Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Introducere 3
2. Istoricul producerii biodieselului in Romania 3
3. Obţinerea biodieselului 4
3.1 Compoziţia chimică 4
3.2 O noua abordare pentru obtinerea biodieselului 6
3.2.1 Pentru reactia de trans-esterificare 6
3.2.2 Pentru purificarea glicerinei 8
4. Aspecte economice ale acestei tehnologii 9
5. Emisii specifice rezultate la utilizarea Biodieselului 10
6. Avantaje si dezavantaje producere biodiesel. 11
7. Bibliografie: 13

Extras din referat:

1. Introducere

Productia sustenabila a biocombustibililor reprezinta o tematica importanta.In consecinta Uniunea Europeana a stabilit anumite criterii de sustenabilitate pentru productia de biocombustibii. Criteriile sunt pentru a asigura un minim de contributie a

biocombustibililor la reducerea emisiilor de gaze ce contribuie la efectul de sera. Aceste criterii includ evaluarea cultivarii de biomasa, productia combustibililor de trasport si solizi precum si aplicatii in industria termica si electrica. Sunt luati in considerare factori precum productia de grane, utilizarea fertilizatorilor, transportul, nesarul de energie si combustibilul fosil ce poate fi inlocuit.

Biocombustibili trebuie sa fie capabili sa reduca emisiile de gaze ce contribuie la efectul de sera, cu cel putin 35% pe parcursul intregului ciclu de viata. (iar din 2017 cu 60%).

Producatorii de biocombustibili trebuie sa fie capabili sa dove¬deasca ca criteriile de sustenabilitate au fost atinse. In prezent, un sistem international de certificare al biocombustibililor este in dezvoltare. In mometul de fata, produsele alimentare si furajere

nu trebuie sa respecte aceste cerinte de acceptabilitate. Biocombustibilii au o contributie importanta in rezolvarea problemelor provocate de schimbarile climatice. In plus, contribuie semnificativ in securizarea unei rezerve de energie in Europa, care in prezent este dependenta de combustibilii fosili intr-o proportie de 98%.

Transportul rutier este responsabil de un sfert din totalul emisiilor de CO2. De asemenea, folosirea biocombustibililor in cazul automobilelor diesel este CO2 neutra. Acest lucru inseamna ca in mediul inconjurator este eliberata o cantitate de CO2 egala cu cea care a fost absorbita in momentul producerii masei. Echilibrul dioxidului de carbon difera in functie de produsul vegetal, de procesul de productie si cultivare folosit, si de originea combustibililor.

2. Istoricul producerii biodieselului in Romania

Combustibilul biodiesel se poate obţine din uleiuri vegetale cum ar fi: uleiul de rapiţă, ulei de arahide, ulei de floarea soarelui, ulei de soia etc. precum şi din uleiuri uzate alimentare şi grasimi animale.

Rapiţa este cea mai convenabilă plantă pentru producerea de Biodiesel. Seminţele de rapiţă au un conţinut de ulei de 40 până la 45%. Uleiul de rapiţă este obţinut prin presarea seminţelor de rapiţă şi din punct de vedere al compoziţiei el conţine acizi graşi cu lanţul de carbon de diferite lungimi.

În România rapita s-a cultivat pe suprafete mai mari înainte de primul razboi mondial si între cele doua razboaie mondiale. Astfel, în anul 1913, ea a ocupat 80,38 mii ha, iar în anul 1930 cca. 77,32 mii ha. Dupa 1948, suprafeţele au variat de la un an la altul, trecând putin peste 20 mii ha doar în anii 1953, 1955, 1956. În anul 1935 anuarul statistic al României mentioneaza 5,9 mii ha.

Ţările din Europa de Est, care se afla în procesul de integrare în Comunitatea Europeană, dispun de suprafeţe cu potenţial agricol ridicat. În conditiile unor producţii medii agricole comparabile cu cele din Comunitatea Europeană, acest potenţial ar putea fi folosit pentru producerea de culturi cu un real potential energetic.

În această situaţie se afla şi România, care în perspectiva integrarii în UE si a diminuarii importului de produse energetice, trebuie să dezvolte o noua categorie de combustibili, care se regenereaza an de an, spre deosebire de combustibilii din hidrocarburi, ce, odata scosi din scoarta Terrei, de la adâncimi din ce în ce mai mari, nu se mai regenerează.

3. Obţinerea biodieselului

3.1 Compoziţia chimică

În funcţie de soi şi condiţiile de vegetaţie, compoziţia chimică a seminţelor, se caracterizează printr-un conţinut de:

- 33-49% grăsimi;

- 19-20% proteină brută;

- 17-18% extractive neazotate.

La soiurile cultivate în ţara noastră conţinutul de ulei în seminţe este de 44,5-45,8%. În general conţinutul de ulei la seminţele de rapiţă sunt cuprinse între 43-48%.

In uleiul de rapiţă se vor regăsi aceste grăsimi sub formă de trigliceride ale acizilor graşi. Aceste trigliceride sunt folosite şi transformate în reacţia de transesterificare prin care se obţine biodieselul.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Biodiesel.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
3 111 cuvinte
Nr caractere:
17 724 caractere
Marime:
137.99KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Știința Materialelor
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Materialelor
Sus!