Ambalajul - noțiuni generale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Introducere

În concepţia unui ambalaj în afara factorilor calitativi, aspectul estetic a devenit un element obligatoriu integrat în rezolvarea complexă a unui ambalaj eficient, devenind un factor de protecţie.

Generic, în viziunea de marketing, produsul, ca rezultantă a activităţii unui producător, este expresia răspunsului acestuia la cererea consumatorului. El trebuie privit ca un sistem al elementelor ce declanşează cererea pe piaţă şi se prezintă sub forma: unui bun material simplu sau complex ce rezultă dintr-un proces de muncă, având caracter tangibil; unui serviciu intangibil, unei idei ce furnizează stimulente psihologice, unei informaţii, unui plasament etc. Produsul însumează o serie de atribute şi caracteristici funcţionale, ce pot fi apreciate cu ajutorul unor parametrii fizici, chimici, economici, estetici etc., care împreună îi conferă capacitatea de a fi util, de a oferi celui ce-l cumpără nişte avantaje.

Elementele estetice cuprinse in noţiunea de calitate superioară a unui ambalaj de desfacere sunt de natură plastică:

- formă

- culoare

- grafică.

În tratarea estetică a ambalajului trebuie să se ţină seama de existenţa unui complex senzorial, care determină o manifestare de aprobare sau de respingere din partea simţului estetic al fiecărui individ, de efectul emoţional declanşat de actul de cumpărare si de consum.

Rezultă că, prioritatea estetică se manifestă în forma exterioară cu care vine în contact obişnuit cumpărătorul şi care determină în special senzaţii vizuale.

Desigur ca rolul şi scopul esteticii industriale nu se opreşte aici, deoarece ea joacă un rol esenţial pentru vânzare creând o „prejudecată” favorabilă.

Forma ambalajului

Forma unui ambalaj de desfacere este în măsură mai mică un element estetic direct decât unul indirect, el fiind concretizarea caracteristicilor determinate ale valorii lui de întrebuinţare; forma unui ambalaj de desfacere este influenţată atât de particularităţile constructive şi tehnologice, cat şi de posibilitatea de utilizare ale materialelor.

La proiectarea formei ambalajului trebuie să se aibă in vedere următoarele condiţii:

• capacitatea de protecţie fizico – mecanică şi chimică cerută de produs pe tot circuitul de producător – consumator;

• importanţa componentei informational estetice a produselor alimentare pentru formarea deciziei de cumparare a ridicat in faţa proiectanţilor sarcina de a concepe pentru unele produse alimentare, forme de ambalaj prin care produsul sa devină vizibil;

• datorită puterii de sugestie a ambalajelor, pentru unele grupe de produse alimentare se folosesc forme modulate, care devin caracteristice şi uşor de reperat ca şi pastele fainoase, conserve, etc;

• forma ambalajului trebuie corelată cum materialul utilizat pentru confecţionare, cu sistemul de construcţie, cu particularităţile de utilizare, cu destinaţia, cu modul de amplasare în spaţiile comerciale şi cu satisfacerea consumatorilor;

• satisfacerea cerinţelor consumatorilor, din punct de vedere al formei ambalajului, implica analiza modului cum se va utiliza produsl alimentar, dacă acesta va fi utilizat dintr-o dată sau nu.

Forma ambalajului poate sugera calitatea produsului alimentar: de lux, de calitate superioară sau inferioară. Forma ambalajului trebuie să fie realizată în conformitate cu legile echilibrului static, deoarece este vorba de forme tridimensionale, care inconjoara produsul atâta vreme cât acesta se află în interiorul lui; trebuie ţinut seama si de faptul că adesea, forma nu poate fi percepută deodată în întregime, ci printr-o succesiune de imagini.

Alte elemente care se au în vedere la obţinerea unui ambalaj de desfacere ţin de activitatea comercială, din ele, unele se referă la magazin, iar la altele la cumpărător.

Pentru magazin este important ca ambalajul să prezinte posibilitatea de aşezare corespunzătoare pe rafturi, eventual de stivuire şi să reziste bine la manipulări.

Observații:

facultatea de management in agricultura

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ambalajul - Notiuni Generale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
3 715 cuvinte
Nr caractere:
19 761 caractere
Marime:
21.83KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Știința Materialelor
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Materialelor
Profesorului:
Ion Maria
Sus!