Ambutisarea Tablelor - Clasificare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Procedeele de prelucrare a metalelor prin deformare plastica constituie un domeniu de cercetare destul de vast. Acest lucru se datoreaza faptului ca ponderea volumului de4 metal prelucrat prin aceste procedee este in continua crestere, in detrimentul celor de prelucrare prin aschiere. Tendinta este ca, prin prelucrari prin deformare plastica, semifabricatul sa fie adus la o forma si la dimensiuni cat maiaproape de cele ale piesei finite, astfel incat, dupa prelucrarea prin deformare acesta sa nu mai necesite decat operatii de finisare (rectificari, lepuiri, honuiri). Alaturi de acest avantaj, la cresterea ponderii prelucrarilor prin deformare plastica, se adauga si acela al utilizarii cvasitotale a materialului semifabricatului, a cadentei ridicate de prelucrare, a energiei mai reduse necesare prelucrarii unui kilogram de material etc.

In cadrul procedeelor de deformare plastica, un loc distinct il ocupa acela de deformare a tablei. Acest lucru rezulta din analiza dinamicii productiei totale de otel si, comparativ, a aceleia de tabla. In cadrul produselor sub forma de tabla, ponderea principala o au tablele subtiri (sub 3 mm) laminate la rece.

Ponderea principala a utilizatorilor de tabla o au industriile de automobile si cea electrotehnica. Dinamica acestor doua ramuri o vom urmari prin aceea a productiei de autoturisme si de televizoare in una din cele mai dezvoltate industrii, si anume, aceea a Japoniei.Este evident ca dinamica productiei de tabla urmareste, in principal, pe aceea a celor doua produse reprezentative. In cazul in care produsul finit este de forma complexa (componentele pentru caroseriile autoturismelor, unele piese ale produselor electrocasnice) singura alternativa tehnologica ramane aceea care contine operatia de ambutisare.

Corelarea ideilor prezentate mai sus ne conduce la stabilirea, odata a importantei operatiei de ambutisare in cadrul general alo procedeelor de deformare plastica si, a doua oara, a perspectivei acesteia. A cest lucru a condus la necesitatea coordonarii si colaborarii internationale in acest domeniu, luind fiinta in anul 1957 International Deep Drawing Research Group (I.D.D.R.G.). Acest grup a fost fondat de cercetatori din pprincipalele tari industrializate. Ulterior au aderat si alte state, inclusiv din estul Europei. Lucrarile grupului se desfasoara sub forma unor congrese bienale (primul avand loc in 1960 la Paris) si a unor intalniri, tot bienale (intre congrese), ale reprezentantilor asociatiilor nationale ale I.D.D.R.G.-ului. Romania nu este inca membra a acestui grup de cercetari.

Domeniile de cercetare ale procesului de ambutisare sunt prezentate in figura 1.

Domeniile de cercetare ale procesului de ambutisare :

1-zonele de deformare; 2-proprietatile materialului semifabricatului; 3-interactiunea dintre semifabricat si scula; 4-scula de deformare; 5-proprietatile piesei; 6-utilajul de presare; 7-aspecte tehnico-economice

Dintre numeroasele procedee de presare la rece se va studia pe larg procedeul de ambutisare, datorita aplicatiilor numeroase ale acestuia sn tehnica militara.

Ambutisarea se defineste ca fiind operatia de prelucrare prin deformare plastica efectuata cu scopul transformarii semifabricatului plan intr-o piesa cava si de modificare in continuare a piesei prin cresterea inaltimii si reducerea dimensiunilor transversale. Se poate face cu sau fara modificarea voita a grosimii materialului. Obtinerea piesei cilindrice ambutisate dintr-un semifabricat plan este rezultatul reducerii continue a circumferintei acestuia, pe masura cresterii inaltimii.

ANALIZA PROCESULUI DE AMBUTISARE

Procesul de ambutisare este un proces complex, in functie de forma geometrica si materialul piesei, tehnologia de deformare, utilajul de presare si forma constructiva a matritei. Cu cât complexitatea piesei este mai mare, cu atât dificultatile care apar la realizarea ei sunt mai numeroase. Conditiile in care se realizeaza deformarea unui semifabricat anume se stabilesc analizând starea de eforturi unitare si de deformatii la ambutisare. Starea de tensiuni si de deformatii la ambutisare este prezentata in figura 2.

s- tensiunile unitare; e – deformatiile

Fig. 2 Starea de tensiuni si de deformatii la ambutisarea unei piese cilindrice dintr-un semifabricat plan

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ambutisarea Tablelor - Clasificare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
4 482 cuvinte
Nr caractere:
27 560 caractere
Marime:
78.27KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Știința Materialelor
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Materialelor
Profesorului:
Luca Dorin
Sus!