioară (fig.1d);

-turnarea în trepte-metalul topit ajunge în formă prin canale laterale aflate la mai multe niveluri.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Comparatii Tehnico-Economice a Procedeelor de Prelucrare a Pieselor prin Turnare, Deformatie Plastica, Sudare.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Marime:
689.15KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Știința Materialelor
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Materialelor
Sus!